Hagen

Hagen

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 15-05-2015
Laatst aangepast op: 20-01-2017

Tonyo van Run

Is de keus om een haag als erfafscheiding aan te planten eenmaal gemaakt dan moet nog een keuze worden gemaakt welke haag het beste past bij uw wensen en bij de uitstraling van uw huis en tuin. Het is een kwestie van smaak, maar ook het onderhoud kan meegenomen worden in uw keuze

Welke soorten hagen zijn geschikt

U heeft gekozen voor een haag als erfafscheiding. Er zijn verschillende type hagen waaruit u een keuze kunt maken. Zo zijn er de groenblijvende hagen en de bladverliezende hagen. Hagen die u strak kunt snoeien of hagen die losstaan en geen regelmatige snoei verdragen.

De zogenaamde losse hagen nemen veel ruimte in beslag. Wat een nadeel kan zijn als u weinig ruimte heeft. Een strakke haag heeft regelmatig een snoeibeurt nodig en de keuze is niet zo heel groot. Dan heeft u nog de keuze tussen een groenblijvende of een bladverliezende haag. Een groenblijvende haag is ook in de winter groen en verliest zijn blad niet. Een bladverliezende haag verliest in de winter zijn blad. In beide gevallen dient er regelmatig gesnoeid te worden. Dan moet er nog een keuze gemaakt worden over de hoogte van de haag. Wilt u absolute privacy dan moet u denken aan een haag van 200 centimeter. Omdat er meestal gekozen wordt voor strakke hagen, die absolute privacy bieden worden hier een aantal voorbeelden genoemd

Voorbeelden van een groenblijvende strakke haag zijn:

Taxus

Taxus kan als haag worden geplant maar ook losstaand geplaatst worden. Een taxus laat zich gemakkelijk snoeien en kan heel oud worden. Ook na een flinke snoeibeurt loopt de taxus weer opnieuw uit. Het is dus een sterke conifeer en uitermate geschikt als haag. De taxus is wel wat duurder dan andere coniferen soorten, maar daar tegenover staat dat het een lange levensduur heeft.

Thuja

De Thuja of ook wel de levensboom genoemd is een conifeer die in veel verschillende soorten te krijgen zijn. Het is een uitstekende haagsoort die erg hoog kan worden. De Thuja vraagt om een voedselrijke bodem. In tegenstelling tot de taxus verdraagt een Thuja geen rigoureuze snoei.

Buxus

De buxus past in alle tuinen. Er zijn verschillende soorten. De meeste soorten zijn niet zo groot en groeien niet zo snel.

Het is een mooie afscheiding tussen verschillende perken of rondom het gras. Voor een dichte hoge haag is het minder geschikt.

Voorbeelden van een bladverliezende strakke haag zijn:

Beuk

De beuk is een bladverliezende plant, maar verliest niet echt zijn bladeren. In de winter worden de bladeren bruin en blijven aan de takken hangen. De beuk is er in de kleuren rood en groen. De beuk moet minimaal een keer per jaar gesnoeid worden, om de strakke lijn te handhaven.

Haagbeuk

De haagbeuk is in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, verwant aan de berk en andere katjesdragers. De haagbeuk verliest zijn blad net als de beuk niet helemaal, zodat het ook in de winter nog redelijk wat privacy biedt.

Liguster

Liguster is een halfblad verliezende struik. Bij zachte winters verliest het soms helemaal geen blad, maar in een strenge winter kan het blad bevriezen en wordt dan erg lelijk. Een liguster groeit snel en moet daarom regelmatig gesnoeid worden.

Lees ook:

Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!