Benut de ruimte en plaats een pergola in de tuin

Benut de ruimte en plaats een pergola in de tuin

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 27-04-2018
Laatst aangepast op: 04-12-2018

Tonyo van Run

Wilt u de ruimte in uw tuin extra benutten, spannender maken of er een mooi element aan toevoegen? Dan is een pergola wellicht een goede optie. Dit element kan zowel in een bestaande tuin als in het tuinontwerp worden toegevoegd. Voor het maken van een pergola kunnen verschillende houtsoorten of andere materialen worden gebruikt. Lees in dit blog meer over de pergola en hoe deze te plaatsen in uw tuin.

Wat is een pergola?

Een pergola is een constructie van staanders en dwarsliggers. Het kan vanuit esthetisch oogpunt een aanwinst zijn voor de tuin en steun bieden aan allerlei klimplanten die het raamwerk begroeien. De meeste pergola’s zijn gemaakt van hout, maar ook met metaal of een combinatie van beide is het mogelijk een dergelijke constructie te vormen.

Waarom kiezen voor een pergola in de tuin?

De pergola is een element dat afkomstig is uit Zuid-Europa. In de warme zomermaanden is een plekje in de schaduw meer dan welkom. In de Nederlandse tuinen zien we de pergola ook steeds vaker terug. Niet alleen voor de schaduw maar ook om de tuin verder te verfraaien. Een pergola kan om de volgende redenen een meerwaarde zijn in de tuin:

Meer ruimte door verticaal tuinieren

Langs de staanders kunnen klimplanten hun weg naar boven vinden en langs de dwarsbalken weelderig groeien. Extra groen is vaak meer dan welkom en de bloemen en vruchten zijn zelfs bijzonder fraai te noemen. Klimplanten zoals de clematis, blauwe regen en trompetbloem zijn ontzettend decoratief en druiven zijn zelfs eetbaar.

Creëer schaduw

Een zonovergoten terras op het zuiden is natuurlijk ontzettend fijn om te hebben. Totdat het echt hoogzomer is en het al snel te warm wordt om in de zon te zitten. Op die momenten is het lekker dat er wat extra schaduw valt op het terras. De klimplanten kunnen hiervoor zorgen maar ook een zonnedoek dat op de pergola gespannen wordt.

Verdeel de tuin in ruimtes

Om een tuin spannender te maken wordt er vaak voor gekozen deze op te delen. Zo prikkelt u de zintuigen en wordt u nieuwsgierig gemaakt naar de andere ruimtes. De pergola is uitermate geschikt om dit te doen. Een enkele rij met staanders en bovenliggers volstaat dan. Op zorgvuldig gekozen plaatsen wordt de doorgang of doorkijk beperkt waardoor de tuin niet in één keer is te overzien. Grote kans dat u daardoor eerder geneigd bent een wandeling te maken door de tuin of jezelf juist terug te trekken om heerlijk rustig een boek of tijdschrift te lezen.

Markeer een terras

De pergola kan voor de gewenste schaduw zorgen maar ook extra aandacht vestigen op een terras. Met name wanneer u een tweede terras in de tuin hebt gesitueerd op een bijzondere plek geeft dit een mooi effect. Denk hierbij aan een terras aan het water of het terras vanaf waar u een mooi overzicht heeft over de tuin en de landelijke omgeving.

Plaats storende elementen uit het zicht

Nederland is een druk bevolkt en dus een volgebouwd land. Buurtbewoners hebben, vaak meer dan wenselijk is, een vrije inkijk naar uw tuin. Met een begroeide pergola blokkeert u het vrije zicht en zorgt u voor een stukje privacy. Terwijl dankzij de open structuur een ruimtelijk effect behouden blijft. Ideaal wanneer er een appartementencomplex vlak bij uw achtertuin staat of de buren wel erg nieuwsgierig zijn.

Waarmee wordt een pergola gemaakt?

Een pergola kan met hardhout of douglas of vurenhout worden gemaakt. De gekozen materialen dienen in harmonie te zijn met de rest van de tuin. Kies voor douglashout als het robuust mag zijn en hardhout als het een wat exclusieve uitstraling moet hebben.

De pergola laat zich uitstekend stylen waardoor deze perfect past in de tuin. Voorbeelden hiervan zijn de vinden op onze pinterest pagina: https://nl.pinterest.com/grasengroen/ Om alvast een tipje van de sluier op te lichten:

De pergola begroeid met klimplanten

Hieronder een selectie met fraaie klimplanten die het uitstekend zullen doen bij uw pergola.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij u in de tuin?

Het is echt niet nodig om een hele grote tuin te hebben om een pergola te plaatsen. De luchtige constructie maakt de pergola geschikt voor elke tuin. Op pinterest zijn ontzettend veel voorbeelden te vinden waardoor u wellicht inspiratie opdoet voor uw tuin.

Gras en Groen Hoveniers kan ook vrijblijvend bij u langs komen om de situatie in uw tuin te bekijken en met u mee te denken of een creatief voorstel te doen. Maak hiervoor online een afspraak!

Lees ook:

De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!