Tuinonderhoud augustus

Tuinonderhoud augustus

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-08-2018

Tonyo van Run

De maand augustus is voor mijzelf de laatste echte zomermaand. Dit geldt ook voor de tuin. De echte groei is bij de meeste vaste planten eruit. Het is dus tijd om alle hagen en heesters terug in model te snoeien. Het geven van water blijft belangrijk! Bij uitdroging begint uw tuin er al erg vroeg herfstachtig uit te zien. Lees hieronder verder wat augustus u gaat brengen aan tuinonderhoud.

Tuinonderhoud in augustus

Door de vakantieperiode is augustus altijd een lastige maand voor het tuinonderhoud. Aangezien het nog hoogzomer is kan er schade ontstaan als u op vakantie bent tijdens een hittegolf. Het plaatsen van een timer voor de beregening of hulp inschakelen is dan ook vaak aan te bevelen.

Bij terugkomst van vakantie is er vaak het nodige werk te verrichten. Snoeien, maaien en onkruid plukken zijn de voornaamste taken. En vergeet absoluut niet te sproeien bij warm weer. Richtlijnen hiervoor kunt u teruglezen in het tuinonderhoud van de maand juli.

Gazononderhoud augustus

Belangrijk blijft het wekelijks onderhouden van het gazon. Maaien op gezette tijden verbeterd de conditie evenals het tijdig geven van water. Afwijkend onderhoud ten opzichte van de vorige maand is:

Bestrijding engerlingen en emelten

Augustus is een belangrijke maand voor de bestrijding van grasetende insecten. Voor engerlingen is het de laatste maand waarin de bestrijding kan plaatsvinden. En voor emelten breekt juist de periode aan. Heeft uw gazon last van vraatschade onderneem dan deze maand actie. Aaltjes zijn te bestellen via Gras en Groen Graszoden.

Gazon herstellen

Eind augustus breekt een goede periode aan om schade aan het gazon te herstellen. Dankzij de verhoogde luchtvochtigheid kan zowel het bijzaaien als het leggen van graszoden plaatsvinden. Kale of dun bezette delen van het gazon kunnen bijgezaaid worden.

Grotere kale plekken lenen zich beter voor het leggen van graszoden. Deze zijn online te bestellen via Gras en Groen Graszoden en een dag later af te halen.

Bijzaaien

Zoals gezegd kan er eind augustus bijgezaaid worden. Hark de grond daarvoor eerst lichtjes open. Na het verspreiden van het graszaad doet u er verstandig aan het graszaad af te dekken met een laagje grond. In de eerste drie weken van het inzaaien dient de grond vochtig te blijven. Sproei dus tijdig!

Tuinonderhoud in augustus: snoeien van beplanting

Zoals in de inleiding is omschreven is na de langste dag van het jaar de grote groeispurt bij de meeste vaste planten eruit. Het is dus tijd om heesters en haagplanten terug in model te snoeien. Let erop dat dit niet op zonovergoten dagen wordt gedaan. Het blad dat verscholen zit achter het nieuwe schot is niet gewend aan zonlicht. Wanneer dit ineens blootgesteld wordt verbrand het blad en is het aanzicht de rest van het seizoen verpest.

Welke hagen kunt u ondermeer snoeien?

Tuinplanten die in bloei hebben gestaan beginnen met het aanmaken van zaden. Om te voorkomen dat ze uitzaaien in uw border is het verstandig uitgebloeide bloemen weg te snoeien. Bij vaste planten zorgt het snoeien er bovendien voor dat de plant investeert in de stam. Volgend seizoen wordt u voor het snoeien beloond doordat de plant sterker is en vaak ook meer bloemen voortbrengt.

Vijveronderhoud augustus

In uw vijver mag er ook wel wat uitgedund worden. De zuurstofplanten hebben zich enorm ontwikkeld en hebben bovendien inmiddels hun beschermende functie voor jonge visjes vervuld. De vijvervissen zullen blij zijn met de extra ruimte en het scheelt later in het jaar veel werk wanneer de waterplanten afsterven.

Blijf waakzaam voor zuurstoftekort in de vijver bij warm weer. Zuurstofpompen kunnen een welkome ondersteuning zijn om vissterfte tegen te gaan!

Onkruid wieden

Net als de uitgebloeide tuinplanten beginnen de meeste onkruidsoorten in deze periode met het maken van zaden. Tijdig onkruid wieden voorkomt volgend jaar enorm veel werk en is dus eigenlijk een absolute noodzaak. Denk daarbij maar eens aan het Engelse spreekwoord: “One year’s seeding makes seven years weeding”.

Onkruid chemisch bestrijden is uit den boze en bovendien helpt het niet meer om zaden die reeds gevormd zijn te verdelgen. Plukken met de hand geeft het beste resultaat en geeft u bovendien wat extra lichaamsbeweging.

Groeiondersteuning en oogsten

Klimplanten en rozenstruiken hebben een enorme groei doorgemaakt en kunnen wat extra begeleiding gebruiken. Rijgen door trellisschermen en hekwerken zorgt ervoor dat deze steeds verder bedekt raken. Het opbinden aan bijvoorbeeld uw pergola geeft bovendien weer wat extra ruimte om jezelf vrij door de tuin te bewegen. Alles wat te ver uitgeschoten is mag natuurlijk weggesnoeid worden. De klimplanten zullen op die plaatsen vertakken en breder uitgroeien.

Veel fruit en groente soorten zullen in de komende weken hun vruchten afwerpen. Zorg er tijdig voor dat je deze oogst. Overrijpe vruchten vallen ten prooi aan vogels en insecten. Met name wespen komen in grote aantallen hierop af en dit willen we natuurlijk voorkomen. Mocht je een moestuin hebben dan voorkomt tijdig oogsten vooral dat de vruchten vol komen te zitten met zaden. Courgette en boontjes maken stevige zaden aan waardoor ze niet meer eetbaar zijn. Slasoorten kunnen op hun beurt doorschieten en in bloei komen. Ook dan is het lekkere er wel vanaf.

Augustus is vooral ook genieten!

Vergeet deze zomer maand zeker niet om ook te genieten van de tuin. Alle tuinplanten zijn tot volle wasdom gekomen en veel bloeiende planten geven nog genoeg om te genieten. Nu maar hopen op een veel mooie dagen waarop het weer dit mogelijk maakt!

Wil je in augustus liever genieten van het mooie weer op je vrije dag dan zelf aan de slag? Gras en Groen Hoveniers kan het tuinonderhoud ook voor je uitvoeren. Wij zijn de gehele zomer geopend en hebben vast wel een gaatje om jouw tuin onder handen te nemen. Zo houd je zelf tijd over om van het weer te genieten en bovendien voeren wij al het snoeiafval voor je af!

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!