Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 22-05-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

De natuur, het klimaat en de aarde. Het zijn zaken waar we, soms noodgedwongen, steeds vaker bij stilstaan. En waar komt dit allemaal dichter bij huis dan in jouw eigen tuin? De inrichting van de borders in de tuin kan vaak ontzettend duurzaam en dat zonder ontzettend veel tijd kwijt te zijn met tuinonderhoud.

In dit nieuwsbericht vertel ik meer over de inrichting van duurzame, ecologische borders met weinig onderhoud.

Duurzame en ecologische borders

Jouw tuin is een uitgelezen kans om een bijdrage te leveren aan het milieu en dus duurzaam bezig te zijn. Alle Nederlandse tuinen bij elkaar vormen het grootste natuurgebied van ons land, daarom is de impact zelfs substantieel. Maar hoe kun jij hier een steentje aan bijdragen? En dat het liefste zonder heel veel tijd kwijt te zijn aan tuinonderhoud, want wie heeft er tegenwoordig nog veel vrij tijd!?

Voordelen van tuinplanten

Duurzame border start met een gezonde bodem

Voordat je plannen gaat smeden voor de indeling of het aanplanten van de border moet je eerst goed naar de bodem kijken. Wat voor grondsoort is er aanwezig? Hoe kun je ervoor zorgen dat er een gezonde bodem voor de beplanting aanwezig is? Arme zandgronden moet je bijvoorbeeld verrijken en zware kleigronden draineren.

Meer hierover lees je bij De gezonde bodem

Kies de juiste beplanting

Zo! De ligging en grondsoort zijn in kaart gebracht en je hebt een plan van aanpak vastgesteld voor het bewerken van de bodem. Nu kun je kijken naar de beplanting. Een beplantingsplan houdt rekening met de grondsoort, standplaats en groeiwijze. Daardoor beperk je de inboet en voorkom je ziekten en schimmels.

Een zeer duidelijke trend op het gebied van tuinplanten is de natuurlijke border. Kijk naar de standplaats en selecteer planten die goed gedijen in de groeiomstandigheden van jouw tuin. Zorg vervolgens voor een goede balans en geef weinig ruimte aan onkruid.

Houdt het onderhoud binnen de perken

Het leuke is dat het tuinonderhoud echt enorm binnen de perken blijft. In het eerste jaar heb je wat meer werk door oprukkende onkruiden, maar in de jaren erna loopt dit steeds verder terug.

Wat pas echt veel tijd en energie kost? Planten laten aarden op plaatsen waar ze niet thuis horen. Het bestrijden van schimmels, ziekten en plagen is vaak een vorm van symptoombestrijding.

Duurzame beplantingsconcepten

In de showtuin bij Gras en Groen hebben we ook een duurzame border ingericht. Het onderhoud beperkt zich zelfs tot slechts één grote onderhoudsbeurt in het jaar. Vroeg in het voorjaar verwijderen we de afgestorven plantendelen en krijgen de planten een mestgift. Vervolgens doet de natuur de rest en ontstaat er in de loop van het seizoen een uitbundig bloeiende border! En weet je wat het leuke aan deze border is?

Duurzaam en ecologisch openbaar groen

In het kader van kostenbesparing gooiden gemeenten een aantal jaar geleden het beleid rigoureus om. Borders met veelal groenblijvende heesters werden gerooid. De vele snoeibeurten drukten te zwaar op de begroting. Groenstroken werden ingezaaid met gras en daarmee was de kostenbesparing gerealiseerd. Een kortetermijnvisie die op geen enkele manier het gewenste effect had.

Gelukkig zitten we nu in een trend waarbij gemeenten beplantingsconcepten massaal omarmen. Bloeiende planten dragen bij aan een positief straatbeeld en gaan de terugloop van het aantal vliegende insecten tegen.

Benieuwd wat groen in jouw tuin kan doen?

Gras en Groen kan natuurlijk bij jou thuis langskomen om de mogelijkheden te bespreken, maar in de showtuin kunnen we je direct voorbeelden uit de praktijk laten zien. Rond deze tijd van het jaar zit er al volop leven in de modeltuinen. Wij zijn zes dagen in de week geopend om je met een kopje koffie of thee te ontvangen! Kom jij een keer langs?

Lees ook:

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder
Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

11-09-2019

Grootmoeders oorbellen is tuinplant van de maand september. Lees hier meer over Leycesteria formosa.

Lees verder
Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

28-08-2019

Wil jij een groendak laten aanleggen? Lees hier over waterberging, verkoeling en de biodiversiteit van sedumdaken.

Lees verder
De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!