Tuinonderhoud

Buxus snoeien

Geplaatst: 28/06/2016 Aangepast: 03/09/2020

Wanneer moet een buxus gesnoeid worden?

Een buxus moet op zijn minst twee keer per jaar worden gesnoeid. Des te vaker een buxus wordt gesnoeid, des te compacter en mooier deze wordt. Snoei in ieder geval voor de langste dag van het jaar en nog eens aan het einde september. Tussen juni en september in kunt u gerust de buxus nog twee maal snoeien. Vooral voor de wat grotere buxussen is het van belang om vaker dan twee maal te snoeien. Wordt een grote buxus niet op tijd gesnoeid dan gaat het bij regenval uitzakken waardoor of de vorm of het strakke teniet wordt gedaan. Snoei als de nieuwe scheuten zo’n 5 á 6 centimeter zijn.

Hoe kan een buxus het beste worden gesnoeid?

Hoe een buxus het beste kan worden gesnoeid hangt af van het formaat en de vorm die u voor ogen heeft.

Grofweg delen we het in in:

  • Een strakke haag
  • Een model snoei

Het snoeien van een strakke haag

Een strakke buxushaag is het mooist als hij vol is. Door de haag vaak te snoeien wordt de dichtheid van de buxus bevorderd.

Het snoeien van een strakke haag kan als volgt worden gedaan:

  • Span een touw langs de haag waarlangs u kunt gaan snoeien
  • Snoei eerst de zijkanten en dan pas de bovenkant
  • Snoei de haag aan de bovenkant smaller dan aan de onderkant. Zo krijgt ook de onderkant voldoende zonlicht. Dit voorkomt dat de onderkant lelijk wordt.

Het model snoeien van een buxus

Een buxus laat zich gemakkelijk in elke gewenst vorm snoeien. Meest voorkomende vorm is de bolvorm en de kegelvorm. Het snoeien van deze vormen kan het beste op de volgende wijze worden gedaan:

  • Het moeilijkste is om de buxus in de juiste verhouding te snoeien. Kijk daarom af en toe tijdens het snoeien van een afstand naar de buxus om te zien of dit nog het geval is
  • Begin met het snoeien aan de bovenkant van de buxus
  • Houdt de snoeischaar op zijn kop en knip van boven naar beneden mooie rondingen
  • Houdt de vorm goed in de gaten door mee te lopen tijdens het snoeien en corrigeer daar waar nodig is

Welk gereedschap kan het beste worden gebruikt?

Goed gereedschap is het halve werk. Zorg er daarom voor dat de snoeischaar goed geslepen is zodat de takjes niet rafelig worden afgesneden. U kunt voor het snoeien van de buxus gebruik maken van een speciaal voor buxussen ontworpen hand buxusschaar, een gewone snoeischaar of een elektrische buxusschaar.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten