De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 16-10-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

In een tuin mag een boom eigenlijk niet ontbreken. Hiervoor zijn vele redenen te bedenken zoals het aantrekken van vogels, het verzorgen van schaduw of om je hangmat aan te hangen.

Ben je plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin en ontbreekt het in jouw tuin nog aan voldoende bloeiende planten in het voor- of najaar. Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen voor in de tuin.

Narcis Narcissus

Narcissus

Voor mij dé voorjaarsbloeier bij uitstek. Zodra de bermen, parken en voortuinen geel kleuren, is het écht voorjaar! De narcis is een zeer sierlijke bloem die in het voorjaar langdurig in bloei staat. De kleinste variant, de tête à tête is mijn favoriet. Plant de bollen in het najaar in de tuin en de moeite wordt zeker beloond in het voorjaar.

Bloeiperiode: April - mei

Blauwe druifjes Muscari botryoides

Muscari botryoides

Het blauwe druifje is de vrolijkste voorjaarsbloeier die in de tuin te vinden is. De blauwe bloemetjes die als een omgekeerde tros druiven aan de plant zitten vallen direct op in elke tuin. Net als het sneeuwklokje vermeerdert de plant snel. Om het verwilderen tegen te gaan kun je de pollen met bolletjes in de zomer scheuren en verder uit elkaar planten.

Bloeiperiode: Maart - mei

Krokus Crocus

Crocus

De krokus is een zeer vrolijke voorjaarsbloeier. Zodra de kleine, paarse, witte of gele bloempjes de tuinen en middenbermen sieren gaat het voorjaar losbarsten. Krokussen verwilderen en verspreiden zich door de tuin. Aanwezige exemplaren in het gazon kun je kort maaien en zullen het jaar erop weer jouw grasveld sieren.

Bloeiperiode: Februari - april

Herfsttijloos Colchicum autumnale

Colchicum autumnale

De herfsttijloo vertoont grote gelijkenis met de krokus. Zoals de krokus een voorbode is van het voorjaar, is deze bloembol een aankondiger van de herfst. De wat hogere variant van de krokus kan gepoot worden in het gazon of in een border met laagblijvende begroeiing.

Bloeiperiode: Augustus - november

Kievitsbloem Fritillaria meleagris

Fritillaria meleagris

Het vraagt vaak enige inspanning, maar wie zijn of haar best doet, heeft aan de kievitsbloem een bijzondere tuinplant. In vruchtbare grond in de halfschaduw zal de Kievitsbloem tot bloei komen. Er zijn verschillende soorten die vanwege het gespikkelde uiterlijk van de bloem op het kievitsei lijken.

Bloeiperiode: April - mei

Sneeuwklokje Galanthus nivalis

Galanthus nivalis

Een andere bloembol die prachtig bloeit in het voorjaar is het sneeuwklokje. Niet toevallig is de plant verwant aan de Narcis en kent maar liefst 20 verschillende soorten. De parelwitte bloemen hangen als een klokje aan de plant. De plant vermeerdert zich redelijk snel. Vandaar ook de prachtige bloemtapijten die in sommige tuinen te zien zijn.

Bloeiperiode: Januari - april

Tulp Tulipa

Tulipa

Nederland staat bekend als tulpenland en zelfs op Schiphol zijn om die reden tulpenbollen te koop voor toeristen. Van oorsprong komt de tulp echter uit Turkije. Tulpen worden aan het einde van het najaar aangeplant en komen van april tot juni in bloei. Het kost wellicht eventjes tijd, maar een zoektocht op het internet levert zeer zeker fraaie exemplaren op!

Bloeiperiode: April - juni

Sierui Allium

Allium

Sieruien zijn enorm in opkomst en komen schitterend in bloei aan het einde van het voorjaar. Gekruiste soorten zoals de Allium ‘giganteum’ kunnen maar liefst 150 cm hoog worden en zijn een bijzondere verschijning in de tuin. Plant de bloembollen in een siergrasborder om bloemen en dus kleur te brengen!

Bloeiperiode: Mei - juli

Afrikaanse lelie Agapanthus

Agapanthus

De Agapanthus is een echte zonaanbidder en doet het uitstekend in potten, bloembakken of kuipen. In het eerste jaar komt de Afrikaanse lelie niet tot de mooiste bloei. Jaarlijks bemesten en natte voeten voorkomen werpt later wel vruchten af. Het grasachtige blad en schitterende bloemen maken de plant zeer geliefd!

Bloeiperiode: Juli - september

Hyacint Hyacinthus ‘Blue Jacket’

Hyacinthus ‘Blue Jacket’

De hyacint is familie van het blauwe druifje en eveneens aankondiger van het voorjaar. De plant doet het uitstekend in de Nederlandse tuin. Zodra de plant in bloei komt in de lente verspreidt deze een heerlijke geur in de tuin.

Bloeiperiode: maart-april

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!