10 tips over bloembollen

10 tips over bloembollen

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 09-10-2016
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Het is weer tijd om bloembollen te planten. Wie wil genieten van vroege voorjaarsbloeiers moet nu aan de slag. Des te vroeger de bloembollen in het najaar de grond in gaan des te vroeger ze het volgende jaar kleur geven aan uw tuin!

In het kort over bloembollen.

Nederland is wereldwijd bekend om de bloembollenvelden en de keukenhof in het bijzonder. Bloembollen zijn sierplanten die voedsel opslaan in de bol en daardoor lange tijd droog bewaard kunnen worden. Eenmaal in de grond ontwikkelen de planten zich ontzettend snel dankzij de opgeslagen voeding. Al vroeg in het voorjaar komen de bloembollen boven de grond, ruim voordat andere vaste planten dit doen.

Overigens gaat dit bij lange na niet op voor alle soorten bloembollen. Er zijn ook soorten die in andere seizoenen bloeien. Rond deze tijd van het jaar staan bijvoorbeeld herfsttijloos in bloei. Ze lijken enorm op krokussen die wel in het vroege voorjaar bloeien.

10 tips bij het aanplanten van bloembollen

1. Let bij het aankopen en aanplanten van bloembollen op de bloeiperiode

Om de grond in uw tuin optimaal te benutten doet u er goed aan om te kijken naar bloeiperioden van de bloembollen. Door de bloeiperioden af te stemmen kan hetzelfde stukje grond meerdere malen gebruikt worden. Zo heeft u volgend jaar gedurende een lange periode bloeiende bloembollen in uw tuin. Bekijk hier een handig schema voor de bloei en aanplant periode van bloembollen. 

2. Plant niet aan in natte grond

Bloembollen die nog niet geworteld zijn kunnen gaan rotten. Dit gebeurt wanneer deze in erg natte grond worden aangeplant. Zet de bloembollen dan ook alleen in de grond als deze licht vochtig is.

3. Zorg ervoor dat de grond los en luchtig is

Maak de grond eerst los voordat u de bloembollen in de grond zet. Dit maakt het aanplanten een stuk eenvoudiger. Ook voor de bloembol is het vele malen beter. De bloembol zal zich sneller en beter wortelen en ook het vegetatief vermeerderen wordt bevorderd.

4. Plant bloembollen niet te dicht op elkaar

Wanneer bloembollen te dicht op elkaar worden gezet zullen deze zich niet verder uitbreiden. Om ervoor te zorgen dat de bloembollen zich vermeerderen dient u maximaal 15 tot 20 bollen per m² te verspreiden.

5. Plaats dezelfde soort bloembollen in grote groepen bij elkaar

Bloembollen zijn nog mooier wanneer deze in grote groepen bij elkaar staan. Het versterkt het beeld en zorgt ervoor dat de bloemen echt opvallen. Wees dus absoluut niet te zuinig. De bloembollen zullen jaarlijks uw tuin verrijken en zijn dus absoluut de investering waard!

6. Leg bloembollen eerst uit

Net als bij het aanplanten van de tuin kunt u de bloembollen het beste eerst uitzetten. Zo ziet u of de bloembollen voldoende onderlinge afstand hebben. Daarnaast kunt u vooraf nog goed zien of de bloembollen in een mooi patroon tussen de andere border planten.

7. Plant de bloembollen op de juiste diepte

Bij het aanplanten van bloembollen dient de juiste diepte aangehouden te worden. Regel is dat de bloembollen 3 maal de diameter van de bloembol de grond in mogen. Daarbij dient u bij kleine bloembollen ermee rekening te houden dat ze minimaal 5 cm diep staan. Bij grote bloembollen geldt een maximum van 12 cm diep.

8. Dek de bodem af

Om bloembollen te beschermen kunt u ervoor kiezen om na het aanplanten de grond af te dekken. Hiervoor kunt u afgevallen blad gebruiken of andere losse plantenresten. Het afdekken van de bodem zal ook uw andere tuinplanten helpen om vocht vast te houden en verteerd dienen als bemesting.

9. Bloembollen aanplanten in het gazon

In parkachtige tuinen zijn bloembollen een prachtige toevoeging aan het gazon. Met een graszodensnijder, die kunt u bij Gras en Groen huren, haalt u eenvoudig plaggen gras los. Nadat deze plaggen tijdelijk zijn verwijderd kunnen de bloembollen eenvoudig in de grond gestopt worden. Na het aanplanten legt u de graszoden terug en het gras zal in de herfst vanzelf weer aangroeien.

10. Bloembollen als natuurlijke vijand

Zijn er regelmatig mollen te vinden in uw gazon? Plant dan keizerskroon aan in de borders rondom uw gazon. Keizerskroon geeft voor mollen een vervelende geur af en houd de mol op afstand.

Lees ook:

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder
Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

11-09-2019

Grootmoeders oorbellen is tuinplant van de maand september. Lees hier meer over Leycesteria formosa.

Lees verder
Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

28-08-2019

Wil jij een groendak laten aanleggen? Lees hier over waterberging, verkoeling en de biodiversiteit van sedumdaken.

Lees verder
De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!