Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 18-09-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

Bomen zijn natuurlijk fantastisch om in de tuin te hebben. Ze kunnen dankzij de bijzondere groeiwijze, bladverkleuring, bloei en structuur dienst doen als blikvanger. Daarnaast zorgen ze voor schaduw en spelen ze een belangrijke rol in de biodiversiteit van jouw tuin. Wat is er nou leuker dan deze eigenschappen te combineren met eetbare vruchten en noten.

Ben je op zoek naar een mooie boom voor jouw tuin en lijkt het je heerlijk om te eten van fruit en noten afkomstig uit eigen tuin? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Appelboom Malus domestica

Malus domestica

De appel is een geliefde fruitsoort in Nederland. We eten er niet alleen ontzettend veel, we kweken er ook veel in ons land. De appelboom is in vrijwel elke tuin toepasbaar mits er voldoende zonlicht komt. Dankzij snoeien kun je de appelboom sterk in model houden. Doe jij dit met beleid, dan pluk je daar ook nog eens de vruchten van. De appelboom geeft sierlijke bloesem in het voorjaar welke uitgroeit tot eetbare vruchten die tot de oogst decoratief zijn in je tuin.

Perenboom Pyrus communis

Pyrus communis

Er zijn maar liefst 24 eetbare perensoorten die kunnen groeien in het Nederlandse klimaat. Zowel handperen als stoofperen kun je gewoon in je tuin kweken. De Pyrus Communis ‘Conference’ is een sterke soort die heerlijke handperen voortbrengt. Een zeer geschikte soort voor rood-kokende stoofperen is de de Pyrus Communis ‘Gieser Wildeman’.

Bloeiperiode: April - mei

Moerbei Morus

Morus

Er zijn talloze Moerbei-soorten, waarvan er twee eetbare goed gedijen in ons klimaat. De Morus nigra (Zwarte moerbei) en de Morus alba (Witte Moerbei). De vruchten van beide soorten zijn eetbaar, al staan die van de Zwarte Moerbei bekend als het meest smaakvol. Klein nadeel is wel dat de vruchten vlekken kunnen veroorzaken op je terras. Een standplaats in het midden van de border of gazon is daarom aan te bevelen.

Kersenboom Prunus avium

Prunus avium

Het is heerlijk om een kersenboom in de tuin te hebben. De bloei, al vroeg in het voorjaar, zorgt voor prachtige paarse bloesem. In de zomermaanden juni en juli hangen de kersen rijp aan de boom om geplukt te worden. Ook in het najaar en de winter heeft de boom dankzij de kruin en mooie stam een sierwaarde in de tuin.

Pruimenboom Prunus domestica

Prunus domestica

De pruimenboom is een steenvrucht, een vrucht met een harde pit in het midden, die goede opbrengsten levert. Hoewel het onderhoud vrij eenvoudig is, zijn bemesting en een correcte snoeiwijze wel bepalend voor de hoeveelheid pruimen die de boom geeft. De Prunus Domestica ‘Reine Victoria’ en ‘Mirabelle de Nancy’ zijn geliefde rassen.

Vijgenboom Ficus carica

Ficus carica

Een zeer groot aantal vijgenbomen is winterhard en kan dus ook in jouw tuin worden aangeplant. Op een beschutte en zonnige plek in de tuin groeien er in de zomer en mogelijk zelfs nog een tweede keer vijgen aan de boom. Ook zonder blad is de Vijgenboom overigens een prachtige plant, het grote blad en fraaie stam maken de boom tot een ware blikvanger in elke tuin!

Amandelboom Prunus dulcis ‘Robijn’

Prunus dulcis ‘Robijn’

Amandelen laten groeien in Nederland: gaat dat? Ja alleen is het geen 100% zuivere amandelboom. Deze gekruiste soort brengt ook in ons klimaat vruchten voort. Plant de boom daarvoor wel op een beschutte plek. Bijvoorbeeld tegen een muur waar deze extra warmte krijgt. Door een goed bestuivende soort, de Prunus dulcis ‘Ferragnes’, erlangs te planten vergroot je de opbrengst!

Walnotenboom Juglans regia

Juglans regia

Mits je de ruimte hebt, is de Walnotenboom een schitterende boom om in de tuin te hebben! De bomen kunnen namelijk wel 4 meter hoog worden. Walnoten geven met uitzondering van de eerste jaren na aanplant een goede opbrengst. Daarnaast heeft de boom nog een leuke bijkomstigheid: vroeger werden Walnoten vaak aangeplant, omdat ze muggen weghouden uit de tuin.

Hazelaar Corylis avelanna

Corylis avelanna

Hazelaars zijn meerstammige struiken die behoorlijk wat ruimte nodig hebben. Enige sierwaarde heeft de struik vooral als deze in de winter in bloei komt als de gehele tuin nog kaal is. Voor een goede oogst is een kruisbestuiver nodig. Plant dan ook meerdere struiken op een humusrijke grond en je wordt rijkelijk beloond!

Tamme kastanje Castanea sativa.

Castanea sativa.

Tamme kastanjes zijn geroosterd of gepoft heerlijk, maar kunnen ook goed gebruikt worden in stamppotten en zelfs taarten. Genoeg redenen dus om een Tamme kastanje aan te planten in de tuin. De Tamme kastanje kan niet gesnoeid worden en groeit dan ook uit tot een gigantische boom van wel 15 tot 30 meter hoog.

Lees ook:

De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

11-09-2019

Grootmoeders oorbellen is tuinplant van de maand september. Lees hier meer over Leycesteria formosa.

Lees verder
Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

28-08-2019

Wil jij een groendak laten aanleggen? Lees hier over waterberging, verkoeling en de biodiversiteit van sedumdaken.

Lees verder
De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!