Tuinonderhoud oktober

Tuinonderhoud oktober

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-10-2018
Laatst aangepast op: 28-02-2018

Tonyo van Run

Wie momenteel de tuin in kijkt ziet dat de herfst daadwerkelijk is aangebroken. Het mooie weer vertekend dit beeld nog enigszins maar de aanblik van de beplanting niet. Veel vaste planten laten de bladeren en stengels afsterven en de bomen zijn zichtbaar aan het verkleuren. Dat betekent voor u dat er in oktober nog voldoende te doen is in de tuin. Hopelijk zorgt het zonnetje nog voor enkele aangename herfstdagen om het tuinonderhoud uit te voeren.

Tuinonderhoud in oktober

Het tuinonderhoud in oktober bestaat uit het voorbereiden van de tuin op het winter seizoen. Met name het bladafval kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker wanneer er in de directe nabijheid van uw tuin enkele grote beuken of Amerikaanse eiken staan. Overigens kan het bladafval ook schitterende compost opleveren of uw planten in de winter afdekken en beschermen tegen mogelijke vorst.

Het is dus echt niet nodig om alles wat uitgebloeid of afgevallen is te verwijderen uit de tuin. Veel vaste planten die bovengronds afsterven zijn juist erg fraai in de winter. En ook insecten en vogels hebben baat bij het organische afval dat de planten produceren. Wacht dus gerust tot het voorjaar als alles weer begint met uitlopen.

Gazononderhoud in oktober

Nu de temperaturen langzaam dalen neemt de groei van uw gazon ook af. Dit betekent iets meer rust voor de grasmaaier, maar andere taken vragen wat extra aandacht. Het is zaak het gazon sterk de winter in te laten gaan, daar plukt u in het voorjaar de vruchten van.

Aanplanten/ verplanten in oktober

Nu de vaste planten bovengronds nog niet afgestorven zijn kunt u goed zien waar ze staan. Mocht u van plan zijn deze te verplaatsen dan is dit de uitgelezen kans. Daarnaast kunnen borders opnieuw worden ingericht en verder aangeplant. Met wat geluk zijn er bij het tuincentrum mooie tuinplanten sterk afgeprijsd. In het voorjaar zullen ze sterk geworteld zijn waardoor ze bij mooi weer minder afhankelijk zijn van het sproeien. Bloembollen kunnen eveneens de grond in. Lees het nieuwsartikel 10 tips over bloembollen voor meer informatie.

Snoeien in de maand oktober

De snoeiwerkzaamheden in oktober staan eigenlijk al in het teken van de winterbeurt die uw tuin krijgt. Daarnaast is het zaak bomen, hagen en struiken terug in vorm te snoeien of te stimuleren volgend jaar nog meer knoppen aan te maken.

Vijveronderhoud in oktober

Het is noodzakelijk om uw vijver ook een ‘winterbeurt’ te geven. Dit voorkomt dat de vijver dicht slibt en er allerlei rottingsprocessen optreden in de vijver. Deze rottingsprocessen zijn medeverantwoordelijk voor het groen worden van het vijverwater. Door nu actie te ondernemen heeft u daar profijt van in het voorjaar.

Verspreid compost in de tuin

Al het blad en snoeiafval dat uit de tuin is gekomen kunt u natuurlijk verwerken op uw eigen composthoop. Deze zal echter aardig vol zijn van het afgelopen seizoen. Oktober is een goed moment om compost in uw tuin te verspreiden en zo ruimte te maken voor nieuw afval. De compost kan gebruikt worden om de tuinplanten voor volgend jaar van extra voeding te voorzien. Daarnaast zal de compost de bodem afdekken. Dit biedt veel vaste planten en bloembollen bovendien een extra bescherming tegen de vorst.

Nog een paar algemene tips voor tuinonderhoud in oktober

Laat de winterbeurt verzorgen door Gras en Groen Hoveniers

Wilt u het tuinonderhoud in de vorm van de winterbeurt in uw tuin liever overlaten aan specialisten? Gras en Groen Hoveniers kan het tuinonderhoud ook voor u uitvoeren. Vakkundige hoveniers voeren de werkzaamheden dan voor u uit en laten uw tuin helemaal klaar voor de winter achter. Neem direct contact op met hoveniersbedrijf Gras en Groen en profiteer van onderstaande voordelen.

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!