Tuinontwerp

Laat een fraai tuinontwerp maken

Geplaatst: 28/09/2018 Aangepast: 03/09/2020

Een goed aangelegde tuin vindt haar basis altijd in een tuinplan. Dit kan zijn een goed uitgedachte schets waarin afmeting duidelijk worden. Vaak wordt er echter gekozen voor een tuinontwerp. Hierin worden niet alleen de materialen en afmetingen vastgelegd, maar ook de tuinstijl en sfeer komen hieruit duidelijk naar voren.

Gras en Groen Hoveniers heeft een ervaren tuinarchitect in dienst die alle tuinen die wij aanleggen ontwerpt. Hij combineert zijn ervaring als hovenier met zijn visie op de tuin en natuurlijk ook uw wensen en mogelijkheden in de tuin. Graag leggen wij aan u uit hoe het maken van een schitterend tuinontwerp in zijn werk gaat. Lees hier meer over het maken van een tuinontwerp.

Stappenplan bij het maken van een tuinontwerp

Bij het maken van een tuinontwerp gaan we niet over één nacht ijs. Het kan soms enkele weken duren voor het gewenste plan op tafel ligt en dus nog langer voordat het tot uitvoering is gebracht. En zelfs dan duurt het vaak nog enkele seizoenen totdat de tuin zo volgroeid is dat deze helemaal aan uw wensen tegemoet komt. Maar uiteindelijk zal het resultaat u verrassen en verblijden. Tuingeluk is een begrip dat inmiddels door velen wordt omarmt!

  1. Inventariseren van uw wensen
  2. Bekijken van de ligging tuin, woning en omgeving
  3. Inmeten van de tuin
  4. Op schaal tekenen van de tuin
  5. Intekenen van het ontwerp
  6. Presenteren tuinontwerp
  7. Finetunen en maken beplantingsplan

Inventariseren van uw wensen

Tijdens een oriënterend gesprek bij u thuis stelt Jasper Brands enkele kritische vragen om een duidelijk beeld te krijgen bij uw wensen. Dit geeft vaak een duidelijke richting voor de tuinstijl, voorkeuren voor materialen en ook de voorliefde voor bloemen en planten.

Bekijken ligging van de tuin, woning en omgeving

Wie advertenties van makelaars bekijkt zou denken dat elke tuin op het zuiden gesitueerd zou moeten zijn. Natuurlijk heeft dit voordelen, maar elke tuin heeft ontzettend veel potentie. Het is alleen zaak rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht, het uiterlijk van de woning en een match te maken met de omgeving.

Inmeten van de tuin

Bij het oriënterend gesprek maken wij ook direct gebruik van de mogelijkheid om uw tuin nauwkeurig in te meten. Dit ter afronding van het bezoek bij u thuis. De afmetingen van uw tuin en het peilniveau zijn later leidend in het op schaal ontwerpen van uw tuin.

Op schaal tekenen van de tuin

Met alle verzamelde informatie begint Jasper op kantoor met het op schaal tekenen van de tuin. Dit zorgt voor de kaders waarin het ontwerp uiteindelijk wordt gemaakt. Hiervoor wordt het programma AutoCAD gebruikt. Dit zorgt voor een digitaal en schaalbaar model van uw tuin.

Intekenen van het ontwerp

In het schaalbare model wordt uw toekomstige tuin ingetekend. Dit is het creatieve gedeelte van het ontwerp waarin uw wensen, de tuinstijl, woning, ruimte en omgeving samenkomen. Het vergt altijd enige tijd om tot een mooi samenhangend geheel te komen waarin de uitstraling van de woning wordt versterkt. De samenhang zorgt voor rust in de tuin en moet u natuurlijk ontzettend aanspreken.

Presenteren van het tuinontwerp

Het uitgewerkte tuinontwerp presenteert Jasper Brands vervolgens aan u samen met een uitgewerkte offerte voor de kosten van de aanleg. Graag nodigen wij u van harte uit voor een bezoek aan de showtuinen van Gras en Groen in ‘s-Hertogenbosch. U kunt dan direct kennis maken met het hoveniersbedrijf en in de showtuinen voorbeelden bekijken van elementen die terugkomen in uw tuinontwerp.

Finetunen en maken beplantingsplan

In de meest ideale situatie slaat de tuinontwerper van Gras en Groen direct de spijker op zijn kop. In de praktijk is dit niet altijd het geval. Toch is het finetunen van het tuinontwerp misschien wel het leukste. De kleinste veranderingen kunnen een zeer verrassend effect teweegbrengen.

Zodra alle lijnen definitief op papier staan wordt het beplantingsplan ook in orde gemaakt. Bloeiperioden, standplaats en de hoogte van de planten worden nauwkeurig afgestemd op uw wensen en uw tuin. Een gedegen beplantingsplan zorgt voor een beperkt onderhoud. Inboet door een slechte standplaats en het verzetten van planten kunnen wij voor u voorkomen.

Van tuinontwerp naar uw droomtuin

Is het tuinontwerp helemaal naar wens? Dan wilt u dit natuurlijk graag in de praktijk gebracht zien worden. Jasper Brands is inmiddels full-time tuinontwerper, maar werkte voorheen als vakbekwaam hovenier in de tuin. Hij zorgt dan ook altijd voor een fraai en realistisch tuinontwerp.

Tegelijkertijd met het ontvangen van een tuinontwerp krijgt u ook de vrijblijvende offerte voor de kosten van het uitvoering ervan. Zo gaan ontwerp en realisatie bij Gras en Groen vanaf het begin samen. Zo voorkomen wij de teleurstelling dat het ontwerp uiteindelijk qua budget onuitvoerbaar is.

Binnen welke termijn kan uw tuin gerealiseerd worden? Dit is voor u waarschijnlijk belangrijk om te weten. Normaal gezien kunnen wij 4 tot 6 weken nadat wij uw akkoord hebben ontvangen starten met de werkzaamheden. Het kan echter zijn dat er al in een eerder stadium een reservering wordt gedaan zodat uw droomtuin sneller gerealiseerd kan worden.

Kom in contact met Jasper Brands

Wilt u contact leggen met Jasper Brands voor een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek? Laat dan uw gegevens achter in het afsprakenformulier. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op om een afspraak in te plannen.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten