Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 23-10-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

Hoe kan een platdak toch een functionele bestemming krijgen? Dit vraagstuk speelt steeds vaker. Je wilt als eigenaar van een appartement toch ook naar buiten kunnen met mooi weer? En wat te denken van medewerkers in een kantoorpand? Het is toch heerlijk om de pauze buiten door te brengen als het weer dat toelaat!

Reden genoeg om hier eens wat extra aandacht aan te besteden en je te informeren over de mogelijkheden. Want geloof het of niet, deze zijn er veel meer dan jij waarschijnlijk denkt!

Jouw eigen daktuin of dakterras

Een dakterras is al decennialang geen onbekend begrip. Wat nieuwer is, is de daktuin of een minder complexe variant: het groendak. Mensen worden gelukkig van een groene leefomgeving. En de behoefte daaraan lijkt met het jaar toe te nemen. Dat de vele kantoorbanen hieraan ten grondslag liggen, behoeft geen verdere uitleg.

De daktuin biedt de mogelijkheid om een loze ruimte om te zetten in een groene omgeving. Zowel bij particuliere woningen als bedrijfspanden wordt er continu gezocht om de mogelijkheden optimaal te benutten. Het leuke is dat de oude dakterrassen met bloembakken langzaam aan worden omgebouwd tot echte daktuinen. Daktuinen met vaste plantenborders en zelfs heesters en bomen. Zo wordt het dak van de stad een heel eigen ecosysteem!

De meerwaarde van een daktuin

Het functioneel benutten van een platdak geeft de essentie van de meerwaarde van een intensief of extensief groendak al aan. Als we dieper hierop ingaan, dan komen er een aantal zeer fraaie voordelen uit:

Een daktuin heeft een economische waarde

Het dak van jouw woning of kantoorpand dat omgebouwd wordt tot daktuin vertegenwoordigt een economische waarde.

Een daktuin is van esthetische waarde

De esthetische waarde is de waardering voor de schoonheid van een object. Er zijn talloze voorbeelden van daktuinen die werkelijk schitterend zijn en een aanwinst voor de omgeving. Een daktuin leeft en zorgt voor kleur in een omgeving die tot voor kort grauw en kil was. Het groen van het blad en bloemen in diverse kleuren brengen het dak tot leven!

Een daktuin is van waarde voor het milieu

De daktuin en dan met name de beplanting die er te vinden is, hebben een positief effect op mens en milieu.

Daktuinen worden deels gesubsidieerd!

Wist je dat er subsidies zijn voor de aanleg van groendaken? Veel gemeenten kennen subsidies, waarbij je een vast bedrag krijgt per vierkante meter groendak dat je aanlegt!

Google of informeer naar de subsidieregeling in jouw gemeente. Is het potje leeg aan het einde van het jaar? Wacht dan tot het nieuwe jaar! Grote kans dat deze subsidie jaarlijks opnieuw wordt aangevuld.

Is jouw dak wel geschikt voor een daktuin?

Niet iedere dakconstructie of type dakbedekking is geschikt voor de aanleg van een intensief groendak oftewel een daktuin. Allereerst moet er dan ook gekeken worden naar de bouwtechnische constructie. Dit om antwoord te krijgen op de simpele vraag wat het draagvermogen van jouw dak is.

Blijkt uit het onderzoek dat dit mogelijk is, dan kijken we naar het type dakbedekking. In verband met de wortelbestendigheid voldoen bitumen en pvc-daken niet, maar kun je beter kiezen voor een EPDM-dakbedekking.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis?

De tuinarchitect van Gras en Groen Hoveniers heeft een bouwtechnische achtergrond. Hij kan je als geen ander uitleggen wat de mogelijkheden voor een daktuin bij je thuis zijn. Wij komen graag geheel vrijblijvend bij jou langs om de mogelijkheden te bespreken!

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!