Tuinaanleg

Maak van uw dak een daktuin!

Geplaatst: 23/10/2019 Aangepast: 31/03/2021

Hoe kan een platdak een functionele bestemming krijgen? Dit vraagstuk speelt steeds vaker. U wilt als eigenaar van een appartement toch ook naar buiten kunnen met mooi weer? En wat te denken van de medewerkers in een kantoorpand? Het is heerlijk en gezond om de pauze buiten door te brengen als het weer dat toelaat!

Reden genoeg om hier eens wat extra aandacht aan te besteden en u te informeren over de mogelijkheden. Want geloof het of niet, het zijn er veel meer dan u waarschijnlijk denkt!

Uw eigen daktuin of dakterras

Een dakterras is al decennialang een bekend begrip. Wat nieuwer is, is de daktuin of een minder complexe variant: het groendak. Mensen worden gelukkig van een groene leefomgeving. En de behoefte aan vergroening lijkt ieder jaar toe te nemen. 

De daktuin biedt de mogelijkheid om een loze ruimte om te zetten in een groene omgeving. Zowel bij particuliere woningen als bedrijfspanden wordt er continu gezocht naar mogelijkheden om de buitenruimte optimaal te benutten. Het leuke is dat de oude dakterrassen met bloembakken langzaamaan worden omgebouwd tot echte daktuinen. Daktuinen met vaste plantenborders en zelfs heesters en bomen. Zo wordt het dak in de stad een heel eigen ecosysteem!

De meerwaarde van een daktuin

Het functioneel benutten van een platdak geeft de meerwaarde van een intensief of extensief groendak al aan.
De grote voordelen van een daktuin zijn:

 • Een daktuin heeft een economische waarde
 • Een daktuin is van esthetische waarde
 • Een daktuin is van waarde voor het milieu

Een daktuin heeft een economische waarde

Het dak van uw woning of kantoorpand dat omgebouwd wordt tot daktuin heeft een economische waarde.

 • Een daktuin werkt isolerend: minder stookkosten in de winter en de airco kan een standje lager in de zomer.
 • Een daktuin verlengt de levensduur van jouw dakbedekking
 • Het dak wordt een functionele ruimte en verhoogt de WOZ-waarde

Een daktuin is van esthetische waarde

De esthetische waarde is de waardering voor de schoonheid van een object. Er zijn talloze voorbeelden van schitterende daktuinen die een aanwinst voor de omgeving zijn. Een daktuin leeft en zorgt voor kleur in een omgeving die tot voor kort grauw en kil was. Het groen van het blad en de bloemen in diverse kleuren brengen het dak echt tot leven!

Een daktuin is van waarde voor het milieu

De daktuin en dan met name de beplanting die er te vinden is, hebben een positief effect op mens en milieu.

 • Mensen zijn aantoonbaar gelukkiger in een groene leefomgeving
 • Er ontstaat een plek om te ontspannen
 • Beplanting zorgt voor de opname van CO2 en fijnstof
 • Een daktuin vormt een buffer voor regenwater
 • Sedum en andere vaste planten vergroten de biodiversiteit

Daktuinen worden deels gesubsidieerd!

Wist u dat er subsidies zijn voor de aanleg van groendaken? Veel gemeenten kennen subsidies, waarbij u een vast bedrag krijgt per vierkante meter groendak dat u aanlegt!

Google of informeer naar de subsidieregeling in uw gemeente. Is het potje leeg aan het einde van het jaar? Wacht dan tot het nieuwe jaar! Grote kans dat deze subsidie jaarlijks opnieuw wordt aangevuld.

Is uw dak wel geschikt voor een daktuin?

Niet iedere dakconstructie of type dakbedekking is geschikt voor de aanleg van een intensief groendak oftewel een daktuin. Allereerst moet er dan  gekeken worden naar de bouwtechnische constructie. Dit om te bepalen wat het draagvermogen van uw dak is.

Blijkt uit het onderzoek dat een daktuin op uw dak mogelijk is, dan kijken we naar het type dakbedekking. In verband met de wortelbestendigheid voldoen bitumen en pvc-daken niet, in dat geval kunt u beter kiezen voor een EPDM-dakbedekking.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij u thuis?

De tuinarchitect van Gras en Groen Hoveniers heeft een bouwtechnische achtergrond. Hij kan u als geen ander uitleggen wat de mogelijkheden voor een daktuin bij u thuis zijn. Wij komen graag geheel vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden te bespreken!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten