Tuinplanten

Top 10 mooiste wit bloeiende planten

Geplaatst: 13/03/2019 Aangepast: 30/11/2021

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten om borders aan te planten met specifiek één kleur. Zo ook de vraag naar uitsluitend wit bloeiende tuinplanten.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Hydrangeawitbloeiendeplanten • Gras en Groen website

Annabelle Hydrangea, 'Strong Annabelle'

De hortensia Annabelle is een erg populaire tuinplant. De ‘Strong Annabelle’ is een cultivar die het zwakste deel van de plant heeft verbeterd. Onder het gewicht van regen en door wind ging de Annabelle namelijk doorhangen en kwam deze plat te liggen. Daar heeft de ‘Strong Annabelle’ geen last meer van. De mooie witte bloemtrossen bereiken een hoogte van 125 centimeter en sieren de border gedurende de bloeiperiode van juli tot en met september.

Bloeiperiode: Juli - september

Helleborusnigerwitbloeiendeplanten • Gras en Groen website

Kerstroos, Helleborus niger

De Helleborus niger is een vaste plant uit de Ranonkelfamilie. De wintergroene plant wordt tussen de 20 en 30 centimeter hoog en komt in januari in bloei. De vrij grote witte bloemen zijn in de winter een opvallende verschijning in de border. De kerstroos bloeit tot in april op een plaats in de halfschaduw.

Bloeiperiode: Januari - april

Galanthusnivaliswitbloeiendeplanten • Gras en Groen website

Sneeuwklokje, Galanthus nivalis

Al vroeg in het nieuwe jaar komt het sneeuwklokje in bloei in de tuin en deze bloeiperiode loopt door tot in april. Het bolgewas wordt maximaal 25 centimeter hoog. De bloembollen van het sneeuwklokje vermenigvuldigen zichzelf. Daardoor staan ze in fraaie polletjes bij elkaar, maar vermeerderen ze zichzelf dus ook razendsnel. Elk jaar wordt de pol groter en het is dan ook aan te raden sneeuwklokjes de ruimte te geven in de tuin.

Bloeiperiode: Januari - april

Anemonerivularis • Gras en Groen website

Anemoon, Anemone rivularis

De Anemone rivularis is een bloeiende vaste plant die het liefste op een plaats staat in de halfschaduw. De anemoon is een echte bosplant die het dan ook goed doet in een humusrijke grond. Tijdens de bloei komen de bloemstelen hoog boven het blad uit en kan de plant een lengte van circa 60 centimeter bereiken.

Bloeiperiode: Mei - juni

Pyruscalleryana • Gras en Groen website

Sierpeer, Pyrus calleryana 'Chanticleer'

De sierpeer is een boom die zoals de naam al doet vermoeden oneetbare vruchten aanmaakt. Als er überhaupt al vruchten aan de boom verschijnen. De naam sierpeer slaat dan ook niet op de vrucht, maar op de schitterende bloei van de Pyrus calleryana ‘Chanticleer’. De sierpeer laat zich ook uitstekend leiden en wordt dan ook vaak als leiboom toegepast.

Bloeiperiode: April - mei

Symphoricarposalbus • Gras en Groen website

Sneeuwbes, Symphoricarpos albus

Symphoricarpos albus is een struik die tot de Kamperfoelie-familie behoort. De sierwaarde en naam ontleent de heester aan de ronde, witte bessen van ongeveer 1,5 centimeter groot die na de bloei aan de struik verschijnen. Van nature komt sneeuwbes voor in Noord-Amerika maar ook in Nederland komt de plant zeer algemeen voor. Met name in aangelegde plantsoenen en parken.

Bloeiperiode: Juni - september

Cimicifugia • Gras en Groen website

Zilverkaars, Cimicifugia

Op een plaats in de halfschaduw is de Zilverkaars een schitterende tuinplant. De lange, witte bloemen, die met enige fantasie aan een kaars doen denken, trekken de aandacht aan het einde van de zomer. Ook door de geur die deze verspreid is de plant zeer aanwezig in deze periode. De plant bereikt een hoogte van 150 tot 175 centimeter en oefent een grote aantrekkingskracht uit op vlinders, bijen en andere nectar minnende insecten.

Bloeiperiode: Augustus - september

Epimediumgrandiflora • Gras en Groen website

Elfenbloem, Epimedium Grandiflora

Epimedium bloeit in het voorjaar met elfachtige bloempjes die ver boven het blad uitsteken. Aan deze bloeiwijze ontleent de plant ook haar Nederlandse benaming. Met enige fantasie kunt u zich ongetwijfeld een voorstelling maken van zwevende elfjes boven de planten. Afhankelijk van de soort kan de plant een hoogte van 30 tot 60 centimeter bereiken. Na de bloei blijft de plant van waarde voor de tuin dankzij de hartvormige bladeren.

Bloeiperiode: Mei - september

Nemorosawesuwe • Gras en Groen website

Bossalie Salvia, nemorosa alba

Er zijn ontzettend veel Salie-soorten die allen bekend staan om hun lange bloeiperiode. Bossalie deelt deze eigenschappen en siert langdurig de border. Het is een borderplant die weinig eisend is en u dan ook niet teleur zal stellen in de border. In grote groepen vormen ze een witte wolk in de border. Salie is een kalkminnende plant en een jaarlijkse kalkgift wordt dan ook gewaardeerd.

Bloeiperiode: Mei - augustus

Cunninghamwhite • Gras en Groen website

Rhodondendron, ‘Cunningham White’

De Rhodondendron is niet weg te denken uit de Nederlandse tuin. De wintergroene heester doet het uitstekend in een bosrijke omgeving, maar ook op een plek in de halfschaduw. Vanwege de voorkeur voor een bosrijke omgeving zal het u niet verbazen dat het een zuurminnende plant is. In normale tuingrond dient de grond bij aanplant vermengd te worden met turf.

Bloeiperiode: Juni - juli

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties