Tuinaanleg

Cortenstaal als blikvanger

Geplaatst: 06/06/2017 Aangepast: 03/09/2020

Bij het ontwerpen en in een later stadium inrichten van de tuin maken we graag gebruik van blikvangers. Elementen in de tuin die de aandacht trekken, opvallend zijn en vaak ook een sterke verbintenis hebben met de woning. Hiervoor kunnen verschillende materialen worden gebruikt.

Recent heeft Gras en Groen Hoveniers een tweetal projecten opgeleverd waarin cortenstaal is toegepast als blikvanger in de tuin. Elementen gevormd met het sterk roestende staal zien we steeds vaker terug in de tuin maar ook de openbare ruimte. De hoogste tijd om u te informeren over cortenstaal en de toepassingsmogelijkheden in uw tuin.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal, ook wel COR-TEN-staal genoemd, is een metaallegering. Ijzer is samen met ondermeer koper en fosfor omgesmolten tot een bijzondere staalsoort. Dankzij de samenvoeging van de metalen heeft het staal de eigenschap gekregen sterk te oxideren. Het roest dus, en dat geeft cortenstaal de karakteristieke oranje-bruine kleur.

Roest cortenstaal niet enorm snel weg?

Wanneer metaal begint te roesten is er vaak paniek. Roestplekjes op de auto, fiets of op uw hekwerk zijn geen goed teken. Het is een vorm van corrosie die lijdt tot het wegvreten van metaal.

Bij COR-TEN-staal is het juist de roestvormige laag die het onderliggende metaal beschermd. De oxidehuid die het metaal beschermt het onderliggende metaal door geen zuurstof meer door te laten en dus de roestvorming te stoppen. Cortenstaal hoeft niet behandeld te worden en zal binnen het jaar de oxidehuid ontwikkelen met de bekende kleur.

Waarom cortenstaal toepassen in de tuin?

Cortenstaal heeft specifieke eigenschappen die het uitermate geschikt maken voor toepassing in de tuin.

Enkele voordelen van cortenstaal zijn:

  • Bijzondere eigentijdse uitstraling
  • Is zeer goed te combineren dankzij de natuurlijke kleur
  • Geschikt voor het bekleden van bouwkundige elementen
  • Hoeft niet behandeld te worden
  • Is duurzaam dankzij de lange levensduur
  • Is even sterk als RVS

Hoe is cortenstaal toe te passen in de tuin?

Dankzij de buigzaamheid maar ook de kracht van het metaal is het zeer breed toepasbaar. Wie op bijvoorbeeld Pinterest gaat zoeken naar cortenstaal komt de mooiste elementen tegen. De bekleding van vijverranden, waterschalen, kachels, houtopslag en zelfs tuinafscheidingen kunnen er mee gevormd worden.

In de recent aangelegde tuinen door Gras en Groen is cortenstaal toegepast dat in de eigen werkplaats is gemaakt. Het cortenstaal is daar gelast tot de vormen die het in de tuin heeft gekregen. COR-TEN-staal is als volgt toegepast:

  • Kantopsluiting langs tuinpaden
  • Verhoogde rand rondom gazon
  • Hoge en lage bloembakken Kachel, in opdracht besteld en gemonteerd

Maak vrijblijvend een afspraak!

Benieuwd wat Gras en Groen voor u kan betekenen? Heeft u net als de opdrachtgevers van de recente projecten een zeer specifieke vraag en behoeft uw opdracht maatwerk? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak. Wij nemen graag de tijd om uw tuinwensen te bespreken en om te kijken of wij u op dit vlak van dienst kunnen zijn.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten