Tuinaanleg

Haal uw sproeiers tevoorschijn!

Geplaatst: 19/06/2017 Aangepast: 03/09/2020

De komende dagen wordt het warm, tropisch warm zelfs. Dit leidt, in combinatie met het bestaande neerslagtekort van 125 mm, tot grote problemen in de natuur zoals dalende grondwaterstanden en zelfs brandgevaar. Ook in uw eigen tuin zullen de gevolgen zichtbaar zijn als u niet tijdig ingrijpt. Het gazon kleurt geel, bladeren van planten gaan slap hangen of sterven zelfs helemaal af.

Gelukkig kunt u deze problemen voor zijn! Door regelmatig te sproeien helpt u de tuin door de droge periode heen. Met name pas aangelegde tuinen zijn ontzettend afhankelijk van uw watergift. De wortels van de tuinplanten en het gazon hebben tijd nodig om diep in de grond door te dringen. Tot die tijd halen ze water uit de toplaag van de aarde. Het is dus belangrijk deze vochtig te houden.

Op welk moment van de dag kan ik het beste sproeien?

Het is onverstandig de sproeier zomaar aan te zetten op het moment dat het u het beste uitkomt. Het meest ideale moment om te sproeien is vroeg in de avond of vroeg in de ochtend. Het water verdampt op die momenten minimaal en komt dus zo optimaal mogelijk ten goede aan het gazon of de planten in uw tuin!

Bovendien kan sproeien wanneer de zon erg fel schijnt tot verbranding leiden. De waterdruppels die op het blad van tuinplanten achterblijven werken als een vergrootglas. Het zonlicht wordt nog verder versterkt waardoor het blad verbrand. De hosta of hartlelie heeft hier bijvoorbeeld erg snel last van.

Hoeveel moet ik sproeien?

Hoeveel u moet sproeien is sterk afhankelijk van de droogte in uw tuin. Temperatuur, zon/ schaduw, wind en de soort grond in uw tuin hebben een grote invloed op het vochttekort. Toch zijn er wel enkele stelregels waar u zich aan kunt houden.

  • Sproei voorafgaand aan extreem warme dagen
  • Sproei liever twee maal lang dan vier keer kort
  • Sproei per keer circa 15 mm

Sproei voorafgaand aan extreem warme dagen

Wanneer de temperatuur hoog oploopt verdampt er veel water. Niet alleen uit de grond maar ook tuinplanten geven vocht vrij. Om ervoor te zorgen dat dit niet tot problemen leidt dient u ervoor te zorgen dat er voldoende vocht beschikbaar is. Door daags voor het warme weer te sproeien voorkomt u problemen. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Spoei liever twee maal lang dan vier keer kort

Bij het sproeien van de tuin kunt u het beste de sproeiers langdurig laten aanstaan en dan twee maal per week sproeien. Vaker sproeien maar dan een kortere tijd maakt planten lui. De wortels worden niet gestimuleerd om diep in de grond door te dringen en blijven in de toplaag. Ze zijn daardoor veel kwetsbaarder bij droogte en minder goed in staat om voeding uit de grond op te nemen.

Sproei per keer circa 15 mm water

Om een goede indicatie te krijgen van de hoeveelheid water die u geeft plaats je een regenmeter in de gedeelte dat u sproeit. Een cilinderglas kan hier ook prima voor doorgaan. Laat de kraan lopen totdat er circa 15 mm in het glas zit. Dan heeft uw tuin voldoende neerslag gehad!

Welke sproeier is het meest geschikt voor mijn tuin?

Er zijn veel verschillende sproeiers te koop voor het beregenen van de tuin. Als u heeft gekozen voor tuinberegening dan is deze keuze al voor u gemaakt. Voor iedereen die niet deze luxe heeft is er ontzettend veel keuze.

Rechthoekige of vierkante tuin

Heeft u een tuin die rechthoekig is of vierkant? Ddan kunt u het beste kiezen voor een zwenksproeier. Deze zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het water binnen het vlak. Er zijn modellen die zelfs een oppervlak van 350m2 in één keer kunnen sproeien. Voorwaarde is wel voldoende druk op de leiding.

Tuin met organische vormen

Heeft u een tuin met veel ronde of organische vormen? Dan is een cirkel of klepelsproeier het best geschikt. Bij de klepelsproeier is de draai zo is te stellen dat bijvoorbeeld slechts een halve of kwart cirkel wordt gesproeid. Op die manier kunt u mogelijk veel verspilling tegengaan en uw terras droog houden.

Veel succes met sproeien!

Hopelijk krijgen we een mooie zomer zonder dat uw tuin er onder te lijden heeft. Regelmatig een buitje, bij voorkeur ‘s nachts natuurlijk, zou fijn zijn. Met bovenstaande instructies moet het u echter ook lukken wanneer deze buien even op zich laten wachtten. Veel succes met sproeien deze zomer!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten