Soorten vijvers

Soorten vijvers

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 23-03-2015
Laatst aangepast op: 20-01-2017

Tonyo van Run

Een vijver is geliefd bij jong en oud en geschikt voor allerlei doeleinden. Ze zijn in alle vormen en maten te maken. Ook in een kleine tuin kan een vijver worden gemaakt

Wat is een vijver

Een vijver is een door mensen aangelegd stuk sierwater of klein meertje. Waar het vroeger bedoeld was om beesten te laten drinken heeft het nu vooral een sfeerverhogend doel. In grote parken en bij kastelen en paleizen werd ter verfraaiing vaak één of meerdere siervijvers aangelegd.

Welke soorten vijvers zijn er

Een vijver in de tuin verfraait de tuin, maar dat niet alleen. Het is in alle vormen, maten en soorten aan te leggen. Dit is afhankelijk van de grootte van de tuin, de sfeer van huis en tuin en voor welk doeleinde het gebruikt gaat worden. Zo kan er in vrijwel elke tuinstijl een bijpassende vijver worden aangelegd. Dit kan als een alleen staand project zijn, maar ook onderdeel van de tuinaanleg.

De volgende soorten vijvers noemen we hieronder:

Een formele vijver

Onder een formele vijver verstaan we een modern en strak vormgegeven vijver. Het wordt meestal aangelegd in een strakke tuin. De lijnen zijn recht en het materiaal dat gebruikt wordt als omlijsting zijn vaak glad, maar hier zijn allerlei variaties mogelijk. Het is natuurlijk heel belangrijk dat huis, tuin en vijver qua vormgeving bij elkaar passen. Een natuurlijke vijver zou in een strak vormgegeven omgeving een disharmonie bewerkstelligen.

Een natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver is een afspiegeling van een natuurlijk meer. Het heeft geen strakke vorm maar is meer organische en onregelmatig van vorm. Het lijkt op een ven die je aantreft in het bos. In en rond de vijver bevinden zich veel planten die opgaan in de rest van de tuin en de oevers vloeien over in de tuin. Doordat er veel planten in en rond de vijver staan is het raadzaam de vijver daar te maken waar veel licht in de tuin komt. Door de onregelmatige vorm van de natuurlijke vijver groeien hier waterplanten en trekken kleine dieren aan.

Gemengde vijver

Een gemengde tuinvijver lijkt veel op de natuurlijke vijver. Er staan veel planten in maar minder dan bij een natuurlijke vijver.

Koivijver

Koikarpers zijn echte veelvraten en de tuinvijver moet hier dan ook op worden ingericht.

De diepte van de vijver moet tenminste 1.50 bedragen omdat de karpers anders de winter niet overleven. Het is lastig om waterplanten goed te houden omdat de koikarpers de planten kaalvreten. Geen planten in de vijver betekent weinig zuurstof en geen natuurlijke reiniging van het water waardoor er algen groeien. In een koivijver is een kunstmatige reiniging van het water door een uv-filter, een waterpomp en een vijverfilter uiterst belangrijk.

Lees ook:

De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

21-09-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste herfstbloeiers.

Lees verder
Tuinplant september - Kniphofia

Tuinplant september - Kniphofia

07-09-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Helenium. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie.

Lees verder
Tuinonderhoud september

Tuinonderhoud september

01-09-2018

Wilt u in september tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in september en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinonderhoud laten uitvoeren

Tuinonderhoud laten uitvoeren

31-08-2018

Wilt u tuinonderhoud laten uitvoeren? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder
De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

24-08-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinplanten die vogels aantrekken

Lees verder
Tuinplant augustus - Verbena

Tuinplant augustus - Verbena

10-08-2018

Speciale aandacht deze maand voor de verbena bonariensis. Een bijzonder fraai bloeiende tuinplant.

Lees verder
Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

09-08-2018

Het najaar leent zich bij uitstek om veranderingen in de tuin door te voeren of zelfs compleet te laten aanleggen. Toch lijken we dit en masse te zijn vergeten.

Lees verder
Tuinonderhoud augustus

Tuinonderhoud augustus

01-08-2018

Wilt u in augustus tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in augustus en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

27-07-2018

Wilt u een tuinhuis of overkapping laten plaatsen? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!