Tuinhuis en overkapping

Rustieke uitstraling eikenhouten overkapping

Geplaatst: 25/01/2019 Aangepast: 16/09/2021

Sfeervol en authentiek, zo kan ik eikenhout het beste omschrijven. Bij het creëren van de juiste sfeer voor uw overkapping zijn dit twee kenmerken waarvan wij dankbaar gebruik maken. Lees snel meer over eikenhout en overkappingen.

Eikenhouten overkappingen

Eikenhout is een houtsoort die afkomstig uit Nederlandse bossen. Eikenhout komen we dan ook op ontzettend veel plaatsen tegen. Boerderijen, stallen en hooischuren werden vroeger altijd met eikenhout gebouwd. Wilt u de authentieke en sfeervolle uitstraling van deze gebouwen terug laten komen in uw overkapping? Dan is eikenhout daarvoor bij uitstek geschikt!

Een van de mooiste eigenschappen van het eikenhout, mits u het mooi vindt, is de werking van het hout. Het krimpt en zet ook net vaak weer uit. Hierdoor ontstaan er scheuren in het hout en worden nerven en noesten nog duidelijker zichtbaar. Juist dit geeft die schitterende aanblik van uw overkapping.

Voordelen eikenhout

  • Inheemse en dus duurzame houtsoort
  • Robuuste maatvoering
  • Lange levensduur
  • Karakteristieke uitstraling

Kenmerken van eikenhout

Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse 2 en is daardoor het meest duurzame hout uit eigen land. Het eikenhout gaat gegarandeerd 25 jaar mee in de buitenlucht. Overkappingen worden echter altijd gebouwd met een overstek. In de praktijk gaat uw overkapping dan ook vele jaren langer mee!

Het scheuren en splijten van eikenhout is een eigenschap die men mooi vindt of niet. Er is geen tussenweg. Denk hier goed over na voordat u de overkapping laat bouwen, want eikenhout is zeker niet de goedkoopste houtsoort.

Een nadeel is het looizuur dat eikenhout bevat. Komt dit in aanraking met ijzer dan slaat het zwart uit. Pas dus op met grondwater en gebruik uitsluitend RVS bevestigingsmaterialen!

Eikenhout verwerken in uw overkapping

Bij het ontwerp van uw overkapping denken wij met u mee over de te gebruiken houtsoort. Wilt u een eikenhouten overkapping? Dan kunnen wij dit voor u verzorgen. Alle onderdelen van de overkapping kunnen van eikenhout worden gemaakt. Het is natuurlijk een schitterend gezicht als de volledige overkapping met het fraaie, rustieke eiken is gevormd. Het grootste en misschien wel enige nadeel van eikenhout is echter de prijs. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een combinatie van eiken en andere houtsoorten zoals vuren of douglas. Eikenhouten staanders en zwart gespoten potdekselplanken zijn zelfs een zeer geliefde combinatie. Zo krijgt uw overkapping de uitstraling van het rustieke van eiken en het landelijke dankzij de goedkopere potdeksel planken!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten