De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 15-05-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

De prairie is een grasvlakte zoals die voorkomt in delen van Noord-Amerika. Grassen en kruidachtige planten wisselen elkaar af op gigantische vlakten. Tuinontwerper Piet Oudolf heeft het concept van siergrassen en kruidachtige planten in Nederland geïntroduceerd. Dankzij het vergelijkbare klimaat en het zeer beperkte onderhoud zijn ze inmiddels een begrip in de tuinwereld.

Zou jij jouw tuin ook aan willen laten planten met prairieplanten? En wil je genieten van siergrassen gecombineerd met planten die tot diep in de herfst bloeien? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Mexicaans vedergras Stipa tennuissima

Stipa tennuissima

Mexicaans vedergras is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika. Het gras maakt zeer fijne halmen aan die sierlijk wuiven in de wind. In groepen geeft het structuur in de prairieborder en het laat zich uitstekend combineren met andere grassen of kruidachtige planten. In de winter kleurt het siergras goudgeel en behoudt daardoor ook zijn sierwaarde.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Lampenpoetsersgras Pennisetum

Pennisetum

Pennisetum is een polvormig siergras dat inmiddels zeer geliefd is als borderplant. Aan het einde van de zomer ontstaan de kenmerkende pluimen aan de lange bloemstengels. Een fijne plant om vooraan in de border te plaatsen. Lampenpoetsersgras kan vrij grote pollen maken die bij voorkeur eens in de 3 jaar worden gedeeld.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Diamantgras Calamagrotis

Calamagrotis

Om met siergrassen hoogte te brengen in de prairietuin is Diamantgras een dankbare plant. De lange goudbruine aren van Calamagrotis torenen hoog boven de border uit. Pas na de winter worden de pollen teruggesnoeid. Dit om de schoonheid van bevroren rijp op de uiteinden van het gras niet te hoeven missen!

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Pijpestrootje Molinia

Molinia

Als laatste het pijpestrootje, een siergras dat in het midden van de prairieborder aangeplant kan worden. Het zorgt voor dichtheid in de border en de plant kan een hoogte van circa 80 cm bereiken. Cultivarissen zoals de ‘Windspiel’ en ‘Skyracer’ worden langer dan 2 meter en zijn ware blikvangers in de tuin!

Bloeiperiode: Juli - september

Zonnehoed Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

Een van de allermooiste tuinplanten is toch wel de zonnehoed. Deze Noord-Amerikaanse plant hoort thuis in vrijwel elke tuin maar mag in een prairietuin zeker niet ontbreken. Het fraaiste beeld ontstaat door Echinacea purpurea in een groepje bij elkaar aan te planten. Droogte wordt door deze zonaanbidders zeer goed verdragen.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Zonnekruid Helenium

Helenium

Helenium ‘Moerheim beauty’ is vanwege de roodbruine kleur niet altijd even gemakkelijk te combineren in de border, maar wel een erg fraaie prairieplant. Vanaf het begin van de zomer tot diep in de herfst maakt zonnekruid nieuwe bloemen aan die volop vlinders en bijen aantrekken. Het selecteren van bijpassende planten loont zeker de moeite om het combineren van deze plant mogelijk te maken.

Bloeiperiode: Juli - september

Dropplant Agastache

Agastache

In Nederland worden maar liefst 50 verschillende soorten dropplanten gekweekt. En dat is niet voor niets. Het zijn zeer goede insectentrekkers door hun langdurige en uitbundige bloei. Naast fraaie bloemen verspreidt de plant ook een heerlijke, anijsachtige geur in de tuin. Agastache staat om de reden ook wel bekend als Anijsnetel.

Bloeiperiode: Juni - september

Aster Aster

Aster

Wie langdurig van de prairieborder wil genieten doet er verstandig aan de herfstaster toe te voegen aan zijn tuin. De fijne, paarse bloempjes met een fraai geel hartje sieren de border in de herfst ook nog als veel andere planten hun beste tijd hebben gehad. Enkele pollen zijn voldoende om de border van extra kleur te voorzien.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Wilde indigo Baptisia purple smoke

Baptisia purple smoke

Wilde indigo is een zeer fraaie borderplant mede door de vrij vroege bloeiperiode. Het lichtgroene blad is fraai evenals de bloeiwijze van de plant. Enig nadeel van Wilde indigo is dat de plant de nodige ondersteuning nodig heeft om rechtop te blijven. Maar daar rekening mee houden in het beplantingsplan loont zeker de moeite.

Bloeiperiode: Mei - juni

Veldsalie Salvia rhapsody in blue

Salvia rhapsody in blue

Salie is er in vele verschillende soorten. In een prairietuin mag Salie eigenlijk niet ontbreken. Een zeer bijzondere cultivars is de Salvia rhapsody in blue. Door de diepblauwe kleur springt deze soort direct in het oog. Net als alle andere Saliesoorten bloeit ook Veldsalie uitbundig en langdurig. Bovendien trekt het vele nectarminnende insecten aan zoals bijen en vlinders.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Lees ook:

De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!