Tuinonderhoud

Herfst herfst wat heb je te koop?

Geplaatst: 20/10/2017 Aangepast: 03/09/2020

Het zal u vast niet zijn ontgaan: het is herfst! En na een week met zeer aangename temperaturen is nu ook goed aan het weer te merken. Het gevolg, behalve een nat pak en hard trappen tegen de wind in, de hele tuin ligt bezaaid afgevallen bladeren. Zo ook hier in de showtuin van Gras en Groen Hoveniers!

Wat te doen met al die bladeren?

Voor liefhebbers van de herfst is er niets mooier dan al die gekleurde blaadjes in de tuin. Toch is niet iedereen er even blij mee. Grote kans dat je kwade blikken krijgt als je niets doet tegen al die rondzwervende bladeren die vanuit jouw tuin bij de buren terecht komen. Daarnaast is het voor sommige planten ook beter dat ze ontdaan worden van een laag met bladafval.

Om problemen voor te zijn een advies wat voor nuttige zaken u met al die bladeren kunt doen.

Advies 1: Niet alle bladeren hoeven opgeruimd te worden

Het bladafval is onderdeel van een natuurlijke kringloop. Als u niets doet en het laat liggen zal het door natuurlijke processen verteren en omgezet worden in voeding voor de planten. Onder bomen en tussen planten in de borders ligt het niet in de weg en kan het op natuurlijke wijze omgezet worden in compost. Met een drietand kunt u de bladeren door de grond werken waardoor ze beter op hun plek blijven.

Verwijder op de volgende plaatsen het bladafval wel om verstikking of schadelijke rottingsprocessen te voorkomen:

  • Oppervlak van de vijver
  • Het gazon
  • Borders met bodembedekkers
  • Maak groenblijvende planten ook vrij van bladeren

Advies 2: Composteer het bladafval op de composthoop

Mits het niet in enorme hoeveelheden tegelijkertijd wordt gedumpt kunnen de bladeren ook prima verwerkt worden in de composthoop. Om het composteren te versnellen kun je na een laag bladeren compostversneller toevoegen of enkele scheppen grond met een rijk bodemleven.

Advies 3: Maak bladcompost!

Heb je teveel bladeren om dit op de composthoop te verwerken, maak dan bladcompost!

  1. Verzamel al het bladafval dat je wilt composteren. Als het droog is maak het dan licht vochtig.
  2. Stop het in vuilniszakken en voeg er enkele scheppen met grond uit de border aan toe.
  3. Prik enkele gaatjes in de zak en zet ze weg uit het zicht.
  4. Na 6 tot 12 maanden is de compost klaar om in de borders te verspreiden

Advies 4: Schakel de hulp in van Gras en Groen Hoveniers

Komt u er zelf niet aan toe, maar ondervindt u wel hinder van al die bladeren in de tuin? Gras en Groen heeft hoveniers die hun plezier halen uit het uitvoeren van tuinonderhoud. Ton en Morris bijvoorbeeld, zij vormen een vast koppel dat elke dag gezamenlijk op pad is. Wij weten zeker dat u tevreden bent als zij zijn langs geweest. Een afspraak voor een vrijblijvend gesprek is zo gemaakt!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten