Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-12-2018

Tonyo van Run

In december staat er maar weinig onderhoudsklussen in de tuin op u te wachten. De tuin is in een rustperiode en dat is goed te zien. Ondanks dat er geen verplichtingen zijn hebben we wel enkele tips voor u!

Tuinonderhoud in december

Qua tuinonderhoud zijn er maar weinig taken die in december uitgevoerd hoeven te worden. Hetgeen dat u wel moet uitvoeren is voornamelijk om schade aan uw tuin te voorkomen. De combinatie van weinig zonlicht, regen en mogelijk vorst vinden namelijk niet alle onderdelen van uw tuin even prettig.

Tuinonderhoud in december dat u niet mag vergeten:

Voorkom plasvorming in de tuin

De vele regen die in het najaar en de winter valt dient via de bodem in uw tuin afgevoerd te worden naar het grondwater. Is de grond sterk verdicht in de tuin dan zal de regen zorgen voor plasvorming. Met bodemverbeteraars is dit probleem voor de langere termijn op te lossen, maar zodra er plassen blijven staan is het tijd voor een noodoplossing.

Er zijn namelijk veel planten die het langdurig nat staan, en met name in koude perioden, erg slecht verdragen. De wortels van de plant kunnen niet ademen, er ontstaan schimmelziekten of de plant raakt beschadigd tijdens de vorst. Om de lange termijn leidt dit onherroepelijk tot uitval van uw tuinplanten.

Wanneer er plassen blijven staan in de tuin dient u de bodem te spitten. In de border kunt u voorzichtig tussen de tuinplanten de grond een spade diep omspitten. Daardoor kan het regenwater weer verticaal worden afgevoerd.

Doet dit probleem zich voor op het gazon kies er dan voor om het gazon te beluchten. Met een prikrol, riek of holpijpbeluchter kan er ook hier de verticale drainage worden bevorderd.

Vorstschade voorkomen

In december zijn perioden met vrieskou zeker niet ongebruikelijk. Zorg ervoor dat uw tuin is voorbereid op temperaturen onder het vriespunt. Water dat bevriest zet namelijk uit en zorgt op die manier voor schade.

Wat moet u doen om vorstschade te voorkomen?

Verwijder bladafval

Bladafval van de bomen en planten uit uw tuin kunnen dienen als bescherming tegen de vorst. Maar dit kan ook teveel worden, zeker wanneer er grote eiken of beukenbomen in uw tuin, of de nabijheid daarvan, staan. Laat een laag van 5 tot 10 centimeter dik gerust liggen dit wordt in uw tuin omgezet in bruikbare voeding.

Uitzondering hierop vormt het gazon ook als dit met kunstgras is gemaakt. In het geval van een natuurlijk gazon raakt het gras verstikt en sterft het gras eronder af. Dit hoeft echt niet elke dag maar wekelijks is wel wenselijk. Afgevallen blad dat vergaat wordt omgezet in een vorm van compost. Dat vormt de voedingsbron voor onkruid. Dus ook op kunstgras is het aan te raden bladeren op te ruimen in de winter.

Maak plannen voor het voorjaar

De lange avonden en rustige dagen in de winter geven u ook de gelegenheid om plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals het verzetten van planten in de border, maar ook bijvoorbeeld een tuinrenovatie. Door tijdig te starten bent u verzekerd van de beschikbaarheid van een hovenier in het voorjaar.

Tips voor uw tuin in december

Zoals beloofd nog een lijstje met tips voor uw tuin in december:

Laat de winterbeurt verzorgen door Gras en Groen Hoveniers

Wilt u het tuinonderhoud in de vorm van de winterbeurt in uw tuin liever overlaten aan specialisten? Gras en Groen Hoveniers kan het tuinonderhoud ook voor u uitvoeren. Vakkundige hoveniers voeren de werkzaamheden dan voor u uit en laten uw tuin helemaal klaar voor de winter achter. Neem direct contact op met hoveniersbedrijf Gras en Groen en profiteer van onderstaande voordelen.

Lees ook:

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!