Tuinonderhoud november

Tuinonderhoud november

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 31-10-2016
Laatst aangepast op: 20-01-2017

Tonyo van Run

Ook in november is er weer voldoende te doen aan tuinonderhoud. Voorbereidingen voor de naderende winter met zijn korte dagen en lage temperaturen moeten getroffen worden.

Tuinonderhoud in november

Buiten is het inmiddels overduidelijk herfst. De dagen zijn al wat korter en de tuin ligt waarschijnlijk vol met afgevallen bladeren. De natuur is zich aan het voorbereiden op de winter en dat is wat uw tuin ook nodig heeft. Naast het maken van plannen voor het voorjaar is dit ook de uitgelezen periode om uw tuin voor te bereiden op de winter. Zo voorkomt u schade door vorst en maakt u een gezonde groei van uw tuinplanten in het voorjaar mogelijk.

Tuinonderhoud in november bestaat onder meer uit:

Gazononderhoud in november

Dankzij de lage temperaturen aan het einde van het jaar zal het gras niet of nauwelijks meer groeien. Het gras kan, indien nodig, in november nog voor een laatste keer gemaaid worden. Daarna kan de grasmaaier echt opgeborgen worden. Vergeet daarbij niet eerst de onderkant van uw grasmaaier, waar het natte plakkerige gras afval zich opgehoopt heeft, schoon te maken. Wilt u volgende jaar na het maaien weer de aanblik van een mooi strak gazon? Laat dan nu de messen van uw grasmaaier slijpen, dan is deze in het voorjaar direct klaar voor gebruik.

Door over het gazon te lopen wordt de grond beetje bij beetje verder aangelopen waardoor een hele dichte structuur in de bodem ontstaat. Het gras zal daardoor steeds slechter kunnen ademen en regenwater heeft moeite weg te zakken in de grond. Een gazon dat lang nat en drassig blijft raakt beschadigd en zal aangetast en kaal de winter uitkomen. U kunt dit proces doorbreken door het gazon te beluchten. Hiervoor maakt u gebruik van een riek, prikrol of een beluchter indien de grond zeer sterk verdicht is. Na het beluchten krijgt het gras weer de mogelijkheid te ademen en regenwater te verwerken.

Als laatste onderdeel van het gazononderhoud dient u in november kalk te strooien. Dit gaat het verzuren van de bodem en daarmee mosgroei tegen. U kunt aan de hand van een bodemtest uitlezen hoeveel kalk uw gazon nodig heeft. Ecostyle heeft hiervoor handige en zeer eenvoudige testjes in de verkoop, deze zijn algemeen verkrijgbaar bij de tuincentra. De kalk kunt u handmatig of met een mestwagen uitstrooien. Teveel kalk is ook niet goed, nauwkeurig en entjes werken is dus gewenst.

Verwerken bladafval

Wat een bladeren komen er toch van de bomen in de herfst en wat moet u er mee aan? Gelukkig zorgt de gemeente op veel plaatsen voor een hekwerk waarbinnen het bladafval gedeponeerd kan worden. Toch kan al dat bladafval ook eenvoudig omgezet worden in waardevolle voeding voor uw tuin. In slechts 5 stappen maakt u uw eigen compost van bladafval!

  1. Verzamel het blad op een hoop in de tuin
  2. Stop het in vuilniszakken en meng het met enkele scheppen grond uit uw tuin
  3. Knoop de zakken dicht en prik er enkele luchtgaten in
  4. Zet de vuilniszakken beschut weg
  5. In het voorjaar heeft u schitterende compost ter verrijking van uw borders!

Aanplanten, verplanten en rooien

Nu alle bladverliezende bomen en struiken massaal hun blad laten vallen breekt ook de ideale periode aan voor het aanplanten, verplanten en rooien. De voeding is terug getrokken in de vaste delen van de plant en dus zitten uw tuinplanten vol met energie om volgend jaar opnieuw uit te lopen. Ze zijn daardoor goed in staat nieuwe wortels aan te maken die u deels weghaalt door te verplanten. Daarnaast drogen de planten nu nauwelijks meer uit door verdamping. Tot de vorst is dit dus de meest ideale periode om alle soorten bomen, struiken en vaste planten te verplanten.

Het rooien van bomen en andere tuinplanten is in deze tijd van het jaar ook een stuk eenvoudiger. Dit komt voornamelijk doordat het blad is afgevallen en daardoor minder afval met zich meebrengt. Door nu te rooien valt het werk samen met de ideale periode voor het heraanplanten van de tuin. Zo vangt u twee vliegen in één klap. Denk eraan om een beplantingsplan te maken om dezelfde problemen met heraanplanten en rooien in de toekomst te voorkomen.

Snoeien in november

Bij verschillende bomen en struikgewassen komen sapstromen al vroeg in het voorjaar op gang. Bij deze tuinplanten is het noodzaak te snoeien voor de jaarwisseling om ‘bloeden’ (het verliezen van belangrijke voedingssappen) te voorkomen. Let bij het snoeien op de scherpte van de snoeigereedschappen, dit voorkomt lelijke snoeiwonden waar schimmels toe kunnen slaan.

De volgende bomen en struiken dienen voor de jaarwisseling gesnoeid te worden:

Vorstbescherming

De eerste nachtvorst hebben we inmiddels al gehad, en er zullen waarschijnlijk nog vele nachten volgen. Vorstgevoelige planten dienen dan ook beschermd te worden tegen mogelijke strenge vorst. Er zijn bij tuincentra diverse producten verkrijgbaar die de nodige bescherming bieden. Potplanten mogen op een beschutte plek in de tuin gezet worden.

De vissen in de vijver hebben bij strenge vorst een wak nodig in het ijs om te kunnen ademen. Een luchtpomp of piepschuim kunnen deze bescherming bieden. Laat de vijverpomp niet continu draaien. Koud oppervlaktewater dan rondgepompt wordt laat de vijver in zijn geheel afkoelen waardoor het relatief warme water onderin de vijver verdwijnt.

Vergeet niet bloempotten en bloembakken leeg te halen of zorg ervoor dat het water eruit weg kan. Uitzettend water bij vorst kan ervoor zorgen dat de bloembakken kapot gaan en dat is natuurlijk zonde!

Tuinvogels

Als laatste onderhoudstaak, mocht u hiervoor open staan, de tuinvogels. In de winter kunnen zij vaak wel wat extra voeding en beschutting gebruiken. Het ophangen van vetbollen, pindasnoeren en flessen met vogelzaad helpen hun de winter door. U krijgt er, zeker bij vorst, een prachtig schouwspel voor terug. Eenmaal de voeding in uw tuin gevonden vergroot u ook de kans dan de vogels in het voorjaar gaan nestelen in uw tuin. Nestkastjes kunt u gerust nu al ophangen, deze worden gebruikt om beschutting te vinden tegen kou en regen.

Laat de winterbeurt verzorgen door Gras en Groen Hoveniers

Wilt u het tuinonderhoud in de vorm van de winterbeurt in uw tuin liever overlaten aan specialisten? Gras en Groen Hoveniers kan het tuinonderhoud ook voor u uitvoeren. Vakkundige hoveniers voeren de werkzaamheden dan voor u uit en laten uw tuin helemaal klaar voor de winter achter. Neem direct contact op met hoveniersbedrijf Gras en Groen en profiteer van onderstaande voordelen.

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!