Tuinonderhoud augustus

Tuinonderhoud augustus

Geplaatst door: Gras & Groen
Geplaatst op: 01-08-2016
Laatst aangepast op: 20-01-2017

De maand augustus is voor mijzelf de laatste echte zomermaand. Dit geldt ook voor de tuin. De langste dag van het jaar was alweer een aantal weken geleden en dat is terug te zien in de tuin. De echte groei is bij de meeste vaste planten eruit. Het is dus tijd om alle hagen en heesters terug in model te snoeien. Water geven zal deze maand op warme dagen nog nodig zijn en vruchtdragende planten verdienen wat extra aandacht. Lees hieronder verder wat augustus u gaat brengen aan tuinonderhoud.

Tuinonderhoudstaken in augustus

Het tuinonderhoud in augustus kunnen we onderverdelen in de volgende taken:

Water geven

Op het moment van schrijven komt het water weer eens met bakken uit de hemel. Dit is qua mooi weer de slechtste zomer die ik in mijn tijd als hovenier heb meegemaakt. Buiten werktijd heb ik toch maar zelden echt in de tuin kunnen genieten van een warme zomer avond. Voordeel is wel dat veel tuinen er groener bij staan dan ooit te vore. Toch is het de aankomende maand nog even opletten bij droge en warme dagen. Met name het gazon blijft afhankelijk van jouw water gift. Een grasmat die uitdroogt laat ruimte voor onkruid om zich te nestelen. Door het gazon sterk en dichtbezet de herfst in te laten gaan is het bovendien beter is staat mos weg te houden.

Bemesten

Nu de groei bij de meeste tuinplanten eruit is houdt het bemesten van de tuin voor dit jaar een heel eind op. Uitzondering hierop vormen de vruchtdragende planten zoals bijvoorbeeld de tomaten in de moestuin. Om ervoor te zorgen dat deze planten nieuwe vruchten blijven ontwikkelen kunnen zij wel wat extra voeding gebruiken.

Het gazon mag in augustus voor de laatste keer bemest worden. Dit zorgt voor een gezonde groei en donker groene kleur aan het einde van de zomer. Na augustus mag het gazon niet meer bemest worden. Meststoffen die niet meer gebruikt worden vormen een bron waarop schadelijke schimmels zich kunnen ontwikkelen.

Snoeien

Zoals in de inleiding is omschreven is na de langste dag van het jaar de grote groeispurt bij de meeste vaste planten eruit. Het is dus tijd om heesters en haagplanten terug in model te snoeien. Let erop dat dit niet op zonovergoten dagen wordt gedaan. Het blad dat verscholen zit achter het nieuwe schot is niet gewend aan zonlicht. Wanneer dit ineens blootgesteld wordt verbrand het blad en is het aanzicht de rest van het seizoen verpest.

Welke hagen kunt u ondermeer snoeien?

Tuinplanten die in bloei hebben gestaan beginnen met het aanmaken van zaden. Om te voorkomen dat ze uitzaaien in uw border is het verstandig uitgebloeide bloemen weg te snoeien. Bij vaste planten zorgt het snoeien er bovendien voor dat de plant investeert in de stam. Volgend seizoen wordt u voor het snoeien beloond doordat de plant sterker is en vaak ook meer bloemen voortbrengt.

In uw vijver mag er ook wel wat uitgedund worden. De zuurstofplanten hebben zich enorm ontwikkeld en hebben bovendien inmiddels hun beschermende functie voor jonge visjes vervuld. De vijvervissen zullen blij zijn met de extra ruimte en het scheelt later in het jaar veel werk wanneer de waterplanten afsterven.

Onkruid wieden

Net als de uitgebloeide tuinplanten beginnen de meeste onkruidsoorten in deze periode met het maken van zaden. Tijdig onkruid wieden voorkomt volgend jaar enorm veel werk en is dus eigenlijk een absolute noodzaak. Denk daarbij maar eens aan het Engelse spreekwoord: “One year’s seeding makes seven years weeding”.

Onkruid chemisch bestrijden is uit den boze en bovendien helpt het niet meer om zaden die reeds gevormd zijn te verwijderen. Plukken met de hand geeft het beste resultaat en geeft u bovendien wat extra lichaamsbeweging.

