Lichtgewicht sedumdak

Het lichtgewicht sedumdak is ideaal voor dakconstructies die niet geschikt zijn voor het dragen van een zwaarder waterbergend groendak. Dankzij deze methode kunnen we op die plaatsen toch een fraai sedumdak aanleggen.

Het lichtgewicht sedumdak is met een gewicht van 45 tot 50 kg p/m² bijna de helft minder zwaar. Een substraatrol vervaardigd uit lange steenwolvezels maakt dit mogelijk. De substraatrol werkt als een spons en houdt water en voedingsstoffen vast. De wortels van de sedummatten hechten zich aan het materiaal, waardoor er eveneens een schitterend sedumdak ontstaat.

Wanneer een lichtgewicht groendak?

Een traditioneel sedumdak is qua opbouw het meest ideaal voor voor sedum, maar kent een verzadigd gewicht van 80-85 kg p/m². Is uw dakconstructie daarvoor ongeschikt? Dan is een lichtgewicht sedumdak een uitstekend alternatief!

 • U bent in staat om het dak regelmatig te besproeien en te bemesten
 • De dakconstructie is geschikt voor een gewicht tot 50 kg/ pm²
 • Uw dak kent een maximale helling van 20 graden
 • Als u toch in aanmerking wilt komen voor subsidie
 • Ideaal voor een tuinhuis of overkapping!

Kenmerken lichtgewicht groendak

Het lichtgewicht sedumdak is dus geschikt voor daken die niet de belasting kunnen dragen van een ander type groendak. Dit zijn de kenmerken van een lichtgewicht sedumdak:

 • Verzadigd gewicht 45-50 L p/m²
 • Waterbergend vermogen 30 L p/m²
 • 10-12 verschillende sedumsoorten
 • 95% bezetting met sedum bij aanleg
 • Vanaf € 67,50 p/m² verzorgen wij de complete aanleg!

Offerteaanvraag lichtgewicht sedumdak

Lichtgewichtgroendak1 • Gras en Groen Hoveniers

Opbouw sedumdak lichtgewicht

Om te besparen op het gewicht wijkt de opbouw van het lichtgewicht sedumdak af van het traditionele waterbergende groendak.

Allereerst leggen we een drainage aan zonder ruimtes met tijdelijke wateropslag. Een lichtgewicht sedumdak is er dus op gericht om grote hoeveelheden water af te voeren en buffert slechts beperkt.

Op de laag met drainage komt een minerale substraalrol met een dikte van 40 mm. Dit vervangt het daktuinsubstraat en fungeert als een spons. De opname van water in deze laag is beperkt. Het water wordt lang genoeg vast gehouden zodat de sedumplanten zich weer vol kunnen zuigen met vocht.

Lichtgewichtsedumdak2 • Gras en Groen Hoveniers

Sedumdak lichtgewicht laten aanleggen

Wilt u een lichtgewicht sedumdak laten aanleggen? Dan bent u vast benieuwd op welke wijze we het opbouwen en of uw dak hiervoor geschikt is. De standaard systemen zijn geschikt voor dakconstructies met een hellingshoek tot 20 graden. Daarnaast is ook de juiste dakbedekking van belang. EPDM is ideaal, maar ook PVC en bitumen kunnen met een extra beschermlaag geschikt worden gemaakt.

Als Gras en Groen uw groendak aanlegt, dan kent uw lichtgewicht sedumdak de volgende opbouw:

 • Beschermdoek
 • Drainage zonder bufferend vermogen
 • Substraatrol 40 mm
 • Sedummat

Rondom wordt het sedum opgesloten met een scheidingsprofiel. Tussen het scheidingsprofiel en de dakrand leggen we met grind een strook van 20 centimeter aan. Dit voorkomt dat de wortels van het sedum schade en dus lekkage veroorzaken.

Sedumdak lichtgewicht onderhoud

Een lichtgewicht sedumdak vraagt slechts zeer beperkt onderhoud. Door onderstaande taken uit te voeren houdt u het sedumdak in topconditie.

Onkruid verwijderen

Doorgaans is het aan te bevelen enkele malen per jaar het onkruid te verwijderen. De ervaring leert echter dat dit bij een lichtgewicht dak nauwelijks nodig is, omdat onkruid onvoldoende ruimte krijgt om te wortelen.

Sedum bemesten

Met speciale meststoffen voorziet u het sedumdak van de benodigde voeding. Lichtgewicht sedumdaken hebben twee á driemaal per jaar voeding nodig. Gebruik hiervoor de speciale sedummeststoffen.

Sedum water geven

Vetplantjes houden vocht vast in de plant en ook de substraatrol neemt water op. Als het in de zomer geruime tijd niet regent geef dan water. Verzadig het dan eens per 10-14 dagen om uitdroging te voorkomen.

Een lichtgewicht sedumdak past op vrijwel elk dak!
Wilt u het dak van uw overkapping, schuur of tuinhuis verfraaien met een lichtgewicht sedumdak?
Vraag een offerte aan!

Bekijk ook eens de andere soorten groendaken