De top 10 haagplanten

De top 10 haagplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 19-10-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Taxus Taxus baccata

Wie een groenblijvende, ondoordringbare en strakke haag wil vormen komt al snel uit bij de Taxus. Geen andere haagplant leent zich daarvoor zo goed. Bovendien is het geen hele snelle groeier waardoor het onderhoud beperkt kan blijven tot twee snoeibeurten per jaar. In het najaar verschijnen er kenmerkende rode besjes in de haag.

Beuk Fagus Sylvatica

Ik vermoed dat de beuk als haagplant nog steeds het vaakste wordt toegepast. De zeer gunstige prijs, snelle groei en het fraaie groene blad in de zomer maken de haagplant geliefd. Helaas bladverliezend in de winter, maar het nieuwe blad in het voorjaar geeft wel een mooi beeld. Om een strakke haag te houden adviseer ik driemaal per jaar te snoeien.

Rode beuk Fagus Sylvatica Atropunicea

De rode beuk heeft behoudens een ander bladkleur dezelfde kenmerken als de groene variant. Groene en rode beuken kunnen ook afwisselend gebruikt worden voor een gemêleerde haag. Snoei de beukenhaag na de langste dag van het jaar voor de tweede maal en de haag zal nauwelijks meer verder uitlopen.

Amberboom Liquidambar styraciflua

Met Liquidambar kun je in mijn ogen de fraaiste bladverliezende haag vormen. De Amberboom heeft een erg mooi gevormd blad dat in de herfst ook nog een schitterend zal verkleuren. De groeiwijze van de plant staat bovendien zeer strakke snoeivormen toe. Twee snoeibeurten per jaar volstaan om de snoeivorm te behouden.

Olijfwilg Elaeagnus ebbingei

Een bijzondere haag kan gevormd worden met de Olijfwilg. Het grijs-blauw groene blad geeft de plant een unieke uitstraling. Met name op plaatsen waar de haag niet enorm strak gehouden hoeft te worden is dit een uitstekende keuze. Elaeagnus is groenblijvend en groeit redelijk snel. Snoeien in nodig om de haag stevigheid te geven.

Groene haagconifeer Thuja occidentalis ‘Brabant’

Wie denkt dat de coniferenhaag enorm gedateerd is heeft het mis. De haag is weer helemaal terug van weggeweest. Deze plant die weinig eisen stelt aan de groeiomgeving en kan een zeer dichte haag vormen. Zorg wel voor gedegen onderhoud anders zal de coniferenhaag enorme proporties aannemen.

Glansmispel Photinia fraseri ‘Red robin’

Een haag met Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een verrassende verschijning. In het voorjaar loopt de haag uit met erg mooi rood gekleurd blad en bloeit bovendien uitbundig. In de winter is de haag groenblijvend. Echter zal de haag wel wat blad verliezen en minder compact zijn dan in de zomer.

Portugese laurier Prunus lusitanica 'Angustifolia'

Van alle lauriersoorten groeit de Portugese laurier het meest compact en is deze plant bovendien zeer goed in vorm te houden. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is groenblijvend en biedt dus het hele jaar door privacy. Deze haag zal zeer geleidelijk groeien en vraagt dus ook maar beperkt onderhoud in de vorm van snoeien.

Gewone hulst Ilex aquifolium

Hulst is een tamelijk goedkope groenblijvende haagplant. Dankzij de scherpe bladranden voelt de haag erg onprettig aan. Dankzij deze eigenschap houdt het ongewenste gasten op afstand. In het najaar komen er mooie rode besjes aan de struik die op hun beurt weer erg veel vogels aantrekken.

Liguster Ligustrum

Liguster is ongeschikt voor het vormen van een zeer dichte en compacte haag. Toch wordt de haag, mede door de gunstige prijs, veelvuldig toegepast. Doordat de haag vaak te zien is bij boerderijen heeft een ligusterhaag de tuin een landelijk karakter. In de winter zal de plant een deel van haar bladeren laten vallen, maar zeker niet volledig kaal worden.

Lees ook:

Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!