De 10 mooiste voorjaar bloeiers

De 10 mooiste voorjaar bloeiers

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 23-03-2018
Laatst aangepast op: 04-12-2018

Tonyo van Run

Al vroeg in het voorjaar zijn er vrij rijkelijk bloeiende planten die kleur en geur brengen in de tuin. Wilt u al vroeg in het jaar genieten van prachtige bloemen? Bekijk dan de top 10 voorjaar planten.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloeiende planten in het voorjaar!

Kerstroos Helleborus niger

Wellicht is het geen typische voorjaarsbloeier, de kerstroos bloeit namelijk ook in de winter al vrij rijkelijk. Toch mag de plant in het voorjaar in de tuin eigenlijk niet ontbreken. De Helleborus niger heeft een witte bloem, maar er zijn vele variaties in de kleuren geel, roze en zelfs donkerpaars. De plant doet het overigens uitstekend in bloembakken of potten.

Bloeiperiode: December - april

Narcis Narcissus

Voor mij dé voorjaarsbloeier bij uitstek. Zodra de bermen, parken en voortuinen geel kleuren is het écht voorjaar! De narcis is een zeer sierlijke bloem die in het voorjaar langdurig in bloei staat. De kleinste variant, de tête à tête is mijn favoriet. Plant de bollen in het najaar in de tuin en de moeite wordt zeker beloond in het voorjaar.

Bloeiperiode: April - mei

Sneeuwklokje Galanthus nivalis

Een andere bloembolsoort die prachtig bloeit in het voorjaar is het sneeuwklokje. Niet toevallig is de plant verwant aan de Narcis en kent maar liefst 20 verschillende soorten. De parelwitte bloemen hangen als een klokje aan de plant. De plant vermeerderd zich redelijk snel. Vandaar ook de prachtige bloemtapijten die in sommige tuinen te zien zijn.

Bloeiperiode: Januari - april

Blauwe druifjes Muscari botryoides

Het blauwe druifje is de vrolijkste voorjaarsbloeier die in de tuin te vinden is. De blauwe bloemetjes die als een omgekeerde tros druiven aan de plant zitten vallen direct op in elke tuin. Net als het sneeuwklokje vermeerdert de plant snel. Om het verwilderen tegen te gaan kunnen de pollen met bolletjes in de zomer gescheurd worden en verder uit elkaar geplant worden.

Bloeiperiode: Maart - mei

Brem Cytisus

Brem is een inheemse plant die rijkelijk bloeit in het voorjaar. Qua verschijning wellicht niet heel bijzonder, de geur die de plant voortbrengt is wel heerlijk. In tuinen met een vrij arme zandgrond zal de plant het uitstekend doen. De struik kan een hoogte van 2 meter bereiken en vraagt slechts zeer beperkt onderhoud.

Bloeiperiode: April - juni

Cipreswolfsmelk Euphorbia cyparissias

Cipruswolfsmelk is een erg fraaie vaste plant in de tuin. Door de zeer compacte groeiwijze kan de plant dienst doen als bodembedekker. Nadat de plant aan het einde van het voorjaar is teruggesnoeid loopt de plant snel uit. Aan het einde van het voorjaar komt de plant in bloei en vormen zich geelgroene bloemtrossen.

Bloeiperiode: April - mei

Beverboom Magnolia

De Magnolia is één van de mooiste bloeiende struiken. Al vroeg in het voorjaar, als veel planten nog kaal zijn, komt de Beverboom in bloei. De bloemen zijn groot en tulpachtig en blijven op een beschutte plek lang aan de struik. Als je ervoor kiest om de magnolia pas in het voorjaar te snoeien kun je de takken ook in een vaas in bloei laten komen.

Bloeiperiode: April - mei

Schijnhazelaar Corylopsis pauciflora

De schijnhazelaar is een vrij breed uitgroeiende struik die al vroeg in het voorjaar bloeit. Op het moment van bloeien heeft de struik nog geen blad wat naakt bloeiend wordt genoemd. De schijnhazelaar doet het uitstekend als een solitair op zure of veenachtige grond.

Bloeiperiode: Maart - April

Gele Kornoelje Cornus mas

De cornus mas is een vroeg bloeiende Kornoelje soort. Vanaf februari ontstaan er gele, kruis achtige bloemen aan de boom. De zeer grillig groeiende boom kan een hoogte van 6 meter bereiken. Pas nadat het blad aan de boom is ontstaan laat de heester het blad vallen. In de herfst kleurt het blad erg mooi geel tot oranje.

Bloeiperiode: Februari - april

Vergeet mij nietje Myosotis

Het vergeet-me-nietje is een kruidachtige en veelzijdige plant. De fijne, kleine bloempjes verhullen het zeer taaie karakter van de plant. In het voorjaar ontstaan de eerste bloempjes aan de plant en deze bloei kan doorlopen tot in de zomer. Het vergeet-me-nietje is een tweejaroge plant maar zal zichzelf vermeerderen en dsu jaarlijks terug keren na de winter.

Bloeiperiode: Mei - augustus

Lees ook:

De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!