Tuinplant april - Skimmia

Tuinplant april - Skimmia

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 06-04-2018
Laatst aangepast op: 04-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook in de koude en donkere wintermaand januari zijn er opvallende verschijningen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaars die in bloei staan of de sneeuwklokjes die mogelijk al tevoorschijn komen.

Speciale aandacht deze maand voor de Skimmia. Een mooie wintergroene heester die dankzij de knoppen die reeds voor het voorjaar zijn gevormd een geliefde plant is voor kerststukjes. In het voorjaar lopen de knoppen uit en ontstaan er mooie witte bloempjes aan de struik..

Skimmia japonica ‘Rubella’

Nederlandse naam Rubella

Kenmerken Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia is een mooie compacte heester die in de winter bovendien zijn mooie donker groene blad behoud. Deze kenmerken maken de plant zeer geliefd en wordt dan ook bij de tuinaanleg in menig Nederlandse tuin aangeplant. De heester kan een hoogte van circa 80 centimeter bereiken.

De bruinrode bloemknoppen die laat in het najaar ontstaan zorgen ervoor dat de plant veel wordt toegepast in bloembakken en kerststukjes. In april gaan de knopen open en tonen de witroze bloemen zich. De skimmia verspreid in deze periode een heerlijke geur door de tuin.

Herkomst Rubella

De Skimmia japonica ‘Rubella’ is afkomstig uit de wijnruitfamilie. Het geslacht kent een 8-tal soorten die allen afkomstig zijn uit Oost-Azië.

Standplaats Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia japonica ‘Rubella’ heeft bij voorkeur een schaduwrijke plek in de tuin. Op een donkere plek als onderbegroeiing zal de plant u niet teleurstellen. De eigenschap het goed te doen in de schaduw van een andere, grote plant is niet vreemd en verklaart ook de voorkeur voor humusrijke en lichtzure grond.

Onderhoud Skimmia japonica ‘Rubella’

De skimmia vereist vrij weinig onderhoud. Door de langzame en compacte groei blijft de struik mooi in model. Mochten er uitlopers zijn die terug gesnoeid moeten worden dan kan dit na de bloeiperiode en dus aan het eind evan het voorjaar worden gedaan.

Jaarlijks een kleine hoeveelheid compost verspreiden aan de voet van de plant zal de Skimmia in topconditie houden. Mocht je twijfelen of de grond nog voldoende vruchtbaar is controleer de plant dan eventueel op bladverkleuringen.

Lees ook:

De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!