De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 21-09-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Na de zomer breekt in veel tuinen een periode aan waar weinig planten nog in bloei komen. Gelukkig zijn er ook voldoende planten die juist in de herfst kleur brengen in de tuin. Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border?

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloeiende planten in de herfst!

Ijzerhard Verbena bonariensis

Ijzerhard is één van mijn favoriete tuinplanten die ook door klanten zeer goed wordt ontvangen. Op een zonnige plek in de border bereikt de plant een hoogte tot 150 cm. De lange bloemstengels met kleine bloempjes zijn een opvallende verschijning. De plant kan de winter overleven maar brengt vaak ook vele zaailingen voort.

Bloeiperiode: Juli - september

Lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides

Lampenpoetsersgras brengt geen prachtige bloemen voor maar is niet te min een aanwinst voor de border in de herfst. De kenmerkende aren verschijnen aan het einde van de zomer en maken het tot een schitterende plant. Dit siergras laat zich bovendien zeer goed combineren met andere bloeiende planten.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Zonnehoed Echinacea Purpurea

Zonnehoed is zeker één van de mooiste tuinplanten die het goed doen in ons klimaat. Op een zonnige plek in de tuin zal de plant niet teleurstellen en in de zomer de eerste bloemen voortbrengen. De bloei kan aanhouden tot ver in de herfst. In de winter zien de uitgebloeide bloemen er nog mooi uit en lokken zaadetende vogels naar de tuin.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Leliegras Liriope

Leliegras is een wintergroen siergras dat uitstekend dienst kan doen als bodembedekker op schaduwrijke plaatsen in de tuin. Aan het einde van de zomer verschijnen er bloemaren die een hoogte van ca. 25 centimeter hoog kunnen worden. Hieraan komen kleine paarse bloempjes die op minuscule besjes lijken.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Herfstanemoon Anemone hupehensis

Een erg mooie herfstbloeier is de Anemoon. De fraaie bloemen komen aan het uiteinde van ruim een meter lange bloemstengels die omhoog schieten uit de border. Door deze groeiwijze laat de anemoon zich ook uitstekend combineren met siergrassen en andere laagblijvende borderplanten.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Hemelsleutel Sedum ‘Herbstfreude’

Sedum ‘Herbstfreude’, wie een beetje Duits spreekt kan zich vast vinden in de naam. Deze sedumsoort groeit uitstekend op de droogste plekken in je tuin. Aan het eind evan zomer trekt deze mooie bloeiende plant nog erg veel vlinders en bijen aan. De plant bloeit zeer langdurig en is ook in een vaas binnen erg lang mooi te houden.

Bloeiperiode: Augustus - september

Ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’

Wie een geraniumsoort in zijn tuin wilt die zeer langdurig bloeit komt al snel uit bij de Geranium ‘Rozanne’. Vanaf het eind van het voorjaar tot ver in de herfst maakt de plant nieuwe uitlopers waar bloemen aan komen. Let wel op want de plant kan daardoor behoorlijk woekeren en veel ruimte innemen in de border.

Bloeiperiode: Mei - oktober

Herfstaster Aster novi-belgii porzellan

In het najaar kan de herfstaster je sterk verrassen. Op het moment dat vrijwel alle tuinplanten klaar zijn met bloeien komt de Aster plots in bloei. Als een soort van toegift blijft de plant tot ver in het najaar nieuwe knoppen en bloemen aanmaken. Een zeer eenvoudig te houden en dankbare borderplant.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Zilverkaars Cimicifugia

Een bijzondere tuinplant die al vroeg in blad komt, maar tijd nodig heeft om de lange bloemstengels te vormen. De zilverkaars ontleent haar naam aan de lange, witte bloemaren. Het is een zeer sterk geurende plant die veel insecten aantrekt. De plant wordt zeer hoog waar rekening mee gehouden moet worden bij het aanplanten.

Bloeiperiode: Augustus - september

Herfsttijloos Colchicum autumnale

De herfsttijloo vertoont grote gelijkenis met de krokus. Zoals de krokus een voorbode is van het voorjaar is deze bloembol een aankondiging van de herfst. De wat hogere variant van de krokus kan gepoot worden in het gazon of in een border met laagblijvende begroeiing.

Bloeiperiode: Juli - september

Lees ook:

Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!