Groeiondersteuning en oogsten

Klimplanten en rozenstruiken hebben een enorme groei doorgemaakt en kunnen wat extra begeleiding gebruiken. Rijgen door trellisschermen en hekwerken zorgt ervoor dat deze steeds verder bedekt raken. Het opbinden aan bijvoorbeeld uw pergola geeft bovendien weer wat extra ruimte om jezelf vrij door de tuin te bewegen. Alles wat te ver uitgeschoten is mag natuurlijk weggesnoeid worden. De klimplanten zullen op die plaatsen vertakken en breder uitgroeien.

Veel fruit en groente soorten zullen in de komende weken hun vruchten afwerpen. Zorg er tijdig voor dat je deze oogst. Overrijpe vruchten vallen ten prooi aan vogels en insecten. Met name wespen komen in grote aantallen hierop af en dit willen we natuurlijk voorkomen. Mocht je een moestuin hebben dan voorkomt tijdig oogsten vooral dat de vruchten vol komen te zitten met zaden. Courgette en boontjes maken stevige zaden aan waardoor ze niet meer eetbaar zijn. Slasoorten kunnen op hun beurt doorschieten en in bloei komen. Ook dan is het lekkere er wel vanaf.

Augustus is vooral ook genieten!

Vergeet deze zomer maand zeker niet om ook te genieten van de tuin. Alle tuinplanten zijn tot volle wasdom gekomen en veel bloeiende planten geven nog genoeg om te genieten. Nu maar hopen op een veel mooie dagen waarop het weer dit mogelijk maakt!

Wil je in augustus liever genieten van het mooie weer op je vrije dag dan zelf aan de slag? Gras en Groen Hoveniers kan het tuinonderhoud ook voor je uitvoeren. Wij zijn de gehele zomer geopend en hebben vast wel een gaatje om jouw tuin onder handen te nemen. Zo houd je zelf tijd over om van het weer te genieten en bovendien voeren wij al het snoeiafval voor je af!

Lees ook:

De 10 mooiste bodembedekkers

De 10 mooiste bodembedekkers

19-01-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bodembedekkers voor jouw tuin.

Lees verder
Cortenstaal in uw tuin

Cortenstaal in uw tuin

17-01-2018

Overweegt u het toepassen van Cortenstaal in uw tuin? In dit artikel leest u alles over de toepassing van Cortenstaal in uw tuin.

Lees verder
Tuinonderhoud in januari?

Tuinonderhoud in januari?

12-01-2018

In dit artikel leest u alles over tuinonderhoud in januari

Lees verder
Wij kunnen weer veilig op pad!

Wij kunnen weer veilig op pad!

10-01-2018

Reanimeren, verbanden aanleggen en brandjes blussen bij Gras en Groen. BHV herhalingscursus weer groot succes!

Lees verder
Aanleg schoolplein bij Traject Op Maat Den Bosch

Aanleg schoolplein bij Traject Op Maat Den Bosch

11-12-2017

Het waren vandaag niet de allerbeste weersomstandigheden. Terwijl het KNMI Code rood afgaf trapte Gras en Groen Hoveniers af aan de Lage Landstraat in Den Bosch.

Lees verder
Hoe overleeft mijn kerstboom de kerst?

Hoe overleeft mijn kerstboom de kerst?

29-11-2017

Hoe zorg je er voor dat de kerstboom de kerst overleeft en in januari terug de grond in kan?

Lees verder
Vacature Vakbekwaam Hovenier

Vacature Vakbekwaam Hovenier

28-11-2017

Gras en Groen is dringend op zoek naar een vakbekwaam hovenier! Verdien een MediaMarkt voucher t.w.v. € 500,-* of € 750,- tegoed bij Gras en Groen Hoveniers*

Lees verder
Vacature Leerling Hovenier

Vacature Leerling Hovenier

28-11-2017

Ben of ken jij de persoon die bij Gras en Groen het vak wil leren? Gras en Groen biedt gave stageplaats aan een Leerling hovenier (BBL-er)!

Lees verder
Herfst herfst wat heb je te koop?

Herfst herfst wat heb je te koop?

20-10-2017

Het is echt herfst. Het gevolg, behalve een nat pak en tegen de wind in fietsen, de hele tuin ligt bezaaid afgevallen bladeren.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!