Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-12-2018

Tonyo van Run

In december staat er maar weinig onderhoudsklussen in de tuin op u te wachten. De tuin is in een rustperiode en dat is goed te zien. Ondanks dat er geen verplichtingen zijn hebben we wel enkele tips voor u!

Tuinonderhoud in december

Qua tuinonderhoud zijn er maar weinig taken die in december uitgevoerd hoeven te worden. Hetgeen dat u wel moet uitvoeren is voornamelijk om schade aan uw tuin te voorkomen. De combinatie van weinig zonlicht, regen en mogelijk vorst vinden namelijk niet alle onderdelen van uw tuin even prettig.

Tuinonderhoud in december dat u niet mag vergeten:

Voorkom plasvorming in de tuin

De vele regen die in het najaar en de winter valt dient via de bodem in uw tuin afgevoerd te worden naar het grondwater. Is de grond sterk verdicht in de tuin dan zal de regen zorgen voor plasvorming. Met bodemverbeteraars is dit probleem voor de langere termijn op te lossen, maar zodra er plassen blijven staan is het tijd voor een noodoplossing.

Er zijn namelijk veel planten die het langdurig nat staan, en met name in koude perioden, erg slecht verdragen. De wortels van de plant kunnen niet ademen, er ontstaan schimmelziekten of de plant raakt beschadigd tijdens de vorst. Om de lange termijn leidt dit onherroepelijk tot uitval van uw tuinplanten.

Wanneer er plassen blijven staan in de tuin dient u de bodem te spitten. In de border kunt u voorzichtig tussen de tuinplanten de grond een spade diep omspitten. Daardoor kan het regenwater weer verticaal worden afgevoerd.

Doet dit probleem zich voor op het gazon kies er dan voor om het gazon te beluchten. Met een prikrol, riek of holpijpbeluchter kan er ook hier de verticale drainage worden bevorderd.

Vorstschade voorkomen

In december zijn perioden met vrieskou zeker niet ongebruikelijk. Zorg ervoor dat uw tuin is voorbereid op temperaturen onder het vriespunt. Water dat bevriest zet namelijk uit en zorgt op die manier voor schade.

Wat moet u doen om vorstschade te voorkomen?

Verwijder bladafval

Bladafval van de bomen en planten uit uw tuin kunnen dienen als bescherming tegen de vorst. Maar dit kan ook teveel worden, zeker wanneer er grote eiken of beukenbomen in uw tuin, of de nabijheid daarvan, staan. Laat een laag van 5 tot 10 centimeter dik gerust liggen dit wordt in uw tuin omgezet in bruikbare voeding.

Uitzondering hierop vormt het gazon ook als dit met kunstgras is gemaakt. In het geval van een natuurlijk gazon raakt het gras verstikt en sterft het gras eronder af. Dit hoeft echt niet elke dag maar wekelijks is wel wenselijk. Afgevallen blad dat vergaat wordt omgezet in een vorm van compost. Dat vormt de voedingsbron voor onkruid. Dus ook op kunstgras is het aan te raden bladeren op te ruimen in de winter.

Maak plannen voor het voorjaar

De lange avonden en rustige dagen in de winter geven u ook de gelegenheid om plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals het verzetten van planten in de border, maar ook bijvoorbeeld een tuinrenovatie. Door tijdig te starten bent u verzekerd van de beschikbaarheid van een hovenier in het voorjaar.

Tips voor uw tuin in december

Zoals beloofd nog een lijstje met tips voor uw tuin in december:

Laat de winterbeurt verzorgen door Gras en Groen Hoveniers

Wilt u het tuinonderhoud in de vorm van de winterbeurt in uw tuin liever overlaten aan specialisten? Gras en Groen Hoveniers kan het tuinonderhoud ook voor u uitvoeren. Vakkundige hoveniers voeren de werkzaamheden dan voor u uit en laten uw tuin helemaal klaar voor de winter achter. Neem direct contact op met hoveniersbedrijf Gras en Groen en profiteer van onderstaande voordelen.

Lees ook:

De top 10 mooiste waterplanten

De top 10 mooiste waterplanten

17-04-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste waterplanten.

Lees verder
Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

10-04-2019

Tuinplant van de maand april - Vergeet-mij-nietje. Speciale aandacht deze maand voor de Myosotis.

Lees verder
Tuinonderhoud april

Tuinonderhoud april

01-04-2019

Wilt u in april tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in april en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!