De top 10 mooiste vlinderplanten

De top 10 mooiste vlinderplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 18-05-2018
Laatst aangepast op: 04-12-2018

Tonyo van Run

Vlinders zijn ongetwijfeld de meest geliefde insecten die te zien zijn in de tuin. De schitterende vleugels van Atalanta’s en de Dagpauwoog spreken bij menig natuurliefhebber tot de verbeelding. Gelukkig kunnen deze vlinders ook gewoon in jouw tuin te zien zijn!

Wil jij iets veranderen in je tuin om meer (verschillende) vlinders naar je tuin te trekken? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 planten die meer vlinders en andere vliegende insecten naar je tuin zullen lokken!

Vlinderstruik Buddleja davidii

It’s all in the name. De vlinderlokker bij uitstek. De lange bloeiperiode en grote trossen met bloemen brengen veel nectar voort waar de vlinders op af komen. Door de juiste snoeiwijze te hanteren stimuleer je de plant uitbundig te bloeien. Uitgebloeide bloemen kunnen gesnoeid worden om zelfs een tweede bloei mogelijk te maken.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Zonnekruid Helenium

Op een zonnige plaats in de border zal Helenium uitbundig en langdurig bloeien. De plant zal gedurende deze periode vlinders en bijen aantrekken die zorgen voor de bestuiving van de plant. Helenium ‘Moerheim Beauty’ is een in Nederland gekruiste soort die tot een meter hoog uit kan groeien.

Bloeiperiode: Juli - september

Duizendknoop Persicaria ampexicaulis

Duizendknoop is een must in een voor vlinders aantrekkelijke tuin. Vanaf het begin van de zomer tot ver in de herfst maakt de plant dagelijks nieuwe bloemen aan. De verse nectar is een traktatie voor vlinders. Duizendknoop heeft bovendien een hoge sierwaarde dankzij het contrast tussen het mooie frisgroene blad en de bordeauxrode bloemen.

Bloeiperiode: Juli - september

Zonnehoed Echinacea Purpurea

Echinacea purpurea is een uit Noord-Amerika afkomstige vaste plant. De plant bloeit langdurig en zorgt voor erg mooie bloemen. Het dikke hart van de bloem zit boordevol nectar wat de plant een geliefd maakt bij vlinders. Na de bloei kan de plant blijven staan tot in het voorjaar. De uitgebloeide knoppen zijn erg mooi in een winters decor.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Ijzerhard Verbena bonariensis

Ijzerhard zorgt met de vele kleine bloempjes in de zomer en herfst voor de nodige nectar om vlinders naar je tuin te lokken. De tweejarige plant zal zichzelf uitzaaien in de border waardoor deze langdurig in de tuin behouden blijft. Naast het lokken van vlinders is de plant ook ontzettend decoratief dankzij de bloemen die hoog boven de border uitsteken.

Bloeiperiode: Juli - september

Koninginnenkruid Eupatorium cannabinum

Koninginnenkruid oftewel leverkruid is een plant uit de composietenfamilie. Op vochtige gronden zoals langs de waterkant groeit en bloeit de plant uitbundig. Lokt veel vlinders naar de tuin maar is vanwege de groeiwijze en hoogte ongeschikt voor de wat kleinere tuin.

Bloeiperiode: Juli - september

Hemelsleutel Sedum ‘herbstfreude’

Wil je laat in het jaar nog veel vlinders naar de tuin lokken? Plant dan Sedum ‘Herbstfreude’ aan. Dagpauwoog, kleine vos en atalanta zijn dol op de nectar op het moment dat de plant vol in bloei staat. Helaas zijn deze vlinders wel kieskeurig en kunnen ze ook wegblijven als de plant niet in de smaak valt.

Bloeiperiode: Augustus - september

Lavendel Lavandula angustifolia

Lavendel is erg decoratief met het grijze blad en paarse bloemen. De plant verspreidt tijdens de bloeiperiode een heerlijke en voor de plant kenmerkende geur. Vlinders, bijen en hommels zijn er gek op en zullen je tuin massaal bezoeken tijdens de bloeiperiode van de plant. Snoei de plant terug tot een hoogte van 15 cm om sterke bloei te stimuleren!

Bloeiperiode: Juni - augustus

Brem Cytisus scoparius

Wie al vroeg in het voorjaar wil genieten van vlinders in de tuin kan dit in de hand werken door Brem aan te planten. Deze vrij gemakkelijke tuinplant met mooie gele bloemen komt al vroeg in het voorjaar in bloei en trekt mede dankzij de heerlijke geur de eerste vlinders naar je tuin.

Bloeiperiode: April - juni

Zilverkaars Cimicifuga

Hoewel de plant al vroeg in het jaar in blad komt duurt het lang voordat de lange, witte, kaarsachtige bloemen ontstaan. De langwerpige bloem is sterk geurend wat de overvloed aan vliegende insecten zoals vlinders verklaard die de plant aantrekt. Doordat de plant 1,5 meter hoog wordt dient hier wel rekening mee gehouden te worden bij het aanplanten.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Lees ook:

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vacature Medewerk(st)er Marketing

Vacature Medewerk(st)er Marketing

05-11-2019

Voor Gras en Groen B.V. zijn wij vanaf per direct tot 1 april voor 24 - 36 uur per week op zoek naar Medewerk(st)er marketing en communicatie.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder
Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

11-09-2019

Grootmoeders oorbellen is tuinplant van de maand september. Lees hier meer over Leycesteria formosa.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!