De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 21-09-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Na de zomer breekt in veel tuinen een periode aan waar weinig planten nog in bloei komen. Gelukkig zijn er ook voldoende planten die juist in de herfst kleur brengen in de tuin. Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border?

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloeiende planten in de herfst!

Ijzerhard Verbena bonariensis

Ijzerhard is één van mijn favoriete tuinplanten die ook door klanten zeer goed wordt ontvangen. Op een zonnige plek in de border bereikt de plant een hoogte tot 150 cm. De lange bloemstengels met kleine bloempjes zijn een opvallende verschijning. De plant kan de winter overleven maar brengt vaak ook vele zaailingen voort.

Bloeiperiode: Juli - september

Lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides

Lampenpoetsersgras brengt geen prachtige bloemen voor maar is niet te min een aanwinst voor de border in de herfst. De kenmerkende aren verschijnen aan het einde van de zomer en maken het tot een schitterende plant. Dit siergras laat zich bovendien zeer goed combineren met andere bloeiende planten.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Zonnehoed Echinacea Purpurea

Zonnehoed is zeker één van de mooiste tuinplanten die het goed doen in ons klimaat. Op een zonnige plek in de tuin zal de plant niet teleurstellen en in de zomer de eerste bloemen voortbrengen. De bloei kan aanhouden tot ver in de herfst. In de winter zien de uitgebloeide bloemen er nog mooi uit en lokken zaadetende vogels naar de tuin.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Leliegras Liriope

Leliegras is een wintergroen siergras dat uitstekend dienst kan doen als bodembedekker op schaduwrijke plaatsen in de tuin. Aan het einde van de zomer verschijnen er bloemaren die een hoogte van ca. 25 centimeter hoog kunnen worden. Hieraan komen kleine paarse bloempjes die op minuscule besjes lijken.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Herfstanemoon Anemone hupehensis

Een erg mooie herfstbloeier is de Anemoon. De fraaie bloemen komen aan het uiteinde van ruim een meter lange bloemstengels die omhoog schieten uit de border. Door deze groeiwijze laat de anemoon zich ook uitstekend combineren met siergrassen en andere laagblijvende borderplanten.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Hemelsleutel Sedum ‘Herbstfreude’

Sedum ‘Herbstfreude’, wie een beetje Duits spreekt kan zich vast vinden in de naam. Deze sedumsoort groeit uitstekend op de droogste plekken in je tuin. Aan het eind evan zomer trekt deze mooie bloeiende plant nog erg veel vlinders en bijen aan. De plant bloeit zeer langdurig en is ook in een vaas binnen erg lang mooi te houden.

Bloeiperiode: Augustus - september

Ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’

Wie een geraniumsoort in zijn tuin wilt die zeer langdurig bloeit komt al snel uit bij de Geranium ‘Rozanne’. Vanaf het eind van het voorjaar tot ver in de herfst maakt de plant nieuwe uitlopers waar bloemen aan komen. Let wel op want de plant kan daardoor behoorlijk woekeren en veel ruimte innemen in de border.

Bloeiperiode: Mei - oktober

Herfstaster Aster novi-belgii porzellan

In het najaar kan de herfstaster je sterk verrassen. Op het moment dat vrijwel alle tuinplanten klaar zijn met bloeien komt de Aster plots in bloei. Als een soort van toegift blijft de plant tot ver in het najaar nieuwe knoppen en bloemen aanmaken. Een zeer eenvoudig te houden en dankbare borderplant.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Zilverkaars Cimicifugia

Een bijzondere tuinplant die al vroeg in blad komt, maar tijd nodig heeft om de lange bloemstengels te vormen. De zilverkaars ontleent haar naam aan de lange, witte bloemaren. Het is een zeer sterk geurende plant die veel insecten aantrekt. De plant wordt zeer hoog waar rekening mee gehouden moet worden bij het aanplanten.

Bloeiperiode: Augustus - september

Herfsttijloos Colchicum autumnale

De herfsttijloo vertoont grote gelijkenis met de krokus. Zoals de krokus een voorbode is van het voorjaar is deze bloembol een aankondiging van de herfst. De wat hogere variant van de krokus kan gepoot worden in het gazon of in een border met laagblijvende begroeiing.

Bloeiperiode: Juli - september

Lees ook:

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder
Tuinplant december - Witte Kornoelje

Tuinplant december - Witte Kornoelje

07-12-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba. Een schitterende, decoratieve plant in de winter.

Lees verder
Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

01-12-2018

Wilt u in december tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in december en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!