De top 10 haagplanten

De top 10 haagplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 19-10-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Taxus Taxus baccata

Wie een groenblijvende, ondoordringbare en strakke haag wil vormen komt al snel uit bij de Taxus. Geen andere haagplant leent zich daarvoor zo goed. Bovendien is het geen hele snelle groeier waardoor het onderhoud beperkt kan blijven tot twee snoeibeurten per jaar. In het najaar verschijnen er kenmerkende rode besjes in de haag.

Beuk Fagus Sylvatica

Ik vermoed dat de beuk als haagplant nog steeds het vaakste wordt toegepast. De zeer gunstige prijs, snelle groei en het fraaie groene blad in de zomer maken de haagplant geliefd. Helaas bladverliezend in de winter, maar het nieuwe blad in het voorjaar geeft wel een mooi beeld. Om een strakke haag te houden adviseer ik driemaal per jaar te snoeien.

Rode beuk Fagus Sylvatica Atropunicea

De rode beuk heeft behoudens een ander bladkleur dezelfde kenmerken als de groene variant. Groene en rode beuken kunnen ook afwisselend gebruikt worden voor een gemêleerde haag. Snoei de beukenhaag na de langste dag van het jaar voor de tweede maal en de haag zal nauwelijks meer verder uitlopen.

Amberboom Liquidambar styraciflua

Met Liquidambar kun je in mijn ogen de fraaiste bladverliezende haag vormen. De Amberboom heeft een erg mooi gevormd blad dat in de herfst ook nog een schitterend zal verkleuren. De groeiwijze van de plant staat bovendien zeer strakke snoeivormen toe. Twee snoeibeurten per jaar volstaan om de snoeivorm te behouden.

Olijfwilg Elaeagnus ebbingei

Een bijzondere haag kan gevormd worden met de Olijfwilg. Het grijs-blauw groene blad geeft de plant een unieke uitstraling. Met name op plaatsen waar de haag niet enorm strak gehouden hoeft te worden is dit een uitstekende keuze. Elaeagnus is groenblijvend en groeit redelijk snel. Snoeien in nodig om de haag stevigheid te geven.

Groene haagconifeer Thuja occidentalis ‘Brabant’

Wie denkt dat de coniferenhaag enorm gedateerd is heeft het mis. De haag is weer helemaal terug van weggeweest. Deze plant die weinig eisen stelt aan de groeiomgeving en kan een zeer dichte haag vormen. Zorg wel voor gedegen onderhoud anders zal de coniferenhaag enorme proporties aannemen.

Glansmispel Photinia fraseri ‘Red robin’

Een haag met Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een verrassende verschijning. In het voorjaar loopt de haag uit met erg mooi rood gekleurd blad en bloeit bovendien uitbundig. In de winter is de haag groenblijvend. Echter zal de haag wel wat blad verliezen en minder compact zijn dan in de zomer.

Portugese laurier Prunus lusitanica 'Angustifolia'

Van alle lauriersoorten groeit de Portugese laurier het meest compact en is deze plant bovendien zeer goed in vorm te houden. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is groenblijvend en biedt dus het hele jaar door privacy. Deze haag zal zeer geleidelijk groeien en vraagt dus ook maar beperkt onderhoud in de vorm van snoeien.

Gewone hulst Ilex aquifolium

Hulst is een tamelijk goedkope groenblijvende haagplant. Dankzij de scherpe bladranden voelt de haag erg onprettig aan. Dankzij deze eigenschap houdt het ongewenste gasten op afstand. In het najaar komen er mooie rode besjes aan de struik die op hun beurt weer erg veel vogels aantrekken.

Liguster Ligustrum

Liguster is ongeschikt voor het vormen van een zeer dichte en compacte haag. Toch wordt de haag, mede door de gunstige prijs, veelvuldig toegepast. Doordat de haag vaak te zien is bij boerderijen heeft een ligusterhaag de tuin een landelijk karakter. In de winter zal de plant een deel van haar bladeren laten vallen, maar zeker niet volledig kaal worden.

Lees ook:

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder
Tuinplant december - Witte Kornoelje

Tuinplant december - Witte Kornoelje

07-12-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba. Een schitterende, decoratieve plant in de winter.

Lees verder
Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

01-12-2018

Wilt u in december tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in december en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
De juiste sierbestrating voor uw tuin

De juiste sierbestrating voor uw tuin

30-11-2018

Waar dient u op te letten bij de aanschaf van sierbestrating? Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan u uit!

Lees verder
De top 10 mooiste heesters

De top 10 mooiste heesters

23-11-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste heesters.

Lees verder
Tuinplant maand november - Beshulst

Tuinplant maand november - Beshulst

09-11-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst. Een schitterende heester met een hoge sierwaarde in de winter!

Lees verder
Tuinonderhoud november

Tuinonderhoud november

01-11-2018

Wilt u in november tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in november en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!