De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 17-07-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

In de zomer ligt de supermarkt er vol mee: bessen van Hollandse bodem. Ben jij er misschien ook gek op en wil je deze kweken in jouw eigen tuin? Dat kan natuurlijk, ook als je niet heel veel ruimte hebt. Bramen en Frambozen bijvoorbeeld laten zich uitstekend omhoog leiden en hebben dus weinig ruimte nodig!

Ben je plannen aan het maken voor jouw tuin of border? En zou je graag eetbare bessen willen inpassen in je plan? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 planten met eetbare bessen.

Bramen Rubus Fruticosus

Rubus Fruticosus

Het is elk jaar weer een feest als er mooie, donker paarse bramen hangen aan de bramenstruiken. In jouw tuin kunnen bramen langs een hekwerk, schutting of pergola omhoog worden geleid. Er zijn doornloze cultivarissen die het plukken en snoeien een stuk eenvoudiger maken. Je oogst kun je overigens ook goed invriezen of verwerken tot jam of siroop!

Bloeiperiode: Mei - juni

Framboos Rubus idaeus

Rubus idaeus

De Framboos is familie van de roos en nog nauwer verwant aan de braam, maar dat zal je niet verbazen. De vruchten groeien op tweejarig hout wat afsterft na het tweede jaar. Via de wortel zal de Framboos zich verder door de tuin verspreiden. Rootbarrier is wellicht een oplossing om dit probleem te tackelen.

Bloeiperiode: Juni - juli

Blauwe bes Vaccinium corymbosum

Vaccinium corymbosum

De blauwe bes is ontzettend voedzaam en zit vol anti-oxidanten. In de tuin treffen we veel uit de Verenigde Staten afkomstige cultivars aan. De blauwe bes wordt geteeld op zure, luchtige veen en humusrijke zandgronden. In de tuin is dit ook een vereiste om de plant niet af te laten sterven.

Bloeiperiode: Mei

Bosbes Vaccinium

Vaccinium

Bloeiperiode: April - juni

De bosbes is vergelijkbaar met de blauwe bes. De soorten zijn sterk verwant aan elkaar, met het grote verschil dat de vruchten van de bosbes vele malen kleiner zijn. De bosbes komt ook vrij algemeen voor in de natuur in Nederland. Een vochtige standplaats in humusrijke en zure grond is ook bij de bosbes van toepassing.

Aalbes Ribes rubrum

Ribes rubrum

Een zeer gemakkelijk te onderhouden bessenstruik is de Aalbes. Het populaire bessenras staat in menig tuin. Zonder enige bescherming zal er echter weinig overblijven van de oogst. Tuinvogels en merels in het bijzonder zijn dol op de zure, rode bessen. Door meerdere struiken in een groep te planten is het eenvoudig deze met netten af te schermen en een goede oogst te garanderen.

Bloeiperiode: April - mei

Vlierbes Sambucus

Sambucus

De vlierbes zie je ongetwijfeld terug op veel plaatsen in Nederland. Aan de bosrand, maar vaak ook aangeplant aan de rand van parken of in gemeente perken. Mits er voldoende ruimte is, kan de vlierbes ook goed gedijen in de tuin. Gefrituurd is de bloesem van de vlierbes een delicatesse, maar ook de vruchten zijn heerlijk als jam of siroop.

Bloeiperiode: Mei - juli

Cranberries Vaccinium macrocarpon Ait

Vaccinium macrocarpon Ait

Wie verzot is op cranberries kan deze ook in de tuin aanplanten. Om deze succesvol te houden in de tuin zijn er wel de nodige aanpassingen nodig. Een vochtige en zure grond is noodzakelijk voor de plant. Pak dit goed aan, want anders is het zonde van de investering in de niet-goedkope struikjes.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Gojibes Lycium barbarum

Lycium barbarum

Goijbessen staan bekend om hun goede smaak en de gezonde werking ervan. Het leuke aan deze struik is dat het ook uitstekend dienst kan doen als halfhoge tuinafscheiding. Bijvoorbeeld in de voortuin of als afscheiding tussen je oprit en die van de buren. Zodra de bessen rood kleuren zijn ze eetbaar; tot die tijd niet en zijn ze zelfs schadelijk.

Bloeiperiode: Juni - juli

Jeneverbes Juniperus communis

Juniperus communis

De jeneverbes is feitelijk een conifeersoort die in de natuur ook voorkomt in stuifzand en heidegebieden. De struik kan in de tuin op vele manieren worden toegepast, maar aangeplant als een haag is het meest voor de hand liggend. Twee jaar na de bloei zijn de vruchten pas rijp. Het is een goede smaakmaker in gerechten of als toevoeging aan je gin-tonic!

Bloeiperiode: April - mei

Rozenbottel Rosa rugosa

Rosa rugosa

De rozenbottel is een vlezige vrucht van een roos. Er zijn veel verschillende eetbare rozenbottels die ook decoratief als tuinplant toe te passen zijn. Rosa rugosa is er eentje van en vormt vrij grote rozenbottels. De bottels zijn vooral lekker om te verwerken tot jam of compote.

Bloeiperiode: Mei - juni

Lees ook:

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!