Hagen

Hagen

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 15-05-2015
Laatst aangepast op: 20-01-2017

Tonyo van Run

Is de keus om een haag als erfafscheiding aan te planten eenmaal gemaakt dan moet nog een keuze worden gemaakt welke haag het beste past bij uw wensen en bij de uitstraling van uw huis en tuin. Het is een kwestie van smaak, maar ook het onderhoud kan meegenomen worden in uw keuze

Welke soorten hagen zijn geschikt

U heeft gekozen voor een haag als erfafscheiding. Er zijn verschillende type hagen waaruit u een keuze kunt maken. Zo zijn er de groenblijvende hagen en de bladverliezende hagen. Hagen die u strak kunt snoeien of hagen die losstaan en geen regelmatige snoei verdragen.

De zogenaamde losse hagen nemen veel ruimte in beslag. Wat een nadeel kan zijn als u weinig ruimte heeft. Een strakke haag heeft regelmatig een snoeibeurt nodig en de keuze is niet zo heel groot. Dan heeft u nog de keuze tussen een groenblijvende of een bladverliezende haag. Een groenblijvende haag is ook in de winter groen en verliest zijn blad niet. Een bladverliezende haag verliest in de winter zijn blad. In beide gevallen dient er regelmatig gesnoeid te worden. Dan moet er nog een keuze gemaakt worden over de hoogte van de haag. Wilt u absolute privacy dan moet u denken aan een haag van 200 centimeter. Omdat er meestal gekozen wordt voor strakke hagen, die absolute privacy bieden worden hier een aantal voorbeelden genoemd

Voorbeelden van een groenblijvende strakke haag zijn:

Taxus

Taxus kan als haag worden geplant maar ook losstaand geplaatst worden. Een taxus laat zich gemakkelijk snoeien en kan heel oud worden. Ook na een flinke snoeibeurt loopt de taxus weer opnieuw uit. Het is dus een sterke conifeer en uitermate geschikt als haag. De taxus is wel wat duurder dan andere coniferen soorten, maar daar tegenover staat dat het een lange levensduur heeft.

Thuja

De Thuja of ook wel de levensboom genoemd is een conifeer die in veel verschillende soorten te krijgen zijn. Het is een uitstekende haagsoort die erg hoog kan worden. De Thuja vraagt om een voedselrijke bodem. In tegenstelling tot de taxus verdraagt een Thuja geen rigoureuze snoei.

Buxus

De buxus past in alle tuinen. Er zijn verschillende soorten. De meeste soorten zijn niet zo groot en groeien niet zo snel.

Het is een mooie afscheiding tussen verschillende perken of rondom het gras. Voor een dichte hoge haag is het minder geschikt.

Voorbeelden van een bladverliezende strakke haag zijn:

Beuk

De beuk is een bladverliezende plant, maar verliest niet echt zijn bladeren. In de winter worden de bladeren bruin en blijven aan de takken hangen. De beuk is er in de kleuren rood en groen. De beuk moet minimaal een keer per jaar gesnoeid worden, om de strakke lijn te handhaven.

Haagbeuk

De haagbeuk is in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, verwant aan de berk en andere katjesdragers. De haagbeuk verliest zijn blad net als de beuk niet helemaal, zodat het ook in de winter nog redelijk wat privacy biedt.

Liguster

Liguster is een halfblad verliezende struik. Bij zachte winters verliest het soms helemaal geen blad, maar in een strenge winter kan het blad bevriezen en wordt dan erg lelijk. Een liguster groeit snel en moet daarom regelmatig gesnoeid worden.

Lees ook:

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder
Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

11-09-2019

Grootmoeders oorbellen is tuinplant van de maand september. Lees hier meer over Leycesteria formosa.

Lees verder
Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

28-08-2019

Wil jij een groendak laten aanleggen? Lees hier over waterberging, verkoeling en de biodiversiteit van sedumdaken.

Lees verder
De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!