Tuinaanleg

Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Geplaatst: 09/08/2018 Aangepast: 03/09/2020

Het najaar leent zich bij uitstek om veranderingen in de tuin door te voeren of zelfs compleet te laten aanleggen. Toch lijken we dit en masse te zijn vergeten. Graag zou ik je inzicht willen geven in het seizoen van een hovenier en waarom je op zijn minst zou moeten overwegen om dit anders te doen!

Wat als je de tuin niet aanlegt in het najaar?

Zodra in het voorjaar de zon weer begint te schijnen opent heel tuin bezittend Nederland de deuren naar de tuin. Vaak wordt dit gevolgd door het beseft dat het de hoogste tijd is voor verandering. Helaas, op dat moment staat bij vrijwel elk hoveniersbedrijf de telefoon allang rood gloeiend. De meeste tuinbezitters zullen enig geduld moeten beproeven totdat de tuin opnieuw aangelegd kan worden.

Deze piek in het voorjaar is voor elke hovenier een terugkerend fenomeen. En de drukte lijkt bovendien met het jaar groter te worden. Het is haast niet meer voor te stellen dat de voorjaarsdrukte voorheen ook werd gespreid over het najaar. Gekscherend wordt het najaar wel eens het vergeten tuinseizoen genoemd!

Wat is de oorzaak van het vergeten tuinseizoen?

Hoe komt het dat we het najaar als dé periode voor tuinaanleg grotendeels zijn vergeten? Is er kennis over de tuin en tuinieren verloren gegaan of is er, onder andere in het tuincentrum, te vroeg aandacht voor de kerst? Het blijft wellicht gissen naar de oorzaak. Graag wil Gras en Groen Hoveniers je wijzen op de voordelen die juist het najaar heeft te bieden!

De voordelen van het aanleggen van de tuin in het najaar

De toenemende interesse in een groene leefomgeving heeft ook effect op de tuin. Veel meer dan voorgaande jaren heeft Gras en Groen Hoveniers bomen, hagen en borders aangeplant. Juist deze ontwikkeling heeft groot profijt van de aanleg van de tuin in het najaar, maar er zijn meerdere voordelen te benoemen:

  • Tekortkomingen van jouw tuin staan fris in het geheugen
  • Er is voldoende tijd om goed na te denken
  • De uitvoering staat niet onder druk
  • Voor het aanplanten van de tuin is het de meest ideale tijd

Tekortkomingen van jouw tuin staan fris in het geheugen

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk regelmatig in de tuin gezeten. Veel zaken die je op zijn gevallen ben je mogelijk over een paar weken weer vergeten. Denk daarbij aan de zon op je terras of juist een verkoelende plek. Zijn er het hele jaar door voldoende bloeiende planten? Of zijn er tuinplanten die andere naar de achtergrond verdrukken en zouden deze eigenlijk van plek moeten wisselen? Het staat nu allemaal nog fris in je geheugen, maak daar gebruik van!

Er is voldoende tijd om goed na te denken

Bij het maken van plannen is het altijd goed om daar ruimschoots de tijd voor te nemen. In het voorjaar is deze tijd er niet. Eind mei is het mooi weer en dus moet de tuin zo snel mogelijk gereed zijn. Neem de tijd, overdenk alles goed en je zult merken dat je daar echt de vruchten van plukt!

De uitvoering staat niet onder druk

Ook voor onze hoveniers is het fijn om niet continu tijdsdruk te voelen en last minute wijzigingen zorgen minder snel voor problemen in de planning. Aangelegde elementen zoals bestrating en gazon worden niet direct vol belast en krijgen dus de tijd zich te zetten. Dit komt uiteindelijk de afwerking en het eindresultaat alleen maar ten goede.

Voor het aanplanten van de tuin is het de meest ideale tijd

Als laatste alle voordelen die het najaar heeft te bieden voor het aanplanten van uw tuin. Deze voordelen komen niet alleen ten goede aan de tuinplanten zelf maar ook aan jouw portemonnee!

Allereerst is het mogelijk om tuinplanten te verzetten. Richting de winter gaan de planten in een rustfase. Belangrijke bouwstoffen worden door de plant terug de plant in gehaald en geven volgend voorjaar de kracht om uit te lopen. De kans dat beplanting afsterft doordat deze wordt verplaatst is minimaal. Zo kunnen kostbare tuinplanten behouden blijven ook als ze niet op de juiste plaats staan in de tuin.

De rustfase van de planten is ook de reden dat er voor plantenkwekerijen weer volop tuinplanten uit de volle grond leverbaar zijn. Het kweken in de volle grond is vele malen voordeliger dan container of potteelt. Dit prijsverschil bedraagt zo'n 40 tot 50%. Bij het compleet aanplanten van de tuin kan dit behoorlijk oplopen en een enorme besparing zijn.

Nadat de tuin is aangeplant krijgen de tuinplanten in de herfst, winter en het vroege voorjaar alle tijd een sterk wortelstelsel aan te maken. Hierdoor is het, in warme en droge perioden in de lente en zomer, minder afhankelijk van jouw watergift. De inboet, oftewel het uitvallen van planten, zal hierdoor vele malen lager zijn. Bovendien hoef jij de sproeiers iets minder vaak aan te zetten. Wederom een welkome besparing, geen inboet van planten en ook beter voor het milieu!

Als laatste een voordeel wat direct in het eerste groeiseizoen zichtbaar zal zijn. Tuinplanten gezet voor de winter zullen zich in het eerst jaar direct volledig ontwikkelen. De sierbestrating in de tuin kan ontzettend mooi zijn, maar ziet er elke dag hetzelfde uit. Nieuwe uitlopers aan je struiken, knoppen die uitkomen en vlinders die op de bloemen afkomen geven wel een afwisselend beeld aan de tuin. De ontwikkeling van planten en het ontstaan van bloemen zijn enorm waardevol voor de tuin. Per slot van rekening is dit de reden dat heel tuin bezittend Nederland in het voorjaar de deuren naar de tuin opent. En dan kun jij al direct genieten!

Maak vrijblijvend een afspraak!

Veel kleine aanpassingen zoals het verplaatsen van tuinplanten zaken kun je ongetwijfeld ook zelf uitvoeren. Het kan ook zijn de werkzaamheden wat omvangrijker zijn en je de hulp van een echte hovenier goed kunt gebruiken. Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag, geheel vrijblijvend, bij je thuis. Aan de hand van je wensen en huidige situatie bekijken we dan of wij iets voor je kunnen betekenen. Maak hier een eerste afspraak!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten