Soorten vijvers

Soorten vijvers

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 23-03-2015
Laatst aangepast op: 20-01-2017

Tonyo van Run

Een vijver is geliefd bij jong en oud en geschikt voor allerlei doeleinden. Ze zijn in alle vormen en maten te maken. Ook in een kleine tuin kan een vijver worden gemaakt

Wat is een vijver

Een vijver is een door mensen aangelegd stuk sierwater of klein meertje. Waar het vroeger bedoeld was om beesten te laten drinken heeft het nu vooral een sfeerverhogend doel. In grote parken en bij kastelen en paleizen werd ter verfraaiing vaak één of meerdere siervijvers aangelegd.

Welke soorten vijvers zijn er

Een vijver in de tuin verfraait de tuin, maar dat niet alleen. Het is in alle vormen, maten en soorten aan te leggen. Dit is afhankelijk van de grootte van de tuin, de sfeer van huis en tuin en voor welk doeleinde het gebruikt gaat worden. Zo kan er in vrijwel elke tuinstijl een bijpassende vijver worden aangelegd. Dit kan als een alleen staand project zijn, maar ook onderdeel van de tuinaanleg.

De volgende soorten vijvers noemen we hieronder:

Een formele vijver

Onder een formele vijver verstaan we een modern en strak vormgegeven vijver. Het wordt meestal aangelegd in een strakke tuin. De lijnen zijn recht en het materiaal dat gebruikt wordt als omlijsting zijn vaak glad, maar hier zijn allerlei variaties mogelijk. Het is natuurlijk heel belangrijk dat huis, tuin en vijver qua vormgeving bij elkaar passen. Een natuurlijke vijver zou in een strak vormgegeven omgeving een disharmonie bewerkstelligen.

Een natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver is een afspiegeling van een natuurlijk meer. Het heeft geen strakke vorm maar is meer organische en onregelmatig van vorm. Het lijkt op een ven die je aantreft in het bos. In en rond de vijver bevinden zich veel planten die opgaan in de rest van de tuin en de oevers vloeien over in de tuin. Doordat er veel planten in en rond de vijver staan is het raadzaam de vijver daar te maken waar veel licht in de tuin komt. Door de onregelmatige vorm van de natuurlijke vijver groeien hier waterplanten en trekken kleine dieren aan.

Gemengde vijver

Een gemengde tuinvijver lijkt veel op de natuurlijke vijver. Er staan veel planten in maar minder dan bij een natuurlijke vijver.

Koivijver

Koikarpers zijn echte veelvraten en de tuinvijver moet hier dan ook op worden ingericht.

De diepte van de vijver moet tenminste 1.50 bedragen omdat de karpers anders de winter niet overleven. Het is lastig om waterplanten goed te houden omdat de koikarpers de planten kaalvreten. Geen planten in de vijver betekent weinig zuurstof en geen natuurlijke reiniging van het water waardoor er algen groeien. In een koivijver is een kunstmatige reiniging van het water door een uv-filter, een waterpomp en een vijverfilter uiterst belangrijk.

Lees ook:

Tuinplant maand november - Beshulst

Tuinplant maand november - Beshulst

09-11-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst. Een schitterende heester met een hoge sierwaarde in de winter!

Lees verder
Tuinonderhoud november

Tuinonderhoud november

01-11-2018

Wilt u in november tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in november en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bodemgesteldheid in uw tuin

Bodemgesteldheid in uw tuin

26-10-2018

De bodemgesteldheid is van grote invloed op de groei van beplanting in uw tuin. Lees hier wat Gras en Groen Hoveniers hieraan doet.

Lees verder
De top 10 haagplanten

De top 10 haagplanten

19-10-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste haagplanten.

Lees verder
Tuinplant oktober - Herfstaster

Tuinplant oktober - Herfstaster

12-10-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstaster. Een schitterende bloeiende plant in de herfst.

Lees verder
Tuinonderhoud oktober

Tuinonderhoud oktober

01-10-2018

Wilt u in oktober tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in oktober en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Laat een fraai tuinontwerp maken

Laat een fraai tuinontwerp maken

28-09-2018

Wilt u een tuinontwerp laten maken? Lees hier hoe de tuinarchitect van Gras en Groen Hoveniers te werk gaat.

Lees verder
De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

21-09-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste herfstbloeiers.

Lees verder
Tuinplant september - Kniphofia

Tuinplant september - Kniphofia

07-09-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Helenium. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!