Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 09-08-2018
Laatst aangepast op: 09-08-2018

Tonyo van Run

Het najaar leent zich bij uitstek om veranderingen in de tuin door te voeren of zelfs compleet te laten aanleggen. Toch lijken we dit en masse te zijn vergeten. Graag zou ik je inzicht willen geven in het seizoen van een hovenier en waarom je op zijn minst zou moeten overwegen om dit anders te doen!

Wat als je de tuin niet aanlegt in het najaar?

Zodra in het voorjaar de zon weer begint te schijnen opent heel tuin bezittend Nederland de deuren naar de tuin. Vaak wordt dit gevolgd door het beseft dat het de hoogste tijd is voor verandering. Helaas, op dat moment staat bij vrijwel elk hoveniersbedrijf de telefoon allang rood gloeiend. De meeste tuinbezitters zullen enig geduld moeten beproeven totdat de tuin opnieuw aangelegd kan worden.

Deze piek in het voorjaar is voor elke hovenier een terugkerend fenomeen. En de drukte lijkt bovendien met het jaar groter te worden. Het is haast niet meer voor te stellen dat de voorjaarsdrukte voorheen ook werd gespreid over het najaar. Gekscherend wordt het najaar wel eens het vergeten tuinseizoen genoemd!

Wat is de oorzaak van het vergeten tuinseizoen?

Hoe komt het dat we het najaar als dé periode voor tuinaanleg grotendeels zijn vergeten? Is er kennis over de tuin en tuinieren verloren gegaan of is er, onder andere in het tuincentrum, te vroeg aandacht voor de kerst? Het blijft wellicht gissen naar de oorzaak. Graag wil Gras en Groen Hoveniers je wijzen op de voordelen die juist het najaar heeft te bieden!

De voordelen van het aanleggen van de tuin in het najaar

De toenemende interesse in een groene leefomgeving heeft ook effect op de tuin. Veel meer dan voorgaande jaren heeft Gras en Groen Hoveniers bomen, hagen en borders aangeplant. Juist deze ontwikkeling heeft groot profijt van de aanleg van de tuin in het najaar, maar er zijn meerdere voordelen te benoemen:

Tekortkomingen van jouw tuin staan fris in het geheugen

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk regelmatig in de tuin gezeten. Veel zaken die je op zijn gevallen ben je mogelijk over een paar weken weer vergeten. Denk daarbij aan de zon op je terras of juist een verkoelende plek. Zijn er het hele jaar door voldoende bloeiende planten? Of zijn er tuinplanten die andere naar de achtergrond verdrukken en zouden deze eigenlijk van plek moeten wisselen? Het staat nu allemaal nog fris in je geheugen, maak daar gebruik van!

Er is voldoende tijd om goed na te denken

Bij het maken van plannen is het altijd goed om daar ruimschoots de tijd voor te nemen. In het voorjaar is deze tijd er niet. Eind mei is het mooi weer en dus moet de tuin zo snel mogelijk gereed zijn. Neem de tijd, overdenk alles goed en je zult merken dat je daar echt de vruchten van plukt!

De uitvoering staat niet onder druk

Ook voor onze hoveniers is het fijn om niet continu tijdsdruk te voelen en last minute wijzigingen zorgen minder snel voor problemen in de planning. Aangelegde elementen zoals bestrating en gazon worden niet direct vol belast en krijgen dus de tijd zich te zetten. Dit komt uiteindelijk de afwerking en het eindresultaat alleen maar ten goede.

Voor het aanplanten van de tuin is het de meest ideale tijd

Als laatste alle voordelen die het najaar heeft te bieden voor het aanplanten van uw tuin. Deze voordelen komen niet alleen ten goede aan de tuinplanten zelf maar ook aan jouw portemonnee!

Allereerst is het mogelijk om tuinplanten te verzetten. Richting de winter gaan de planten in een rustfase. Belangrijke bouwstoffen worden door de plant terug de plant in gehaald en geven volgend voorjaar de kracht om uit te lopen. De kans dat beplanting afsterft doordat deze wordt verplaatst is minimaal. Zo kunnen kostbare tuinplanten behouden blijven ook als ze niet op de juiste plaats staan in de tuin.

De rustfase van de planten is ook de reden dat er voor plantenkwekerijen weer volop tuinplanten uit de volle grond leverbaar zijn. Het kweken in de volle grond is vele malen voordeliger dan container of potteelt. Dit prijsverschil bedraagt zo'n 40 tot 50%. Bij het compleet aanplanten van de tuin kan dit behoorlijk oplopen en een enorme besparing zijn.

Nadat de tuin is aangeplant krijgen de tuinplanten in de herfst, winter en het vroege voorjaar alle tijd een sterk wortelstelsel aan te maken. Hierdoor is het, in warme en droge perioden in de lente en zomer, minder afhankelijk van jouw watergift. De inboet, oftewel het uitvallen van planten, zal hierdoor vele malen lager zijn. Bovendien hoef jij de sproeiers iets minder vaak aan te zetten. Wederom een welkome besparing, geen inboet van planten en ook beter voor het milieu!

Als laatste een voordeel wat direct in het eerste groeiseizoen zichtbaar zal zijn. Tuinplanten gezet voor de winter zullen zich in het eerst jaar direct volledig ontwikkelen. De sierbestrating in de tuin kan ontzettend mooi zijn, maar ziet er elke dag hetzelfde uit. Nieuwe uitlopers aan je struiken, knoppen die uitkomen en vlinders die op de bloemen afkomen geven wel een afwisselend beeld aan de tuin. De ontwikkeling van planten en het ontstaan van bloemen zijn enorm waardevol voor de tuin. Per slot van rekening is dit de reden dat heel tuin bezittend Nederland in het voorjaar de deuren naar de tuin opent. En dan kun jij al direct genieten!

Maak vrijblijvend een afspraak!

Veel kleine aanpassingen zoals het verplaatsen van tuinplanten zaken kun je ongetwijfeld ook zelf uitvoeren. Het kan ook zijn de werkzaamheden wat omvangrijker zijn en je de hulp van een echte hovenier goed kunt gebruiken. Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag, geheel vrijblijvend, bij je thuis. Aan de hand van je wensen en huidige situatie bekijken we dan of wij iets voor je kunnen betekenen. Maak hier een eerste afspraak!

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!