De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 17-07-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

In de zomer ligt de supermarkt er vol mee: bessen van Hollandse bodem. Ben jij er misschien ook gek op en wil je deze kweken in jouw eigen tuin? Dat kan natuurlijk, ook als je niet heel veel ruimte hebt. Bramen en Frambozen bijvoorbeeld laten zich uitstekend omhoog leiden en hebben dus weinig ruimte nodig!

Ben je plannen aan het maken voor jouw tuin of border? En zou je graag eetbare bessen willen inpassen in je plan? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 planten met eetbare bessen.

Bramen Rubus Fruticosus

Rubus Fruticosus

Het is elk jaar weer een feest als er mooie, donker paarse bramen hangen aan de bramenstruiken. In jouw tuin kunnen bramen langs een hekwerk, schutting of pergola omhoog worden geleid. Er zijn doornloze cultivarissen die het plukken en snoeien een stuk eenvoudiger maken. Je oogst kun je overigens ook goed invriezen of verwerken tot jam of siroop!

Bloeiperiode: Mei - juni

Framboos Rubus idaeus

Rubus idaeus

De Framboos is familie van de roos en nog nauwer verwant aan de braam, maar dat zal je niet verbazen. De vruchten groeien op tweejarig hout wat afsterft na het tweede jaar. Via de wortel zal de Framboos zich verder door de tuin verspreiden. Rootbarrier is wellicht een oplossing om dit probleem te tackelen.

Bloeiperiode: Juni - juli

Blauwe bes Vaccinium corymbosum

Vaccinium corymbosum

De blauwe bes is ontzettend voedzaam en zit vol anti-oxidanten. In de tuin treffen we veel uit de Verenigde Staten afkomstige cultivars aan. De blauwe bes wordt geteeld op zure, luchtige veen en humusrijke zandgronden. In de tuin is dit ook een vereiste om de plant niet af te laten sterven.

Bloeiperiode: Mei

Bosbes Vaccinium

Vaccinium

Bloeiperiode: April - juni

De bosbes is vergelijkbaar met de blauwe bes. De soorten zijn sterk verwant aan elkaar, met het grote verschil dat de vruchten van de bosbes vele malen kleiner zijn. De bosbes komt ook vrij algemeen voor in de natuur in Nederland. Een vochtige standplaats in humusrijke en zure grond is ook bij de bosbes van toepassing.

Aalbes Ribes rubrum

Ribes rubrum

Een zeer gemakkelijk te onderhouden bessenstruik is de Aalbes. Het populaire bessenras staat in menig tuin. Zonder enige bescherming zal er echter weinig overblijven van de oogst. Tuinvogels en merels in het bijzonder zijn dol op de zure, rode bessen. Door meerdere struiken in een groep te planten is het eenvoudig deze met netten af te schermen en een goede oogst te garanderen.

Bloeiperiode: April - mei

Vlierbes Sambucus

Sambucus

De vlierbes zie je ongetwijfeld terug op veel plaatsen in Nederland. Aan de bosrand, maar vaak ook aangeplant aan de rand van parken of in gemeente perken. Mits er voldoende ruimte is, kan de vlierbes ook goed gedijen in de tuin. Gefrituurd is de bloesem van de vlierbes een delicatesse, maar ook de vruchten zijn heerlijk als jam of siroop.

Bloeiperiode: Mei - juli

Cranberries Vaccinium macrocarpon Ait

Vaccinium macrocarpon Ait

Wie verzot is op cranberries kan deze ook in de tuin aanplanten. Om deze succesvol te houden in de tuin zijn er wel de nodige aanpassingen nodig. Een vochtige en zure grond is noodzakelijk voor de plant. Pak dit goed aan, want anders is het zonde van de investering in de niet-goedkope struikjes.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Gojibes Lycium barbarum

Lycium barbarum

Goijbessen staan bekend om hun goede smaak en de gezonde werking ervan. Het leuke aan deze struik is dat het ook uitstekend dienst kan doen als halfhoge tuinafscheiding. Bijvoorbeeld in de voortuin of als afscheiding tussen je oprit en die van de buren. Zodra de bessen rood kleuren zijn ze eetbaar; tot die tijd niet en zijn ze zelfs schadelijk.

Bloeiperiode: Juni - juli

Jeneverbes Juniperus communis

Juniperus communis

De jeneverbes is feitelijk een conifeersoort die in de natuur ook voorkomt in stuifzand en heidegebieden. De struik kan in de tuin op vele manieren worden toegepast, maar aangeplant als een haag is het meest voor de hand liggend. Twee jaar na de bloei zijn de vruchten pas rijp. Het is een goede smaakmaker in gerechten of als toevoeging aan je gin-tonic!

Bloeiperiode: April - mei

Rozenbottel Rosa rugosa

Rosa rugosa

De rozenbottel is een vlezige vrucht van een roos. Er zijn veel verschillende eetbare rozenbottels die ook decoratief als tuinplant toe te passen zijn. Rosa rugosa is er eentje van en vormt vrij grote rozenbottels. De bottels zijn vooral lekker om te verwerken tot jam of compote.

Bloeiperiode: Mei - juni

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!