Bloemen en Planten

Top 10 fruit notenbomen

Geplaatst: 18/09/2019 Aangepast: 18/09/2020

Bomen zijn natuurlijk fantastisch om in de tuin te hebben. Ze kunnen dankzij de bijzondere groeiwijze, bladverkleuring, bloei en structuur dienst doen als blikvanger. Daarnaast zorgen ze voor schaduw en spelen ze een belangrijke rol in de biodiversiteit van uw tuin. Wat is er nou leuker dan deze eigenschappen te combineren met eetbare vruchten en noten.

Bent u op zoek naar een mooie boom voor uw tuin en lijkt het u heerlijk om te kunnen eten van fruit en noten afkomstig uit uw eigen tuin? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.


Malusdomestica • Gras en Groen Hoveniers

Appelboom, Malus domestica

De appel is een geliefde fruitsoort in Nederland. We eten er niet alleen ontzettend veel, we kweken er ook veel in ons land. De appelboom is in vrijwel elke tuin toepasbaar mits er voldoende zonlicht komt. Dankzij snoeien kan de appelboom sterk in model gehouden worden en als u dit met beleid doet plukt u daar ook nog eens de vruchten van. De appelboom geeft sierlijke bloesem in het voorjaar welke uitgroeit eetbare vruchten die tot de oogt decoratief zijn in uw tuin.

Pyruscommunis • Gras en Groen Hoveniers

Perenboom, Pyrus communis

Er zijn maar liefst 24 eetbare perensoorten die kunnen groeien in het Nederlandse klimaat. Zowel handperen als stoofperen kunnen gewoon in uw tuin gekweekt worden. De Pyrus Communis ‘Conference’ is een sterke soort die heerlijke handperen voortbrengt. Een zeer geschikte soort voor rood-kokende stoofperen is de de Pyrus Communis ‘Gieser Wildeman’.

Morus • Gras en Groen Hoveniers

Moerbei, Morus

Er zijn talloze Moerbei soorten waarvan er twee eetbare soorten zijn die goed gedijen in ons klimaat. De Morus nigra (Zwarte moerbei) en de Morus alba (Witte Moerbei). De vruchten van beide soorten zijn eetbaar al staan die van de Zwarte Moerbei bekend als het meest smaakvol. Klein nadeel is wel dat de vruchten vlekken kunnen veroorzaken op uw terras. Een standplaats in het midden van de border of gazon is dan ook aan te bevelen.

Prunusavium • Gras en Groen Hoveniers

Kersenboom, Prunus avium

Het is heerlijk om een kersenboom in de tuin te hebben. De bloei, al vroeg in het voorjaar, zorgt voor prachtige paarse bloesem. In de zomermaanden juni en juli hangen de kersen rijp aan de boom om geplukt te worden. Ook in het najaar en de winter heeft de boom dankzij de kruin en mooie stam een sierwaarde in de tuin.

Prunusdomestica • Gras en Groen Hoveniers

Pruimenboom, Prunus domestica

De pruimenboom is een steenvrucht, een vrucht met een harde pit in het midden, die goede opbrengsten levert. Hoewel het onderhoud vrij eenvoudig is zijn bemesting en een correcte snoeiwijze wel bepalend voor de hoeveelheid pruimen die de boom geeft. De Prunus Domestica ‘Reine Victoria’ en ‘Mirabelle de Nancy’ zijn geliefde rassen.

Ficuscarica • Gras en Groen Hoveniers

Vijgenboom, Ficus carica

Een zeer groot aantal vijgenbomen is winterhard en kan dus ook in uw tuin worden aangeplant. Op een beschutte en zonnige plek in de tuin zullen er in de zomer en mogelijk zelfs nog een tweede keer vijgen groeien aan de boom. Ook zonder blad is de Vijgenboom overigens een prachtige plant, het grote blad en fraaie stam maken de boom tot een ware blikvanger in elke tuin!

Prunusdulcis • Gras en Groen Hoveniers

Amandelboom, Prunus dulcis ‘Robijn’

Amandelen laten groeien in Nederland gaat dat? Ja alleen is het geen 100% zuivere amandelboom. Deze gekruiste soort brengt ook in ons klimaat vruchten voort. Plant de boom daarvoor wel op een beschutte plek bijvoorbeeld tegen een muur waar deze extra warmte krijgt. Door een goed bestuivende soort, de Prunus dulcis ‘Ferragnes’,erlangs te planten vergroot u de opbrengst!

Juglansregia • Gras en Groen Hoveniers

Walnotenboom, Juglans regia

Mits u de ruimte heeft is de Walnotenboom een schitterende boom om in de tuin te hebben! De bomen kunnen namelijk wel 4 meter hoog worden. Walnoten geven uitgezonderd de eerste jaren na aanplant een goede opbrengst. Daarnaast heeft de boom nog een leuke bijkomstigheid, vroeger werden Walnoten vaak aangeplant zodat muggen worden weggehouden uit de tuin.

Corylisavelanna • Gras en Groen Hoveniers

Hazelaar, Corylis avelanna

Hazelaars zijn meerstammige struiken die behoorlijk wat ruimte nodig hebben. Enige sierwaarde heeft de struik vooral als deze in de winter in bloei komt als de gehele tuin nog kaal is. Voor een goede oogst is een kruisbestuiver nodig. Plant dan ook meerdere struiken op een humusrijke grond en u wordt rijkelijk beloont!

Castaneasativa. • Gras en Groen Hoveniers

Tamme kastanje, Castanea sativa.

Tamme kastanjes zijn geroosterd of gepoft heerlijk, maar kunnen ook goed gebruikt worden in stamppotten en zelfs taarten. Genoeg redenen dus om een Tamme kastanje aan te planten in de tuin. De Tamme kastanje kan niet gesnoeid worden en groeit dan ook uit tot een gigantische boom van wel 15 tot 30 meter hoog.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten