Opbouw van een groendak

Hoe wordt een groendak en zorgen we ervoor dat het zo mooi groen blijft? Dat heeft alles te maken met de opbouw van het groendak. Tijdens de aanleg bouwen we het groendak op, zodat er een juiste voedingsbodem ontstaat voor een sedum- of biodivers dak.

De opbouw van een groendak bestaat uit meerdere lagen. Wij leggen graag aan u uit welke lagen er nodig zijn en waarvoor deze dienen.

Opbouwadviesgroendak1 • Gras en Groen Hoveniers

Details opbouw van een groendak

Om tot een florerend groendak te komen is er een specifieke opbouw nodig. Regenwater houden we graag tijdelijk vast, maar tegelijkertijd willen we ‘natte voeten’ voor het sedumdak voorkomen. Daarnaast willen we het dak beschermen tegen lekkages en hebben de planten ook voeding nodig. Schematisch bouwen wij uw groendak op de volgende wijze op:

  • Wortelwerend folie
  • Beschermingsdoek
  • Drainage
  • Daksubstraat
  • Sedum of een andere vegetatiemat
Opbouwgroendak2 • Gras en Groen Hoveniers

Opbouw groendak: bescherming van het dak

Voordat we het groendak opbouwen starten wij met het beschermen van het dak. Afhankelijk van het type dakbedekking kan het nodig zijn eerst wortelwerende folie uit te rollen. De wortels van de beplanting mogen absoluut niet tussen de naden van bijvoorbeeld bitumen dakbedekking komen. Op de dakbedekking komt vervolgens een beschermdoek. Het viltige, gerecyclede materiaal ligt als een deken over het dak uitgerold.

Opbouw groendak: Drainage en daksubstraat

Het vasthouden (bufferen) van water en het afvoeren van overtollig water is cruciaal bij een groendak. Om dit te reguleren leggen we drainage aan. Dit kunststof materiaal heeft kleine bekertjes waar water in blijft staan. ZItten deze vol? Dan loopt het water weg dankzij de open structuur richting de hemelwaterafvoer.

Op de drainerende laag komt daktuinsubstraat. Dit is een mix van lavasteentjes met een soort potgrond. De lavasteentjes zorgen voor een open structuur waarin regenwater gemakkelijk wegzakt. Afhankelijk van het type dak is deze laag tussen de 6 en 15 cm dik.

Opbouw groendak: Vegetatie

Als finishing touch komt er bovenop het substraat het type vegetatie van uw keuze. Kiest u voor sedum of een biodiverse vegetatiemat? Voor de opbouw maakt dat geen verschil. Alleen de dikte van de laag met substraat stemmen we hierop af.

Groendak cassettes of sedummatten

Kiest u bij de aanleg van uw groendak voor sedum cassettes in plaats van de traditionele sedummatten? De sedum cassette of sedumtray is een alles-in-één systeem. Ook deze vorm heeft een opbouw met drainage, substraat en sedum. We hoeven het alleen niet afzonderlijk in lagen aan te brengen.

In tegenstelling tot het dak in lagen is het groendak met cassettes volledig demontabel. Het dak kan net zo eenvoudig weer verplaatst worden en zo een tweede leven krijgen.

Opbouwgroendak4 • Gras en Groen Hoveniers

Welk type groendak laat u aanleggen?

Advies opbouw van een hellend groendak

De eerder omschreven opbouw van groendaken is toepasbaar bij daken met een hellingshoek tot 20 graden. Daarna is er een andere aanpak vereist. Het dak moet namelijk wel de kans krijgen om water te bufferen en bij een storm of windhoos mogen er geen delen naar beneden komen.

Heeft u de wens om een groendak aan te leggen op een hellend dak? Gras en Groen kan ook groendaken aanleggen op daken met een helling  van 20 tot 45 graden. Dit type dak vraagt om maatwerk en we plannen dan ook eerst een bezoek in voordat we een offerte op kunnen stellen. Wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan gerust contact op!

Opbouwgroendak3 • Gras en Groen Hoveniers
Advies nodig voor de opbouw en aanleg van uw groendak?
Wij komen vrijblijvend langs om advies te geven voor de aanleg van uw groendak!
Maak een afspraak