Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Geplaatst: 24/04/2019 Aangepast: 16/12/2022

De zomer van 2018 zal de boeken ingaan als een extreem warme en droge zomer. De vraag is echter hoe lang de gevestigde records in de boeken blijven staan? De klimaatverandering die zich al langer aankondigt wordt steeds duidelijker merkbaar. Om tuinen bestendig te maken tegen de opwarming van de aarde en de effecten die daarmee samenhangen wordt tuinberegening een onmisbaar onderdeel van jouw tuin. In dit nieuwsbericht leg ik uit waarom tuinberegening zo belangrijk wordt en hoe je dit inpast in jouw tuin.

Tuinberegening en het klimaat

Het jaar 2018 was de warmste zomer in 300 jaar tijd. En bovendien regende het niet, behalve weerrecords dan. Juli 2018 was de droogste julimaand ooit en dat is opmerkelijk voor een zeeklimaat zoals we in Nederland hebben. Dat dit gebrek aan neerslag zichtbaar werd in vrijwel iedere tuin mag geen verrassing zijn. Zo ook bij Gras en Groen. Net in de aanloop naar dat seizoen legden wij de showtuinen opnieuw aan. Daarvoor hadden we achteraf wel een beter moment voor kunnen kiezen. Dag en nacht moesten we sproeien en dan nog heeft helaas niet iedere plant het gered.

Zonder enige vorm van tuinberegening hadden we de inboet van beplanting niet zo beperkt kunnen houden. Hoewel deze weersomstandigheden extreem waren, kan het voor de toekomst zeker niet uitgesloten worden dat dit vaker voor gaat komen!

Hoe maken wij jouw tuin klimaatbestendig?

Het nieuwe, warme klimaat waar we vaker mee te maken gaan krijgen zal volgens de kenners voor een aantal zaken gaan zorgen, namelijk:

  • Hogere jaarlijkse gemiddelden qua temperatuur
  • Extreem warme dagen
  • Perioden van droogte
  • Tropische regenbuien

Het is verstandig om met bovengenoemde factoren rekening te gaan houden bij de aanleg van je tuin. Bomen, struiken, tuinplanten en het gazon helpen enerzijds om de temperatuur in de tuin draaglijk te houden en bij extreme regenval kan het water wegzakken in de border of het gazon. Ter vergelijking: Kies je ervoor om de tuin volledig te betegelen? Dan loopt de temperatuur in de tuin gemiddeld 5 °C hoger op en kan het regenwater niet weg als er een tropische bui overtrekt.

Meer beplanting heeft wel tot gevolg dat er een groeiende behoefte is aan regenwater. En dat bleek nou net de afgelopen zomer een groot probleem. Met het verhogen van het organisch stofgehalte in de bodem kan vocht langer vastgehouden worden. En ook het toedienen van meststoffen hebben een positief effect doordat planten een groter wortelbereik krijgen. Maar hier zitten natuurlijk grenzen aan. Uiteindelijk is er simpelweg water nodig!

Tuinberegening biedt hierin een oplossing. Op tal van manieren kan een sproeisysteem jouw tuin ondersteunen. Dit hoeft niet eens direct een ontzettend fancy en volledig geautomatiseerd sproeisysteem te zijn. Ook met eenvoudige druppelslangen en een aantal waterstopcontacten in de tuin ben je ontzettend geholpen.

Wat is het voordeel van tuinberegening?

Tuinberegening heeft als grote voordeel dat er oplossingen volledig op maat zijn aan te leggen. Voor vrijwel elk probleem op het gebied van water geven is er een passende oplossing te bedenken.

  • Wil je verspilling van leidingwater tegen gaan? Dan is het bij een tuinoppervlak van 500m² rendabel om een aansluiting te maken op het grondwater.
  • Heb je een nieuwe haag laten aanplanten? Een druppelslang geeft zeer gericht water, iets wat met een normale sproeier niet lukt.
  • Wordt jouw terras nat als je gazon besproeid? Pop-up sproeiers geven zeer gericht één specifieke zone water.
  • Ga je met enige regelmaat op vakantie? Een regensensor en beregeningscomputer stellen jou in staat om de tuinberegening volledig te automatiseren.

En zo zijn er nog talloze vraagstukken met bijbehorende oplossingen. En het voorbeeld van de waterstopcontacten maakt duidelijk dat dit niet altijd veel hoeft te kosten, maar dat het wel het gemak voor jou enorm vergroot.

Tuinberegening aanleggen in je tuin

Het handigste is het natuurlijk om tuinberegening aan te leggen tijdens de complete aanleg van de tuin. Tijdens het grondwerk kunnen leidingen en toebehoren eenvoudig in de grond worden gelegd. Bovendien kan de jonge aanplant direct nadat deze in de grond is gezet van een flinke regenbui worden voorzien. In een bestaande tuin is dit iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Met behulp van een sleuvenfrees kun je netjes werken en desnoods planten tijdelijk uit de grond halen. Het aanleggen van tuinberegening kan dus in elke tuin, in welk stadium deze zich ook bevindt!

Hoe kunnen wij jou helpen?

Wordt jouw tuin binnenkort opnieuw aangelegd en ga je mee in de groene trend van meer beplanting? Laat je dan ook eens informeren over de aanleg van tuinberegening. Je vangt dan twee vliegen in één klap en bovendien zal jouw tuin er groener uitzien dan ooit tevoren. Want tuinberegening is natuurlijk niet alleen ontzettend handig, het helpt je tuinplanten ook om te bloeien. En dat is uiteindelijk waar het je om te doen is: jouw eigen stukje natuur aan huis.

Tuinberegening professioneel laten aanleggen in uw tuin?

Ontvang een vrijblijvende offerte voor tuinberegening!

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen