Waar moet al het regenwater in mijn tuin heen?

Waar moet al het regenwater in mijn tuin heen?

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 18-08-2016
Laatst aangepast op: 20-01-2017

Tonyo van Run

De tuin is een nieuw wapen in de strijd tegen wateroverlast door klimaatsveranderingen. Het opvangen en herbergen van het water kan uitstekend in jouw tuin plaatsvinden. Het verlicht de druk op de riolering en kan bovendien later ingezet worden als uw tuinplanten behoefte hebben eraan. Hoe kun jij meehelpen te voorkomen dat straten blank komen te staan?

Meer gras en groen

Vorige maand schreef ik een nieuwsartikel over meer gras en groen in de tuin. Dit is natuurlijk een eerste vereiste. Ik kan wel uitleg geven hoe jouw tuin water op kan vangen, maar zonder enige vorm van beplanting is dat onzinnig. Bij het maken van plannen voor het opvangen van regenwater is het dus essentieel dat er borders zijn. Het liefst van een behoorlijke omvang en als het even kan ook een stukje gazon.

Problemen door hoosbuien (>25 mm per uur) in Nederland

Bestrating onder afschot leggen

Bij het bestraten van de tuin is het altijd al belangrijk geweest om te zorgen voor voldoende afschot. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand en zal dan ook wegvloeien in de richting van het laagste punt. Het is dus belangrijk om vooraf na te denken waar dit afschot heen leidt en wat er op dat punt moet gebeuren met het regenwater.

Waar kan het regenwater heen geleid worden?

Het regenwater afkomstig van uw bestrating kan op een andere plek verder verwerkt worden. Mocht je overwegen om bijvoorbeeld waaltjes te leggen dan loopt een deel van het water al direct weg tussen de stenen.

Andere opties zijn:

Gazon of stroken met gras

In het gazon kan het water eenvoudig worden opgenomen in de grond. Een klein deel zal door het gras worden gebruikt de rest kan eenvoudig infiltreren in de bodem. Het hoeft overigens geen enorm gazon te zijn. Stroken met gras of grastegels kunnen je ook helpen van het regenwater af te komen. Let op wanneer je kleigrond hebt ik de tuin, dan is het verstandig wel iets aan de drainerende werking van de bodem te doen!

Vijver of moeras gedeelte

Als water ergens op zijn plek is dan is het wel in de vijver. Hoewel regenwater licht zuur is kan het zonder problemen een natuurlijke vijver in lopen. Let wel op wanneer je de bestrating wilt reinigen, dit water wil je niet in je vijver hebben!

Mocht je geen vijver willen hebben in de tuin omwille van kleine kinderen dan kan een moerasachtige border ook een oplossing zijn. Maak een ondiepe kuil met daarin vijverfolie en plant het aan met oeverplanten. Vele soorten lenen zich uitstekend hiervoor en vormen zelfs een bloeiende border.

Grindkoffer of stroken met bijv. split

Direct aan een groot terras kan ook een grindkoffer/ grindput worden gevormd. Hierdoor wordt in feite een grote kuil gevormd waarin het water weg kan zakken in de grond. Een strook met grind of split kan overigens ook prima dienst doen om het water op te nemen. Met name op zandgronden, waar het water eenvoudig wegzakt, is dit een prima oplossing.

Borders of plantvakken

Als er bij de aanleg voor wordt gezorgd dat de borders iets lager liggen dan de bestrating kan het regenwater daar zo de grond in zakken. Eenvoudiger kan eigenlijk niet. Dit kan ook bereikt worden door de sierbestrating te onderbreken voor plantvakken. Alles is eigenlijk goed, als er maar niet overal bestrating ligt!

Brandgang, groenstrook of sloot

Mocht de berging van het water in je tuin wat lastiger zijn dan kan de grond grenzend aan je tuin mogelijk uitkomst bieden! Leidt de regenpijp naar de brandgang en het water kan daar wegstromen. Een groenstrook is feitelijk hetzelfde als een border en mocht je het geluk hebben dat je aan een sloot woont dan is de oplossing helemaal eenvoudig.

Water opvangen dat afkomstig is van daken

Regenwater dat op het dak van je aanbouw, schuur of overkapping valt moet logischer wijze afgevoerd worden. Normaal gesproken verdwijnt dit via de regenpijp in de riolering, maar ook dit regenwater kan uitstekend in de tuin worden opgevangen. Eigenlijk kunnen ook hiervoor de bovengenoemde mogelijkheden worden toegepast. 

Een extra mogelijkheid is het aanleggen van een sedumdak, dit mag in een duurzame tuin eigenlijk niet ontbreken. Daardoor wordt het regenwater vastgehouden op het dak en later opgenomen door de beplanting. Het is echter niet mogelijk om elk plat dak zomaar om te bouwen tot een sedumdak. De draagkracht moet voldoende zijn: minimaal 60 kg p/m². En de dakbedekking dient wortelvast en bij voorkeur van EPDM te zijn. Met een lekkage verdwijnt het regenwater weliswaar niet direct in het riool maar dit is toch ook niet de bedoeling!

Sedumdaken kunnen aangelegd worden met sedumcasette. Deze zijn uitermate geschikt voor schuine daken maar kunnen ook op plat dak worden toegepast. Op een plat dak kan er ook een laag substraat worden aangebracht waarna hier bovenop sedummatten worden uitgerold of pluggen worden geplant. Bij de laatst genoemde methode is het mogelijk om de soorten sedum volledig zelf uit te zoeken en aan te planten!

Voordelen van Sedumdaken

Water opvangen om te hergebruiken

Wanneer je het regenwater weg laat lopen in je tuin is dat natuurlijk al een vorm van hergebruik. Helaas komt dat water op een moment dat er al voldoende vocht beschikbaar is voor je tuin. Door het tijdelijk op te slaan kun je het later inzetten voor het geven van water aan je tuinplanten. Bij mij thuis komt het water in een oud olievat dat ik omgebouwd heb tot regenton maar er zijn legio mogelijkheden hiervoor te bedenken. Elho heeft bijvoorbeeld een erg mooie regenton ontwikkeld in de vorm van een waterdruppel die zo aan te sluiten is op de regenpijp.

Hulp nodig bij het regenwaterproof maken van je tuin?

Het is vaak allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel je met tijd, energie en een beetje handigheid een heel eind komt kan ik me voorstellen dat je de werkzaamheden uit wilt besteden! Gras en Groen Hoveniers is u dan graag ter dienst. Vanaf het maken van een tuinontwerp dat regenwaterproof is tot de uitvoering daarvan kunnen wij jou helpen. Bij Gras en Groen is uw tuin in goede handen!

Lees ook:

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

19-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!