Duurzame groendaken
aanlegd door vakkundige
hoveniers!

Gras en Groen Hoveniers kan de duurzame aanleg van groen- en sedumdaken voor u verzorgen. Wij komen graag vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken. Gras en Groen Hoveniers kan voor u:

 • de dragende constructie van uw dak beoordelen
 • de kwaliteit van de dakbedekking beoordelen
 • advies uitbrengen voor het juiste type groendak
 • zorgen dat uw dak voldoet aan subsidievoorwaarden
 • de duurzame aanleg van uw groendak uitvoeren

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Opbouw, advies en tarieven groendaken

Wat is een groendak?

Een groendak is een met vegetatie bedekt dak. Hiervoor zijn enkele kruidachtige planten en siergrassen geschikt, maar in de meeste gevallen kiest men voor sedum. Vandaar dat de term sedumdak vaak wordt gebruikt.

Na een laag van wortelwerend doek, een speciaal wateropvangsysteem en een laag substraat aan te brengen, is het dak geschikt  voor begroeiing. Bovenop het substraat rollen we vervolgens de vegetatiematten uit. 

Er bestaan ook kant-en-klare systemen voor de aanleg van een groendak. Dit zijn de sedumcasettes; opgekweekt en eenvoudig in elkaar te klikken.

Groendak10 • Gras en Groen Hoveniers
Groendak12 • Gras en Groen Hoveniers

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Groendaken hebben ontzettend veel voordelen. Voor u, uw woning en uw leefomgeving. Wij lichten ze graag toe!

 • Isolerende werking voor het dak
 • Verhoogt het rendement van zonnepanelen
 • Langere levensduur van de dakbedekking
 • Waterbergend vermogen
 • Levert een bijdrage aan het milieu
 • Fraaie aanblik van het dak

Groendaken hebben een isolerende werking

De temperatuur op een plat dak kan in de zomer hard oplopen. Dat zal voor u geen verrassing zijn. De donkere kleur van de dakbedekking trekt de warmte aan, waarna deze doortrekt in uw woning.

Een sedumdak heeft een isolerende werking. Dit kan in de zomer tot wel 4 graden schelen. In de winter treedt dit effect ook omgekeerd op. De warmte van uw woning blijft beter behouden wat dus kostenbesparend werkt.

Uw voordeel:
Tot 4 graden koeler in de zomer, bespaar op stookkosten in de winter!

isolerende groendaken • Gras en Groen Hoveniers
zonnepanelen • Gras en Groen Hoveniers

Zonnepanelen behalen een hoger rendement

Heeft u zonnepanelen of wilt u zonnepanelen op een plat of licht hellend dak laten installeren? De combinatie met sedum zorgt ervoor dat u een hoger rendement kunt behalen.

Om oververhitting en het risico op brand tegen te gaan schakelen de zonnepanelen uit als deze te warm worden. Doordat het groene dak verkoelend werkt op het onderliggende dak kunnen de zonnepanelen in de zomer langer en beter hun werk doen.

Uw voordeel:
Tot 6% meer rendement van uw zonnepanelen!

Langere levensduur van de dakbedekking

Een dak dat bedekt is met sedum of andere planten is beter beschermd. Met name UV-licht heeft een negatief effect op de levensduur. Uit onderzoek is gebleken dat dakbedekking onder een groen- of sedumdak tot 2 keer zo lang meegaat. Als u bedenkt wat de kosten zijn voor het vernieuwen, dan bieden de sedumplantjes u zeker een groot voordeel.

Uw voordeel:
Een groendak verdubbelt de levensduur van uw dakbedekking!


Waterbergend vermogen

Een groendak heeft een waterbergend vermogen. Onder de sedumplantjes zit een systeem dat bestaat uit kleine bekertjes of waterabsorberend substraat. Dit vangt het regenwater op en geeft dit geleidelijk af aan het groendak. Tijdens extreme regenval kan dit de druk op het riool verlichten en zal de kans op waterschade afnemen. Vanuit het waterschap is er dan ook subsidie mogelijk voor de aanleg.

Uw voordeel:
Voorkomt wateroverlast en u ontvangt subsidie op de aanleg.

Levert een bijdrage aan het milieu

Bijen, vlinders en veel andere insecten hebben het moeilijk. Intensieve landbouw en het uitbreiden van stedelijke gebieden hebben geleid tot 60% minder vliegende insecten ten opzichte van de jaren ‘60.

Sedumdaken bieden onderdak en zorgen voor voeding voor deze belangrijke insecten die verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van bloemen. Ze verhogen de belangrijke biodiversiteit.

Groendaken leveren ook op een andere wijze een bijdrage. Voor de groei neemt sedum CO2 en fijnstof op uit de lucht. Op deze manier draagt u bij aan een schonere lucht!

Groendak1 • Gras en Groen Hoveniers

Wat kan Gras en Groen voor u betekenen?

Wilt u het dak van uw woning, tuinhuis of overkapping verfraaien met een groendak? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen, want een groendak ziet er fantastisch uit. De donkere dakbedekking zonder uitstraling krijgt een volledige metamorfose. Binnen één dag verandert het in een groene en bloeiende oase die ook in de winter een mooie aanblik houdt.

Gras en Groen Hoveniers kan de aanleg van diverse soorten groendaken voor u verzorgen. Vakkundigbetaalbaar en met de mogelijkheid om dit gesubsidieerd uit te laten voeren!

Groendak11 • Gras en Groen Hoveniers

Mogelijkheden op het gebied van groendaken

De aanleg van een groendak met vegetatiematten is mogelijk op platte daken en daken met een hellingshoek tot 20º. Met extra verankering kan dit zelfs oplopen tot een hellingshoek van 45º. Er is dan geen risico dat het groene dak gaat schuiven en er kan ook voldoende water gebufferd worden voor de beplanting.

Er zijn voor de aanleg van een groendak behoorlijk wat mogelijkheden. Het is niet zo dat dit uitsluitend met sedumplanten mogelijk is. In het schema hiernaast ziet u de groendaken die wij kunnen aanleggen.

Sedumtrays

Voor platte daken en lichtgewicht constructies zijn sedumtrays of sedumcasettes ideaal. Dit kant-en-klare systeem zorgt voor opvang van regenwater, is gevuld met substraat en ingeplant met diverse sedumsoorten. Een groot voordeel van dit systeem is dat het recycelbaar is. Uw sedumdak kunnen we later probleemloos aanpassen!

Type groendakType vegetatieHellingshoek
Waterbergend dakSedummix en biodivers0-15º
Dak lichtgewichtSedummix0-15º
Vlinders en bijen4 soorten sedum, 5 siergrassen en 40 vaste planten0-15º
Vogeldak25 soorten inheems grassen, bloemen en kruiden0-10º
Sedumtrays10 tot 12 soorten sedum0-15º

Groendak met waterbergend vermogen

Zoals de naam al aangeeft, heeft dit type dak het grootste waterbergende vermogen. Bij enorme regenval helpt deze waterbergende functie de druk op de riolering te verlichten. Het grootste voordeel van dit systeem is de grote hoeveelheid substraat waar het sedum in wortelt en haar voeding uit haalt. Zie de afbeelding hiernaast voor de dakopbouw.

Vereiste voor subsidieregeling

Om aanspraak te maken op subsidie bij de aanleg van uw groendak is in veel gevallen een minimaal waterbergend vermogen vereist. Voor de gemeente 's-Hertogenbosch is dit 30 l/ m². Gras en Groen zorgt ervoor dat ook uw groendak in aanmerking komt voor de geldende subsidieregeling in uw gemeente!


groendaken • Gras en Groen Hoveniers
Wilt u een sedum- of groendak laten aanleggen?
Vul uw gegevens in, kies uw type groendak en ontvang een vrijblijvende offerte.
Vraag vrijblijvende offerte aan!