De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 14-12-2018
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Klimplanten zijn zeer geliefd in de tuin. Je kunt ze gebruiken om minder fraaie elementen zoals een hekwerk te begroeien, maar ook om bijvoorbeeld een pergola nog verder te verfraaien. Heb jij plannen om klimplanten aan te planten in jouw tuin? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Blauwe regen Wisteria

Blauwe regen is in het voorjaar een zeer bijzondere verschijning als klimplant. De lange trossen met bloemen zien er, zeker bij een grote plant, bijna sprookjesachtig uit. Hoewel het een erg snelle groeier is, kan het enige tijd duren voordat die z'n omvang bereikt. Snoei de plant sterk terug om een mooie compacte plant te houden.

Bloeiperiode: Mei

Passiebloem Passiflora

Als het uitsluitend zou gaan om de schoonheid van de bloem zou de Passiflora er met kop en schouders bovenuit steken. De prachtige tekening van de bloem is ongeëvenaard en op een warme, zonnige plek maakt de plant bovendien eetbare vruchten aan. Helaas is de plant niet altijd even vorstbestendig.

Bloeiperiode: Juni - september

Trompetbloem Campsis

De Campsis is ook zeker geen straf om tegenaan te kijken! In de zomer maakt de klimplant zeer fraai gekleurde bloemen die met enige fantasie de vorm hebben van een trompet. De plant heeft wel wat hulp nodig om zich als klimplant op te trekken in de hoogte.

Bloeiperiode: Juli - september

Klimhortensia Hydrangea petiolaris

Een muur of trellisscherm op een schaduwrijke plaats leent zich uitstekend om te laten begroeien met de klimhortensia. Mits de plant ondersteuning krijgt, zal de plant dankbaar in de hoogte groeien. Aan het begin van de zomer vormt de plant de voor hortensia kenmerkende bloemen. Vogels zullen de struik gebruiken als nestplaats.

Bloeiperiode: Juni - juli

Kamperfoelie Lonicera

Kamperfoelie is een winterharde en groenblijvende klimplant die het uitstekend doet in ons klimaat. De plant bloeit vrijwel de gehele zomer en zorgt behalve voor mooie bloemen ook voor een zoete aangename geur in de tuin. Na de bloei ontstaan er bessen die in de herfst dieprood kleuren en een aantrekkingskracht uitoefenen op vogels.

Bloeiperiode: Juni - juli

Wilde wingerd Parthenocissus

De Wilde wingerd is een snel groeiende klimplant die zichzelf met wortels omhoog werkt. De winterharde plant kan zeer strenge vorst verdragen en loopt in het voorjaar weer probleemloos uit. In de herfst zal het blad, voordat het afvalt, prachtig rood kleuren en een sieraad zijn in jouw tuin.

Bloeiperiode: Juli

Druif Vitis vinifera

Druiven kennen we natuurlijk allemaal van de wijngaarden in de zuidelijke landen van Europa. Toch kunnen wijnranken ook in Nederland prima uit de voeten. De plant vraagt wel een zonnige standplaats en wordt bij voorkeur langs een muur of pergola op het zuiden geplant. Wie weet pluk jij aan het eind van de zomer wel je eigen druiven!

Bloeiperiode: Juni - juli

Bosrank Clematis 

Clematissen zijn er in vele soorten en maten. Als klimplant laat de Clematis zich uitstekend combineren met bijvoorbeeld Hedera. Daardoor krijgt je gaashekwerk toch wat meer kleur. Maar ook elders in de tuin zijn ze prima toe te passen. Geleid langs een trellisscherm of langs een wand van je schuur krijgt je tuin een romantische uitstraling.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Klimop Hedera

Klimop is waarschijnlijk de bekendste klimplant. De snelgroeiende en groenblijvende klimmer is al decennialang populair in de tuin. Hedera is geschikt om hekwerken volledig dicht te laten groeien, waardoor de nodige privacy ontstaat. Let wel op als je de plant langs je gevel omhoog laat groeien: de wortels zijn erg lastig te verwijderen!

Bloeiperiode: September - december

Vuurdoorn Pyracantha

Vuurdoorn is een groenblijvende struik die zich zeer goed omhoog laat leiden. Dankzij de doorns vormt de plant een ondoordringbaar geheel en een toevluchtsoord voor veel tuinvogels. In de herfst en winter hangen er rode of oranje bessen aan de struik waar met name merels gek op zijn.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Lees ook:

Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!