Tuinontwerp

Maak een tuin moodboard

Geplaatst: 23/01/2019 Aangepast: 03/09/2020

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Maar kom je niet verder doordat je niet zo goed weet wat je wilt? Dan is het maken van een moodboard misschien een zeer goede eerste stap. Het opdoen van inspiratie en verzamelen van ideeën, maar vooral ook het ermee bezig zijn helpt je ongetwijfeld op weg. In dit nieuwsbericht geven wij je tips over hoe je dit moodboard voor de tuin kunt maken.

Wat is een moodboard?

Voordat je aan de slag kunt met een moodboard is het handig om te weten waarvoor je het wel of niet in kunt zetten. Daarom eerst een korte uitleg over wat een moodboard is. Je kunt een moodboard het beste omschrijven als een visualisatie van een concept, idee, gedachte of gevoel. Simpeler gezegd is het een collage die ideeën bundelt en een sfeerbeeld geeft.

Hoe is een moodboard in te zetten voor de tuin?

Bij het maken van een tuinontwerp worden verschillende zaken gecombineerd. De beoogde sfeer van de tuin, het type woning en de functionele en esthetische wensen van de klant komen samen in een uitgekiend ontwerp. Een goede harmonie van deze elementen is essentieel om uiteindelijk de gedroomde tuin te realiseren.

Op een moodboard kun je een aantal van deze elementen al heel erg goed in beeld brengen, namelijk:

  • Romantische of moderne sfeer
  • Buitenlandse of juist oer-hollandse invloeden
  • Tuinplanten combineren qua groeiwijze of kleur
  • Tuinafscheiding
  • Type sierbestrating

Hoe kun je een moodboard maken?

Een moodboard kun je op verschillende manieren samenstellen. Op de old-fashioned manier wordt er een stevige achtergrond gebruikt bijvoorbeeld van MDF waarop je een vel papier in A3-formaat bevestigt. Een modernere manier is om het digitaal te doen. Er zijn talloze online tools waarmee je aan de slag kunt. Zelf maak ik geregeld gebruik van Pinterest. Dit is eigenlijk een digitaal prikbord waarop je ideeën verzamelt. Allereerst maak je één of meerdere borden (Moodboards) aan om vervolgens afbeeldingen (Pins) per categorie te bundelen.

Waar haal je ideeën vandaan?

Inspiratie voor jouw toekomstige droomtuin vind je overal om je heen. Een bezoek aan de Tuinen van Appeltern is een goede bron van inspiratie, maar ook een wandeling bij je door de buurt kan ontzettend leuke voorbeelden opleveren.

Enkele bronnen voor tuininspiratie

  • Maak foto’s van voorbeelden uit de praktijk
  • Knip afbeeldingen uit tijdschriften zoals Landleven en Buitenleven
  • Bekijk afgeronde projecten zoals die van Gras en Groen op hovenierswebsites
  • Zoek afbeeldingen op Google of Pinterest
  • Kom langs in de showtuin van Gras en Groen waar modeltuinen zijn aangelegd.

Laat jouw tuin moodboard vertalen naar een tuinontwerp

Zodra je tuin moodboard compleet is, wil je deze natuurlijk laten vertalen naar een fraai tuinontwerp. Een grote verzameling van tuinplanten, soorten sierbestrating en een tuin overkapping is nog niet voldoende om direct aan de slag te gaan in de tuin.

Bij een gerenommeerd hoveniersbedrijf is vaak een tuinontwerper in dienst die dit voor je kan realiseren. Daar zijn veelal kosten aan verbonden, maar veel bedrijven zoals Gras en Groen geven dit als korting als zij ook de aanleg van jouw gedroomde tuin mogen uitvoeren. Met een compleet moodboard kan de tuinontwerper of tuinarchitect na het inmeten van de tuin direct aan de slag. Jouw eigen tuin moodboard verkort de tijd die nodig is om tot een schitterend tuinontwerp te komen en vergroot de kans dat het uiteindelijk ook echt jouw droomtuin is!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten