Tuinonderhoud september

Tuinonderhoud september

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-09-2018

Tonyo van Run

Na een aantal warme dagen aan het einde van augustus zult u merken dat veel tuinplanten ineens gaan verkleuren. De droogte aan het einde van de zomer versnelt bij enkele planten het terughalen van voedingsstoffen naar de plant. De overgang van zomer naar herfst zorgt voor het nodige tuinonderhoud in de maand september. Nu maar hopen op mooie dagen om dit uit te voeren!

Tuinonderhoud in september

In september is er ontzettend veel te doen in uw tuin. Appels, peren en pompoenen zullen klaar zijn voor de oogst. Rottende vruchten moeten juist snel opgeruimd worden om het aantrekken van insecten te voorkomen. Daarnaast vormt onkruid versneld zaden om volgend jaar nieuwe zaailingen te hebben. Er is dus voldoende werk om nog even lekker buiten aan het werk te zijn!

Gazononderhoud in september

September is een erg mooie maand voor het gazon. Het warme en droge zomerweer is voorbij en daardoor zal het gazononderhoud een stuk minder tijd in beslag nemen. Voor een gezond gazon beperkt het onderhoud zich tot het maaien van het gazon en het geven van een laatste bemesting. Zijn er kale plekken of delen van het gazon beschadigd geraakt in de zomer? Dan is het nu hét moment om dit te gaan herstellen.

Kale delen van het gazon herstellen

De zomer laat vaak sporen na in het gazon. Bij mooi weer hoef je maar een paar dagen op vakantie te zijn om de gevolgen daarvan terug te zien in het gras. De vochtige atmosfeer biedt gelukkig uitkomst in het snel herstellen van het gazon. Dankzij de vochtige lucht, hoge bodemtemperatuur en voldoende zonlicht zal het graszaad snel ontkiemen en de graszoden zullen in hoog tempo wortelen. En dat zonder dat u uren aan één stuk hoeft te sproeien. Graszoden leggen geeft direct resultaat en zorgt ervoor dat uw gazon fraai de herfst in gaat.

Vraatschade van emelten

Kale plekken die als een spoor door uw gazon lopen kunnen het gevolg zijn van de aanwezigheid van emelten. De larven van langpootmuggen vreten de wortels weg en bij onvoldoende water uit zich dat in de zomer in de vorm van kale plekken. In september kunt u de insectenlarven bestrijden met aaltjes. Dit zijn parasieten die de emelten zullen doden. Biologisch, milieuvriendelijk en bijzonder effectief!

Laatste maal bemesten

Begin september kunt u het gazon nog voor een laatste keer bemesten. Het gras groeit voorlopig nog goed en kan wel wat extra voeding gebruiken. Een sterk dicht bezet gazon zal in de winter minder ruimte laten aan mos om haar intrede te doen. Bemest niet overmatig. Meststoffen die niet opgebruikt worden vormen een bron voor schimmels om op te groeien. Bemesten na half september is om die reden dan ook uit den boze!

Tuinonderhoud in september: snoeien van beplanting

De enorme groei-explosie die in de zomer plaatsvindt is voorbij. Zeker wanneer u wat langer op vakantie bent geweest kan het best wel even schrikken zijn geweest bij thuiskomst. Alle hagen en heesters dienen snel weer terug in vorm gesnoeid te worden. Grote kans dat kleinere planten in de verdrukking zijn geraakt en anders het onderspit delven.

Werk tijdens het snoeien systematisch de tuin af en neem tegelijkertijd alle uitgebloeide bloemen weg. De plant steekt daardoor niet langer energie in het aanmaken van zaden. Veel tuinplanten zullen daardoor sterker worden in de basis en volgend jaar uw moeite belonen met een uitbundige bloei.

Wat kunt u nu snoeien?

Vijveronderhoud september

Net als in uw tuin zal ook in uw vijver de overgang van de seizoenen zichtbaar worden. Zuurstofplanten beginnen af te sterven en zakken langzaam naar de bodem. Neem om die reden het teveel aan zuurstofplanten en uitgebloeide waterplanten weg. Eenmaal op de bodem beginnen zij te rotten en verpesten daardoor de kwaliteit van uw vijverwater.

Gedurende de maand september kunt u de vijvervissen nog bij blijven voeren. Daardoor zullen ze goed doorvoed de winter ingaan. In deze periode leven zij op de aangelegde reserven.

Onkruid bestrijden

Wie deze maand zijn tuin onkruid vrij maakt is helemaal klaar voor het volgende jaar. In de tijd die resteert komen onkruiden niet meer toe aan het aanmaken van nieuwe zaden. De meeste soorten zullen de vorst in de winter niet overleven. Nog één keertje op de knieën om al het onkruid te verwijderen uit de tuin!

Oogsten

Appels, peren, pompoenen en andere groenten en fruit soorten zijn rijp geworden in de zomer. Deze mogen nu geoogst worden. Voorkom beschadigingen aan de appels en peren door deze handmatig te plukken. Gooi alles wat voortijdig naar beneden komt weg. Dit fruit heeft vaak kleine beschadigingen waardoor het gaat rotten.

Let ook op in uw groentetuin. Met name bonen en courgettes worden er niet lekkerder op als ze zaden gaan aanmaken. In uw koelkast blijven ze nog geruime tijd goed. Laat tomaten niet overrijp worden, grote kans dat ze dan open scheuren.

Verzetten van tuinplanten

In de zomer heeft u perfect kunnen zien welke tuinplanten niet goed tot hun recht komen. Zijn ze te hoog of juist te laag voor de plek? Of staan er inmiddels teveel soorten dicht op elkaar? Nu de planten hun blad laten vallen kunnen de planten zonder probleem verzet worden. U kunt bij grote planten ervoor kiezen nog even te wachten. Met een scherpe spade kunnen ze wel alvast rondom los gestoken worden. De tuinplanten herinvesteren daardoor in de kluit wat een goede voorbereiding is op het verplanten.

Aanplanten

Naast tuinplanten die slecht tot hun recht komen kunnen er delen ook te kaal zijn gebleven. Op die plekken kan juist gestart worden met aanplanten. Veel planten zijn nu in de uitverkoop bij het tuincentrum of wellicht binnen de tuin te verplaatsen. Met het beeld van de zomer nog vers in het geheugen en de regen van de naderende herfst is september ideaal om deze werkzaamheden uit te voeren. De planten zullen in het voorjaar bovendien vele malen voller zijn dan wanneer u ervoor kiest dit uit te stellen.

September is ook de maand van plannen maken

Wat eigenlijk bij het verzetten en aanplanten van tuin naar voren komt is het aanpassen van de tuin. Het noodzakelijke tuinonderhoud helpt uw tuin in vorm te blijven. Toch kan het zijn dat uw tuin al enigszins uit zijn jasje is gegroeid. Dan is september ideaal om plannen te maken. Alle problemen staan nog vers in het geheugen. Bovendien is er nog ruimschoots voldoende tijd om voor de winter of in het slechtste geval de lente af te ronden.

Mocht u werkzaamheden willen laten uitvoeren, dan houdt Gras en Groen Hoveniers zich natuurlijk van harte aanbevolen. Het is onze passie uw tuin tot rustpunt te maken. U kunt bij Gras en Groen vrijblijvend een afspraak maken. Wij komen graag langs om uw wensen verder uit te werken in een tuinontwerp.

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!