De top 10 haagplanten

De top 10 haagplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 19-10-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Taxus Taxus baccata

Wie een groenblijvende, ondoordringbare en strakke haag wil vormen komt al snel uit bij de Taxus. Geen andere haagplant leent zich daarvoor zo goed. Bovendien is het geen hele snelle groeier waardoor het onderhoud beperkt kan blijven tot twee snoeibeurten per jaar. In het najaar verschijnen er kenmerkende rode besjes in de haag.

Beuk Fagus Sylvatica

Ik vermoed dat de beuk als haagplant nog steeds het vaakste wordt toegepast. De zeer gunstige prijs, snelle groei en het fraaie groene blad in de zomer maken de haagplant geliefd. Helaas bladverliezend in de winter, maar het nieuwe blad in het voorjaar geeft wel een mooi beeld. Om een strakke haag te houden adviseer ik driemaal per jaar te snoeien.

Rode beuk Fagus Sylvatica Atropunicea

De rode beuk heeft behoudens een ander bladkleur dezelfde kenmerken als de groene variant. Groene en rode beuken kunnen ook afwisselend gebruikt worden voor een gemêleerde haag. Snoei de beukenhaag na de langste dag van het jaar voor de tweede maal en de haag zal nauwelijks meer verder uitlopen.

Amberboom Liquidambar styraciflua

Met Liquidambar kun je in mijn ogen de fraaiste bladverliezende haag vormen. De Amberboom heeft een erg mooi gevormd blad dat in de herfst ook nog een schitterend zal verkleuren. De groeiwijze van de plant staat bovendien zeer strakke snoeivormen toe. Twee snoeibeurten per jaar volstaan om de snoeivorm te behouden.

Olijfwilg Elaeagnus ebbingei

Een bijzondere haag kan gevormd worden met de Olijfwilg. Het grijs-blauw groene blad geeft de plant een unieke uitstraling. Met name op plaatsen waar de haag niet enorm strak gehouden hoeft te worden is dit een uitstekende keuze. Elaeagnus is groenblijvend en groeit redelijk snel. Snoeien in nodig om de haag stevigheid te geven.

Groene haagconifeer Thuja occidentalis ‘Brabant’

Wie denkt dat de coniferenhaag enorm gedateerd is heeft het mis. De haag is weer helemaal terug van weggeweest. Deze plant die weinig eisen stelt aan de groeiomgeving en kan een zeer dichte haag vormen. Zorg wel voor gedegen onderhoud anders zal de coniferenhaag enorme proporties aannemen.

Glansmispel Photinia fraseri ‘Red robin’

Een haag met Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een verrassende verschijning. In het voorjaar loopt de haag uit met erg mooi rood gekleurd blad en bloeit bovendien uitbundig. In de winter is de haag groenblijvend. Echter zal de haag wel wat blad verliezen en minder compact zijn dan in de zomer.

Portugese laurier Prunus lusitanica 'Angustifolia'

Van alle lauriersoorten groeit de Portugese laurier het meest compact en is deze plant bovendien zeer goed in vorm te houden. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is groenblijvend en biedt dus het hele jaar door privacy. Deze haag zal zeer geleidelijk groeien en vraagt dus ook maar beperkt onderhoud in de vorm van snoeien.

Gewone hulst Ilex aquifolium

Hulst is een tamelijk goedkope groenblijvende haagplant. Dankzij de scherpe bladranden voelt de haag erg onprettig aan. Dankzij deze eigenschap houdt het ongewenste gasten op afstand. In het najaar komen er mooie rode besjes aan de struik die op hun beurt weer erg veel vogels aantrekken.

Liguster Ligustrum

Liguster is ongeschikt voor het vormen van een zeer dichte en compacte haag. Toch wordt de haag, mede door de gunstige prijs, veelvuldig toegepast. Doordat de haag vaak te zien is bij boerderijen heeft een ligusterhaag de tuin een landelijk karakter. In de winter zal de plant een deel van haar bladeren laten vallen, maar zeker niet volledig kaal worden.

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!