De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 14-08-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

De wisseling van de seizoenen brengt fraaie veranderingen met zich mee, ook bij jou in de tuin. De meest opvallende overgang is die van zomer naar de herfst. De bladverkleuringen en later de vallende bladeren maken de herfst tot een geliefd seizoen.

Ben je plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border? En zou je het liefst optimaal genieten van de herfst in eigen tuin? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Toverhazelaar Hamamelis

Hamamelis

De toverhazelaar is een zeer bijzondere heester voor de tuin. In de herfst verkleuren de bladeren prachtig goudgeel voordat ze van de struik vallen. Vanaf eind december komt de struik in bloei en toont de toverhazelaar zijn ware pracht. De bloesem die als trosjes het nog kale hout sieren, is een bijzondere verschijning. Elk jaar weer!

Amberboom Liquidambar

Liquidambar

De liquidambar is een ontzettend populaire boom voor de tuin, en dat begrijpen wij bij Gras en Groen volkomen. De amberboom heeft een fraai blad en is ook uitstekend geschikt voor diverse snoeivormen en zelfs toepasbaar als haag. In de herfst zorgt de Liquidambar voor schitterende herfstkleuren in de tuin. De bladeren verkleuren afhankelijk van de soort dieprood, geel of oranje.

Japanse noot Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

Door de mooie rechte groei en in eerste instantie smalle groeiwijze is de Ginkgo al jaren één van mijn favorieten. De sterke Japanse noot kwam 250 miljoen jaar geleden al voor en er zijn exemplaren waarvan bekend is dat ze circa 1000 jaar oud zijn. Het frisgroene blad verkleurt in de herfst schitterend naar een egaal goudgele kleur.

Dhalia Dhalia

Dhalia

Dhalia’s zijn erg leuke tuinplanten. De enorme diversiteit aan kleuren en bloemen belonen je in de herfst voor al het goede zorgen voor de plant. Hoewel de Dhalia een makkelijke tuinplant is, heb je er wel het nodige werk aan. De Dahlia knollen vedragen namelijk geen vorst. De knollen moet je daarom gedurende de winter vorstvrij en beschermd tegen uitdroging opslaan.

Rode esdoorn Acer rudbum

Acer rudbum

Ben je op zoek naar een boom die prachtig rood verkleurt in de herfst? Dan springt de Acer rudbum er met kop en schouders boven uit! Deze snelgroeiende esdoorn heeft gedurende de zomer een groen blad. Zodra het blad verkleurt, wordt het vuurrood. Overigens zal dit niet zo zijn op kalkrijke grond!

Japanse kornoelje Cornus kousa

Cornus kousa

De Japanse kornoelje is het hele jaar rond een sieraad voor de tuin. In het voorjaar komen er opvallend witte bloemen aan de heester. Later vormen zich hieruit de framboosachtige vruchten die tot het najaar blijven hangen. In de herfst verkleuren de bladeren op een zeer spectaculaire wijze naar oranje tot donkerrood.

Duizendknoop Persicaria

Persicaria

Het zijn niet alleen de bladverkleuringen die voor kleur zorgen in de herfsttuin. Duizendknoop is één van de planten die tot aan de eerste nachtvorst nieuwe bloemen blijft aanmaken. Het grote, groene blad en de opgaande bloemstengels met paars-rode bloempjes blijven tot ver in het najaar kleur geven aan jouw border!

Wilde Wingerd Parthenocissus

Parthenocissus

Klimplanten zijn zeer dankbaar om ook verticale ruimtes te benutten in de tuin. Wilde Wingerd is in de herfst op zijn best. Het groene blad verkleurt vuurrood en hangt als een schitterend tapijt naar beneden. Doordat de plant zeer snel groeit, is Wilde Wingerd ideaal om stenen muren te bedekken.

Ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’

Geranium ‘Rozanne’

Er zijn ontzettend veel verschillende Geranium-soorten. Geranium ‘Rozanne’ springt er als soort wel tussenuit. Niet qua kleur of uitstraling, maar vanwege de lange bloeiperiode. Vanaf mei tot in november blijft deze soort bloemen aanmaken en siert deze soort dus jouw border. Een welkome bodembedekker in iedere tuin die ook in de herfst wel wat kleur kan gebruiken!

Hemelsleutel Sedum ‘Herbstfreude’

Sedum ‘Herbstfreude’

Hemelsleutel is een sedumsoort met een kruidachtige groeiwijze. De plant valt direct op in de border door de dikke bladstructuur die kenmerkend is voor vetplanten. In de loop van de zomer komt de plant in bloei. De plant bloeit gedurende het hele najaar met rood-paarse bloemen. De naam ‘Herbstfreude’ heeft de plant te danken aan haar bloeiperiode.

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!