Tuinonderhoud in mei

Tuinonderhoud in mei

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 25-04-2016
Laatst aangepast op: 25-04-2016

Tonyo van Run

IJsheiligen is geweest, de vrieskou is nu echt het land uit. Vogels, insecten, maar ook planten zijn druk bezig met de voortplanting. Tijd om op te letten dus.

Beplanting

Het gaat officieel niet meer vriezen, dus de zaden kunnen de grond in. Eenjarige, tweejarige en vaste planten gaan vanaf nu hun dienst bewijzen in uw persoonlijke siertuin. Denk aan soorten als leeuwenbekjes, papaver, madelieven, duizendschoon en vlijtig liesjes.

Niet alleen beplanting plant zich voor nu, maar ook plaagbeestjes. Let dus goed op plagen, zoals bladluis!

Voor de vetplanten mag het nu allemaal wat rustiger worden. De rustperiode gaat nu in, dus ze mogen een stuk minder water krijgen.

Snoeien

Door het mesten van vorige maand groeien voornamelijk de blad houdende heesters erg snel. Om ze een beetje in bedwang te houden, zou een snoeibeurt niet verkeerd zijn. Het snoeien van deze heesters, bijvoorbeeld buxus, hulst, liguster en coniferen, kan tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zicht beter ontwikkelen. Controleer voor het snoeien wel goed of er geen vogelnestjes in de struiken zitten.

Ook de rozen kunnen teruggesnoeid worden tot 3 tot 5 ogen. Daarnaast mogen kllimrozen er aan geloven. De zijtakjes kunnen kortgeknipt worden.

Gazon

Alles groeit, zo ook het gras. Het gaat hard nu de zon fel begint te schijnen en de temperatuur omhoog gaat. Om uw gazon gezond te houden is het aan te raden om 1 à 2 keer per week te maaien. Niet alleen het gras groeit snel, ook onkruiden als paardenbloemen en distels komen omhoog. Alleen uit de grond trekken werkt vaak niet bij deze planten. Zorg dus dat u ze diep afsteekt onder de grond. Omdat u hiermee de wortels kapot maakt, zullen ze minder snel terug komen.

Bij veel regenval kan het zijn dat er wat water op het gazon blijft staan. Dit is niet heel handig, maar niet getreurd, er is een handig trucje om dit op te lossen. U kunt met een mestvork in de aarde steken en deze een beetje heen en weer bewegen. Hierdoor kan het water dieper de grond in zal het beter wegspoelen.

Ook is het belangrijk om goed te controleren op plagen, zoals emelten en engerlingen. Deze larven kunnen funest zijn voor uw gazon. Wees er dus op tijd bij!

Vijver

Doordat de temperatuur gestegen is, zijn de vissen nu volledig ontwaakt uit hun winterslaap. Bijvoeren is nu erg belangrijk! Let er wel op dat al het voer opgegeten wordt. Een aantal kleine porties achter elkaar is beter dan teveel in één keer. Daarnaast moet er genoeg zuurstof in het water zitten voor de vissen. Controleer daarom of er genoeg zuurstofplanten aanwezig zijn. Net als in april heeft de vijver er baat bij als plantenresten, algen en blad weggehaald wordt. Ook is het verstandig om even te kijken of er algen in het filter zitten.

11 tips tegen bladluis

 1. Voorkomen is beter dan genezen. Bladluizen worden aangetrokken door mieren. Probeer dus niet te veel mieren in uw tuin te krijgen. Daarnaast zijn sterke planten minder snel het slachtoffer van bladluis, dus bemest niet te veel en niet te weinig.
 2. Lieveheersbeestjes! Deze dieren zijn dol op bladluizen. Een larf eet zo’n 400 bladluizen en een volwassen exemplaar haalt er nog eens 5000 weg in zijn leven. Om lieveheersbeestjes het naar hun zin te maken, bestaan speciale lieveheersbeestjeskastjes om ze te laten schuilen.
 3. Zeepwater en spiritus. Vul een emmer met ongeveer 25g groene zeep en ongeveer 20 à 30 ml spiritus. Daarbij mag nog 1 liter lauwwarm water. Na het doorroeren kan het goedje in een plantenspuit, waarmee u het op de planten kunt spuiten. Voor optimaal resultaat kunt u dit een paar dagen herhalen. Om schade aan de planten te voorkomen, kunt u dit het beste niet in de volle zon doen.
 4. Knoflook. Sterke geuren, daar houden bladluizen niet van. Een paar teentjes knoflook rond de plant doen een hoop. Naast knoflook werken lavendel, salie en uien ook prima.
 5. Gif. Voor veel mensen niet de eerste keus, maar wel zeer effectief. Pas wel op met planten die u zelf consumeert, zoals tomaten of aardbeien.
 6. Brandnetel aftreksel. Een emmer water, een bos brandnetels en een aantal teentjes knoflook. Dit is alles wat u nodig heeft. De brandnetels en de knoflook mogen in het water. Na 3 dagen intrekken, kunt u het aftreksel gebruiken om op de planten te spuiten. Naast brandnetel en knoflook werken ui en knoflook, knoflook en tomatenbladeren of een zakje tabak ook prima.
 7. IJswater. Hiermee kunt u de bladluizen langzaam laten uitsterven. Elke ochtend een paar keer spuiten met de plantenspuit en de luizen stoppen met vermeerderen.
 8. Vangplant. In plaats van wegjagen juist vangen. De Oost-Indische kers bijvoorbeeld. Deze plant trekt bladluizen enorm aan, waardoor ze allemaal naar deze plant zullen trekken. Als ze minder verspreid zitten, is het makkelijker om ze in één keer te verwijderen.
 9. Onderdompelen. Simpelweg laten verdrinken. Zet de plant kopje onder in een bak met water. Laat dit een paar uur staan en succes verzekerd. Informeer wel even of dit kan met de desbetreffende plant. Niet iedere plant kan hier tegen namelijk.
 10. Handmatig verwijderen. In een beginnend stadium kunt u de bladluizen natuurlijk ook handmatig verwijderen. Gooi ze in een bakje water, zodat ze zeker niet kunnen overleven!
 11. Oorwurmen. Net als lieveheersbeestjes een natuurlijke vijand. Om oorwurmen te vangen kunt u een bloempot vullen met krantenpapier en deze vervolgens op een stok te zetten of tussen uw planten te hangen. De volgende morgen zitten er gegarandeerd een paar in. Pas wel op met dahlia’s in de tuin, want hier zijn oorwurmen dol op!

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!