Tuinonderhoud oktober

Tuinonderhoud oktober

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-10-2018
Laatst aangepast op: 28-02-2018

Tonyo van Run

Wie momenteel de tuin in kijkt ziet dat de herfst daadwerkelijk is aangebroken. Het mooie weer vertekend dit beeld nog enigszins maar de aanblik van de beplanting niet. Veel vaste planten laten de bladeren en stengels afsterven en de bomen zijn zichtbaar aan het verkleuren. Dat betekent voor u dat er in oktober nog voldoende te doen is in de tuin. Hopelijk zorgt het zonnetje nog voor enkele aangename herfstdagen om het tuinonderhoud uit te voeren.

Tuinonderhoud in oktober

Het tuinonderhoud in oktober bestaat uit het voorbereiden van de tuin op het winter seizoen. Met name het bladafval kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker wanneer er in de directe nabijheid van uw tuin enkele grote beuken of Amerikaanse eiken staan. Overigens kan het bladafval ook schitterende compost opleveren of uw planten in de winter afdekken en beschermen tegen mogelijke vorst.

Het is dus echt niet nodig om alles wat uitgebloeid of afgevallen is te verwijderen uit de tuin. Veel vaste planten die bovengronds afsterven zijn juist erg fraai in de winter. En ook insecten en vogels hebben baat bij het organische afval dat de planten produceren. Wacht dus gerust tot het voorjaar als alles weer begint met uitlopen.

Gazononderhoud in oktober

Nu de temperaturen langzaam dalen neemt de groei van uw gazon ook af. Dit betekent iets meer rust voor de grasmaaier, maar andere taken vragen wat extra aandacht. Het is zaak het gazon sterk de winter in te laten gaan, daar plukt u in het voorjaar de vruchten van.

Aanplanten/ verplanten in oktober

Nu de vaste planten bovengronds nog niet afgestorven zijn kunt u goed zien waar ze staan. Mocht u van plan zijn deze te verplaatsen dan is dit de uitgelezen kans. Daarnaast kunnen borders opnieuw worden ingericht en verder aangeplant. Met wat geluk zijn er bij het tuincentrum mooie tuinplanten sterk afgeprijsd. In het voorjaar zullen ze sterk geworteld zijn waardoor ze bij mooi weer minder afhankelijk zijn van het sproeien. Bloembollen kunnen eveneens de grond in. Lees het nieuwsartikel 10 tips over bloembollen voor meer informatie.

Snoeien in de maand oktober

De snoeiwerkzaamheden in oktober staan eigenlijk al in het teken van de winterbeurt die uw tuin krijgt. Daarnaast is het zaak bomen, hagen en struiken terug in vorm te snoeien of te stimuleren volgend jaar nog meer knoppen aan te maken.

Vijveronderhoud in oktober

Het is noodzakelijk om uw vijver ook een ‘winterbeurt’ te geven. Dit voorkomt dat de vijver dicht slibt en er allerlei rottingsprocessen optreden in de vijver. Deze rottingsprocessen zijn medeverantwoordelijk voor het groen worden van het vijverwater. Door nu actie te ondernemen heeft u daar profijt van in het voorjaar.

Verspreid compost in de tuin

Al het blad en snoeiafval dat uit de tuin is gekomen kunt u natuurlijk verwerken op uw eigen composthoop. Deze zal echter aardig vol zijn van het afgelopen seizoen. Oktober is een goed moment om compost in uw tuin te verspreiden en zo ruimte te maken voor nieuw afval. De compost kan gebruikt worden om de tuinplanten voor volgend jaar van extra voeding te voorzien. Daarnaast zal de compost de bodem afdekken. Dit biedt veel vaste planten en bloembollen bovendien een extra bescherming tegen de vorst.

Nog een paar algemene tips voor tuinonderhoud in oktober

Laat de winterbeurt verzorgen door Gras en Groen Hoveniers

Wilt u het tuinonderhoud in de vorm van de winterbeurt in uw tuin liever overlaten aan specialisten? Gras en Groen Hoveniers kan het tuinonderhoud ook voor u uitvoeren. Vakkundige hoveniers voeren de werkzaamheden dan voor u uit en laten uw tuin helemaal klaar voor de winter achter. Neem direct contact op met hoveniersbedrijf Gras en Groen en profiteer van onderstaande voordelen.

Lees ook:

Tuinplant september - Kniphofia

Tuinplant september - Kniphofia

07-09-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Helenium. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie.

Lees verder
Tuinonderhoud september

Tuinonderhoud september

01-09-2018

Wilt u in september tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in september en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinonderhoud laten uitvoeren

Tuinonderhoud laten uitvoeren

31-08-2018

Wilt u tuinonderhoud laten uitvoeren? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder
De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

24-08-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinplanten die vogels aantrekken

Lees verder
Tuinplant augustus - Verbena

Tuinplant augustus - Verbena

10-08-2018

Speciale aandacht deze maand voor de verbena bonariensis. Een bijzonder fraai bloeiende tuinplant.

Lees verder
Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

09-08-2018

Het najaar leent zich bij uitstek om veranderingen in de tuin door te voeren of zelfs compleet te laten aanleggen. Toch lijken we dit en masse te zijn vergeten.

Lees verder
Tuinonderhoud augustus

Tuinonderhoud augustus

01-08-2018

Wilt u in augustus tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in augustus en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

27-07-2018

Wilt u een tuinhuis of overkapping laten plaatsen? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder
De top 10 mooiste siergrassen

De top 10 mooiste siergrassen

20-07-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste siergrassen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!