De top 10 mooiste waterplanten

De top 10 mooiste waterplanten

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 17-04-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Een vijver in de tuin is natuurlijk al schitterend, maar met beplanting laat je ook dit element nog beter tot zijn recht komen. Vijverplanten zijn er in vele soorten en maten en maken jouw vijver helemaal af.

Ben jij plannen aan het maken voor de vijver in je tuin? En ben je op zoek naar de fraaiste vijverplanten om jouw vijver helemaal af te maken? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste vijverplanten.

Dotterbloem Caltha palustris

Caltha palustris

De Dotterbloem is een inheemse plant uit de ranonkelfamilie die zeer goed gedijt in natte tot zeer natte standplaatsen. Langs de waterkant valt de Dotterbloem vooral op als deze aan het einde van het voorjaar gele bloemen heeft. In de tuin kun je de Dotterbloem uitstekend aanplanten als oever- of moerasplant.

Bloeiperiode: Mei - juli

Waterlelie Nymphaea 'Rose'

Nymphaea 'Rose'

Waterlelies zijn er in vele soorten en maten. Van wit tot geel of zelfs roze-rood bloeiend. In een vijver mag een waterlelie eigenlijk nooit ontbreken. Het blad en vooral de bloemen sieren vanaf halverwege het voorjaar het wateroppervlak van jouw vijver. De Nymphaea ‘Rose’ is mijn persoonlijke favoriet, maar eigenlijk is elke waterlelie mooi!

Bloeiperiode: Juni - augustus

Gele plomp Nuphar Lutea Variegata

Nuphar Lutea Variegata

Gele plomp is familie van de waterlelie en doet het uitstekend in stilstaand water. Een ideale plant voor in de vijver dus, maar dan moet je deze wel voldoende ruimte bieden. Net als in sloten en plassen kan de gele plomp al snel veel ruimte in beslag nemen. Tijdens de bloei vormt de vijverplant gele bloemen die ruim boven het wateroppervlak uitsteken.

Bloeiperiode: Mei - augustus

Fonteinkruid Potamogeton lucens

Potamogeton lucens

Fonteinkruid is van alle zuurstofplanten in de vijver één van de meest productieve. Het grote blad zorgt ervoor dat Fonteinkruid veel zuurstof kan aanmaken en ook ontzettend snel kan groeien. Daardoor is het een directe concurrent van zweefalgen en is het dus een dankbaar plantje voor het behouden van helder vijverwater.

Bloeiperiode: Juni - september

Gele lis Iris pseudacorus

Iris pseudacorus

De gele lis behoort tot een selecte groep planten die toegepast worden in een helofytenfilter. Dit plantenfilter haalt voedingsstoffen uit het water om algengroei tegen te gaan. Dankzij het grote wortelstelsel dat de gele lis aanmaakt, haalt het veel voedingsstoffen en met name nitraten uit het water. Naast deze nuttige functie heeft de plant ook een fraaie, gele bloeiwijze.

Bloeiperiode: Mei - juni

Japanse holpijp Equisetum japonicum

Equisetum japonicum

Kenmerkend voor de Japanse holpijp zijn de sterke rechtopstaande stelen. Het typische, prehistorische uiterlijk van de plant maakt hem geliefd in en rondom de vijver. Let wel op wanneer je de plant buiten de vijver aanplant. Het is namelijk een enorme woekeraar en het zal dan ook niet eenvoudig zijn de plant te verwijderen. Binnen de randen van de vijver kan de plant echter geen kwaad!

Bloeiperiode: -

Kalmoes Acorus calamus

Acorus calamus

Kalmoes is een inheemse waterplant die zeer goed gedijt langs de oever van sloten, plassen en dus ook vijvers. Evenals de gele Lis heeft Kalmoes een waterzuiverende werking. Daarvoor dient de plant wel in substraat en niet in vijveraarde te worden aangeplant. Alleen onder gunstige omstandigheden zal Kalmoes groen blijven gedurende de winter.

Bloeiperiode: Juni - juli

Snoekkruid Pontederia cordata

Pontederia cordata

Snoekkruid oftewel de moerashyacint is mijn persoonlijke favoriet langs de vijverrand. Zet het snoekkruid in het water op een zonnige plek en deze zal je rijkelijk belonen met schitterende blauw/paarse bloemen. Het is een snelle groeier, maar gelukkig haal je uitlopers eenvoudig weg zonder de plant te beschadigen.

Bloeiperiode: Juni- september

Krabbenscheer Stratiotes aloides

Stratiotes aloides

Krabbenscheer is zeer uniek dankzij de jaalijkse cyclus van de vijverplant. In de winter verblijft de plant op de bodem van de vijver totdat de fotosynthese in het voorjaar weer op gang komt. Krabbenscheer vormt dan nieuwe, met gas gevulde bladeren waardoor de plant aan het oppervlak verschijnt. Een nuttige vijverplant voor het zuiveren van vijverwater.

Bloeiperiode: Mei - juli

Hoornblad Ceratophyllum demersum

Ceratophyllum demersum

Hoornblad wordt in veel vijver aangeplant vanwege de zuurstof dat de waterplant aanmaakt. De snelle groeier heeft veel voeding nodig die hij aan het vijverwater onttrekt. Hierdoor is het net als fonteinkruid een concurrent van zweefalgen en helpt het om vijverwater helder te houden.

Bloeiperiode: Juli - september

Lees ook:

Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!