De aanleg van een natuurlijk gazon

De aanleg van een natuurlijk gazon

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 25-05-2018

Tonyo van Run

Een donker groen gazon is een sieraad voor de tuin. Helaas treffen wij, met zeer grote regelmaat, verwaarloosde gazons aan waardoor het beeld in de tuin juist wordt verstoord. Onkruid, mos en kale plekken zorgen voor een onverzorgd uiterlijk van de tuin. Dit is niet altijd te wijten aan het onderhoud, maar juist in de opbouw van de bodem zit vaak het grootste probleem. Lees in dit blog van Gras en Groen Hoveniers hoe het gazon op de juiste wijze wordt aangelegd.

Het opbouwen van de bodem

Een gezond gazon bevat een rijk bodemleven dat een belangrijke functie heeft. Het bodemleven houdt de bodem luchtig, zorgt voor het vrijkomen van voedingsstoffen en verteerd maaisel of afgestorven delen van het gras. Maar hoe zorgt u nou voor een gezonde bodem?

Een gezonde bodem bestaat uit een aantal onderdelen en hangt nauw met elkaar samen:

Organisch materiaal

Het gras heeft voeding nodig om te kunnen groeien. De voedingsstoffen komen voort uit organisch materiaal dat in de bodem zit en en bestaat uit plantenresten. Bij een tekort voeren wij Myco Gazon, teelaarde of zelfs compost aan en mengen dit door de bodem. Op deze manier verhogen wij de vruchtbaarheid.

Bodemleven

Alleen organisch materiaal is niet voldoende. Er zijn micro-organismen nodig om het organisch materiaal te verteren en om te zitten in meststoffen. In de organische meststoffen die wij toepassen zit dit bodemleven geënt. Met name bij de aanleg van een gazon rondom nieuwbouwwoningen is het toepassen van Terra Fertiel een essentieel onderdeel van de aanleg van het gazon!

Lucht

De wortels van het gras ademen en nemen onder meer stikstof op uit de lucht. Als de bodem slecht belucht is heeft dit een verstikkende werking voor het gazon. Voordat wij graszoden leggen frezen we de bodem of bij ernstig storende lagen spitten we met een kraan. Na aanleg zal het bodemleven en het onderhoud in de vorm van beluchten zorgen voor het behoud van de luchtige bodemstructuur.

Water

Water is cruciaal voor planten. Het voorkomt uitdroging en zorgt ook voor het transport van voedingsstoffen in de grasplant. Organisch materiaal in de bodem houdt vocht vast en is dus belangrijk. Blijft het gazon lang nat, dan kan het water ook schadelijk zijn. In het geval van een natte bodem, vaak op kleigrond, verschralen wij de bodem. Er wordt dan grof witzand door de bodem gemengd om de drainerende werking van de bodem te verbeteren.

Licht zure pH-waarde

Gras groeit het beste in een bodem met een licht zure pH-waarde. Dit kan eenvoudig gemeten worden en eventueel met kalk op het juiste peil gebracht worden. Een pH-waarde van 6 tot 6,5 is ideaal. Na aanleg dient er jaarlijks kalk gestrooid te worden om deze waarde op het gewenste niveau te houden.

Egaliseren en graszoden leggen

Na allerlei bewerkingen van de bodem kunnen onze hoveniers starten met het egaliseren. Dit gebeurt eerst vrij grof. De losgemaakte bodem wordt op het oog op de juiste hoogte gebracht. Deze grove egalisatie gebeurt met een hark.

Vervolgens wordt de grond verdicht en weer lichtjes losgemaakt. De losgemaakte toplaag egaliseren wij met een waterpas. Dit is een zeer secuur werk en zorgt ervoor dat het gazon er als een biljartlaken bij komt te liggen.

De perfect geëgaliseerde bodem wordt voorzien van een starters bemesting en nogmaals verdicht met een zware gazonwals. Daarna is het tijd om de graszoden uit te rollen. Zodra het volledige oppervlak is bedekt en overlappende delen zijn weggesneden, rollen we nogmaals met de gazonwals over het gras en is de aanleg afgerond!

Wilt u een gazon in uw toekomstige tuin of het gazon vervangen?

Hoveniers van hoveniersbedrijf Gras en Groen kunnen de complete aanleg van uw tuin inclusief het gazon verzorgen. Daarnaast hebben we met Gras en Groen Graszoden ook een dienstverlening die uw bestaande gazon vervangt of uitsluitend graszoden legt. Maak eens een afspraak en informeer naar de mogelijkheden. Een mooi gazon is echt in elke tuin mogelijk!

Lees ook:

Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder
De top 10 mooiste waterplanten

De top 10 mooiste waterplanten

17-04-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste waterplanten.

Lees verder
Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

10-04-2019

Tuinplant van de maand april - Vergeet-mij-nietje. Speciale aandacht deze maand voor de Myosotis.

Lees verder
Tuinonderhoud april

Tuinonderhoud april

01-04-2019

Wilt u in april tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in april en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!