Groendaken

Ga voor extra verkoeling met een groendak

Geplaatst: 23/06/2021

Zullen we deze zomer weer te maken krijgen met zo’n extreme hitte als vorig jaar?

De toenemende droogte is een steeds groter probleem in onze tuinen. De planten hebben namelijk ook bij hoge temperaturen genoeg water nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Groendak als waterbuffer

Een groendak is een ideale waterbuffer, want de vetplantjes op het groendak nemen zo’n 50% van de regen op en het overige water wordt langzaam aan de omgeving afgegeven. Een traditioneel sedumdak kan 25 tot 35 liter water per m2 opvangen en vasthouden, bij een dikkere substraatlaag is dat zelfs tot 50 liter!

Een koel groendak

Met een groendak blijft het koeler in je woning, want de sedumplantjes absorberen de warmte en werken zo als een natuurlijke airco. Het kan al snel een verschil maken van zo’n 4 graden in huis. En in de winter kun je dankzij de isolerende werking van het groendak de warmte beter in huis houden. Bedrijven in stedelijke gebieden kunnen ook veel voordeel halen uit het aanleggen van een groendak. Normaal wordt de hitte weerkaatst door al het steen en komt er extra warmte vrij die de airco’s in de kantoren afgeven.

Voor alle weersomstandigheden

Een groendak kan zowel tegen hitte als veel regen en voorkomt overbelasting van afvoeren en het riool. Veel gemeenten zijn ook enthousiast over het aanleggen van groendaken. Vooral omdat sedumdaken zo’n positief effect hebben op het milieu en de leefomgeving in stedelijke gebieden. Bekijk deze lijst voor de groendaken subsidies per gemeente.

Welke daken zijn geschikt?

Een lichtgewicht groendak is met een gewicht van 45 tot 50 kg p/m2 bijna de helft minder zwaar en met deze methode kan bijna elk dak omgetoverd worden tot een groendak. Let hierbij wel op dat door de beperkte mogelijkheid om water te bufferen extra sproeien in de zomer wel nodig is.

Een straat vol met groendaken

Hoe mooi zou het zijn als de buren in de straat ook interesse hebben om een groendak aan te leggen? Vaak staan er meerdere gelijksoortige type huizen in één straat. Wat een bijzonder geheel aan groene en bloeiende oases zal er dan ontstaan! Ga met elkaar in gesprek om zo’n groene leefomgeving in de buurt te creëren. Gras en Groen kan jouw dak binnen een dag omtoveren tot een groendak met het hele jaar door een prachtige uitstraling. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden! Maak een afspraak of kom langs in de showtuin!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten