De juiste sierbestrating voor uw tuin

De juiste sierbestrating voor uw tuin

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 30-11-2018
Laatst aangepast op: 02-08-2018

Tonyo van Run

Bij de aanleg van de tuin is sierbestrating één van de voornaamste zaken. De tegels, klinkers en andere vormen van verharding vormen de infrastructuur van de tuin. De oprit voor de auto, het pad naar de schuur en het terras aan de woning of elders in de tuin. Zomaar een aantal elementen die in vrijwel elke tuin terug komen. Waar dient u op te letten bij de aanschaf van sierbestrating? Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan u uit!

Hoe komt u tot een keuze voor uw sierbestrating?

Heeft u plannen voor het aanleggen van uw tuin of de renovatie daarvan? Wij vragen u dan in de meeste gevallen om te starten met het uitzoeken van sierbestrating. Natuurlijk kunnen wij u adviseren, maar het is handig als u al een goed beeld heeft bij de verschillende mogelijkheden.

In de showtuin van Gras en Groen laten wij verschillende mogelijkheden aan u zien. In de modeltuinen hebben wij verschillende soorten tegels en klinkers toegepast. Zo kunt u al een prima idee krijgen van hoe dit er bij u thuis uit zou komen te zien. Daarnaast hebben we legborden waarop vele soorten te zien zijn. Dik, dun, donker, licht en ook nog eens gevormd met diverse materialen kunt u daar de sierbestrating vergelijken.

‘De keuze is reuze’ luidde ooit de reclamekreet van een bekende keukenzaak en dat klinkt natuurlijk goed. Het kan echter ook leiden tot verwarring. Daarom helpen wij u hier en in de showtuin met tekst en uitleg graag op weg.

Uit welk materiaal bestaat sierbestrating?

Sierbestrating kan op basis van het materiaal in vier verschillende categorieën worden ondergebracht. En eigenlijk zijn dit direct ook de verschillende prijsklassen.

Keramiek

Keramische tegels voor de tuin zijn een zeer hoogwaardig product. De wijze van productie in Italië maken de tegels onverwoestbaar, maar dat zorgt ook voor een bepaald prijskaartje. Voor degene die een exclusief terras wil laten aanleggen wel zeker het overwegen waard!

Natuursteen

Met grote jaloezie kijk ik vaak rond in Belgische tuinen. Wat wij hier als een enorme luxe beschouwen in daar de normaalste zaak van de wereld. Belgisch hardsteen of een andere vorm van natuursteen is een lust voor het oog. Gezaagd uit rotsformaties is elke natuurstenen tegel even uniek als fraai!

Gebakken bestrating

Gebakken klinkers en waaltjes brengen menig stads- of boerderijtuin in de juiste sfeer. Rivierklei wordt al decennia lang gebakken om het als verharding in de tuin te kunnen gebruiken. De roodbruine tinten zijn populair zeker nu de jaren ‘30 bouwstijl weer ontzettend geliefd is.

Beton

Sierbestrating gemaakt van beton is budgetvriendelijk en biedt oneindig veel mogelijkheden. Met toevoegingen kan het beton op kleur gebracht worden om vervolgens in een mal te gieten. Sierbestrating van beton is dan ook in vrijwel elk formaat leverbaar.

Welke soorten sierbestrating zijn er?

De bestemming van de sierbestrating is vaak bepalend voor het formaat. Traditioneel worden tegels gebruikt voor terrassen en klinkers voor tuinpaden en oprit. Vanuit esthetisch oogpunt wordt hier echter steeds vaker van afgeweken. In een fraai legverband kunnen klinkers een prachtig terras vormen. En andersom hebben tegels in een dikformaat voldoende draagkracht voor uw auto en kan een oprit dus ook met decoratieve tegels worden gelegd.

Sierbestrating is onder te verdelen in de volgende soorten:

Welke dikte heeft mijn sierbestrating nodig?

De dikte van de sierbestrating is afhankelijk van de functie. Als er geen zware belasting is volstaat bij gebakken of betonnen bestrating een dikte van 4 centimeter. Wordt er gekozen voor keramiek of natuursteen dan is zelfs 2 centimeter dik voldoende. Voor de oprit en parkeerhavens dient de keuze gemaakt te worden voor een dikformaat. Dit kan 60 of 80 mm zijn.

Sierbestrating trends

Ook voor sierbestrating zijn er trends te ontdekken. Deze mode grillen gaan niet zo snel als bij uw kleding, maar ze zijn er wel degelijk. Elk jaar verschuiven de accenten of komen er nieuwe producten op de markt. Hieronder enkele tips zodat uw tuin helemaal past in het nu.

Tip 1: Tegels met patronen

Het printen van tegels is een nieuwe technologie waardoor tegels voorzien van patronen weer betaalbaar zijn geworden. Dé manier om een terras in mediterrane sfeer te brengen of uw tuin te voorzien van een moderne look.

Tip 2: Grote tegels houden de kleine tuin rustig

Het oppervlak van de gemiddelde tuin in Nederland wordt steeds kleiner. Door grote tegels te leggen zijn er minder voegen zichtbaar waardoor de tuin rustiger oogt en bovendien ruimtelijker.

Tip 3: Natuursteen is weer helemaal terug

De natuurlijke tuin is in opkomst en breekt met de jarenlange trend waarin een tuin zo min mogelijk onderhoud mocht vragen. In een natuurlijke tuin horen natuurlijke kleuren en wat past er dan beter dan natuursteen. Bovendien wordt er naar verhouding steeds minder bestrating gelegd in een tuin waardoor die natuurstenen tegel ineens wel betaalbaar is.

Tip 4: Krasvaste bestrating

Het grote nadeel van vele soorten sierbestrating is de krasgevoeligheid. Keramische tegels bieden uitkomst. Nadat de tegels afgebakken zijn op zeer hoge temperaturen is de ergernis van krassen op uw sierbestrating verleden tijd!

Tip 5: Wissel tegels af met halfverharding

Grind en split zijn in opkomst in combinatie met allerlei soorten tegels. Het geeft een speels effect, is budgetvriendelijk en biedt ruimte voor de infiltratie van regenwater. Een pad met staptegels en split naar de voordeur is een treffend voorbeeld hiervan.

Tip 6: Werken met contrast

Door te werken met contrast kunnen verschillende onderdelen van sierbestrating nog duidelijker van elkaar gescheiden worden. Een afwijkende kleur, soort materiaal of legverband maakt het onderscheid tussen een terras en een tuinpad nog duidelijker en zorgt bovendien voor een speels lijnenspel in de tuin.

Voor welke sierbestrating kiest u?

Heeft dit nieuwsartikel u op weg geholpen en wilt u de volgende stap zetten naar een fraai aangelegde tuin? Wij nodigen u dan van harte uit om een bezoek te brengen aan de showtuin van Gras en Groen. Aan de hand van voorbeelden uit de showtuin kunnen wij u de mogelijkheden aan u laten zien.

Gras en Groen Hoveniers

Hedikhuizerweg 21 5222 BC ‘s-Hertogenbosch

Lees ook:

De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder
Tuinplant december - Witte Kornoelje

Tuinplant december - Witte Kornoelje

07-12-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder
Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

01-12-2018

Wilt u in december tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in december en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
De top 10 mooiste heesters

De top 10 mooiste heesters

23-11-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste heesters.

Lees verder
Tuinplant maand november - Beshulst

Tuinplant maand november - Beshulst

09-11-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst. Een schitterende heester met een hoge sierwaarde in de winter!

Lees verder
Tuinonderhoud november

Tuinonderhoud november

01-11-2018

Wilt u in november tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in november en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bodemgesteldheid in uw tuin

Bodemgesteldheid in uw tuin

26-10-2018

De bodemgesteldheid is van grote invloed op de groei van beplanting in uw tuin. Lees hier wat Gras en Groen Hoveniers hieraan doet.

Lees verder
De top 10 haagplanten

De top 10 haagplanten

19-10-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste haagplanten.

Lees verder
Tuinplant oktober - Herfstaster

Tuinplant oktober - Herfstaster

12-10-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstaster. Een schitterende bloeiende plant in de herfst.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!