Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 28-08-2019
Laatst aangepast op: 17-09-2019

Tonyo van Run

Heb je altijd al een stukje duurzamer bezig willen zijn? Met een sedum- of groendak kun jij op een eenvoudige wijze een groot verschil maken. Wat een groendak is en welke voordelen dit heeft, leg ik graag aan je uit!

Sedum, vegetatie of groendaken

Er zijn vele benamingen voor daken die extensief worden begroeid. Platte of hellende daken kun je van beplanting voorzien. In de meeste gevallen valt de keuze op vetplanten zoals sedum, maar er zijn meer mogelijkheden zoals grassen en zelfs een vlinder en bijenmix met kruidachtige planten.

In de tuin kun je een groendak aanleggen op het platte dak van een overkapping, tuinhuis of berging. Voor jouw woning geldt hetzelfde en zelfs een hellend dak van 20 graden kan verrijkt worden met sedum. Betreft het je woning, dan is er zelfs een grote kans dat je hier subsidie voor ontvangt. In ‘s-Hertogenbosch krijg je in 2019 bijvoorbeeld € 25,- subsidie voor iedere vierkante meter.

Voordelen van een groendak

Een groendak biedt vele voordelen aan zowel de eigenaar van de woning, als de gemeente en de natuur. Dat is dan ook de reden dat deze daken behoorlijk gesubsidieerd worden. Hieronder licht ik de drie belangrijkste voordelen uitgebreid aan je toe, maar eerst even alle voordelen van een groendak op een rij:

Een groendak met waterbergend vermogen

In verstedelijkte gebieden wordt ontzettend veel regenwater via daken en het straatoppervlak via de riolering afgevoerd. Door de opwarming van de aarde valt er steeds meer regen in korte tijd. Wolkbreuken en tropische regenbuien zorgen  geregeld voor problemen in de openbare ruimte.

Groendaken zijn net als het ontkoppelen van de hemelwaterafvoer een goed wapen in de strijd tegen deze vorm van wateroverlast. Groendaken hebben namelijk een enorm waterbergend vermogen. In kleine reservoirs en tussen het substraat wordt het water tijdelijk opgeslagen. Een deel van dit water sijpelt alsnog van het dak, maar een groot deel nemen de planten op of verdampt zodra het zonnetje weer schijnt.

Koel in de zomer isolerend in de winter

Een groot voordeel voor jou als woningbezitter is een andere eigenschap van het sedumdak. Op een plat dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot maar liefst 80º celcius. Ondanks goede dakisolatie komt deze warmte voor een deel ook in jouw huis terecht.

Sedumdaken beperken de temperatuurstijging op een plat dak tot maximaal 35º celcius. Dat is een immens verschil en ook duidelijk merkbaar in de woning. Je hebt met een sedumdak een natuurlijke airco die het in de zomer een stuk aangenamer maakt in huis!

In de winter treedt het omgekeerde effect op. Het sedumdak ligt dan als een deken over het dak. Het heeft een isolerende werking waardoor er minder warmte uit jouw woning verdwijnt. Zo bespaar je jaarlijks op je stookkosten en dat is goed voor jouw portemonnee en het milieu!

Een dak vol bloemetjes, bijen, hommels en vlinders

In steeds meer onderzoeken komt naar voren dat de natuur onder druk staat. Intensieve landbouw en verstedelijking hebben een zorgwekkende daling in het aantal vliegende insecten veroorzaakt. Met een sedum- of biodivers dak help jij de biodiversiteit in jouw buurt te verhogen. Zodra de planten op jouw dak in bloei staan wemelt het er van de vlinders, hommels en bijen die dankbaar gebruik maken van de nectar.

Wil je een groendak op je overkapping of tuinhuis?

De kosten van een groendaken lopen uiteen van circa € 65,- per m² tot € 85,-. Dit is afhankelijk van het oppervlak en het type groendak dat je kiest. Groendaken die opgebouwd zijn met trays zijn 20 tot 25% duurder dan een dak met substraat en vegetatiematten. Wil je geheel vrijblijvend geïnformeerd worden over de aanleg van een groendak en de kosten ervan? Vraag ernaar tijdens het vrijblijvende gesprek bij jou thuis.

Lees ook:

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder
Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

11-09-2019

Grootmoeders oorbellen is tuinplant van de maand september. Lees hier meer over Leycesteria formosa.

Lees verder
De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!