Tuinplant april - Skimmia

Tuinplant april - Skimmia

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 06-04-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook in de koude en donkere wintermaand januari zijn er opvallende verschijningen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaars die in bloei staan of de sneeuwklokjes die mogelijk al tevoorschijn komen.

Speciale aandacht deze maand voor de Skimmia. Een mooie wintergroene heester die dankzij de knoppen die reeds voor het voorjaar zijn gevormd een geliefde plant is voor kerststukjes. In het voorjaar lopen de knoppen uit en ontstaan er mooie witte bloempjes aan de struik..

Skimmia japonica ‘Rubella’

Nederlandse naam Rubella

Kenmerken Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia is een mooie compacte heester die in de winter bovendien zijn mooie donker groene blad behoud. Deze kenmerken maken de plant zeer geliefd en wordt dan ook bij de tuinaanleg in menig Nederlandse tuin aangeplant. De heester kan een hoogte van circa 80 centimeter bereiken.

De bruinrode bloemknoppen die laat in het najaar ontstaan zorgen ervoor dat de plant veel wordt toegepast in bloembakken en kerststukjes. In april gaan de knopen open en tonen de witroze bloemen zich. De skimmia verspreid in deze periode een heerlijke geur door de tuin.

Herkomst Rubella

De Skimmia japonica ‘Rubella’ is afkomstig uit de wijnruitfamilie. Het geslacht kent een 8-tal soorten die allen afkomstig zijn uit Oost-Azië.

Standplaats Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia japonica ‘Rubella’ heeft bij voorkeur een schaduwrijke plek in de tuin. Op een donkere plek als onderbegroeiing zal de plant u niet teleurstellen. De eigenschap het goed te doen in de schaduw van een andere, grote plant is niet vreemd en verklaart ook de voorkeur voor humusrijke en lichtzure grond.

Onderhoud Skimmia japonica ‘Rubella’

De skimmia vereist vrij weinig onderhoud. Door de langzame en compacte groei blijft de struik mooi in model. Mochten er uitlopers zijn die terug gesnoeid moeten worden dan kan dit na de bloeiperiode en dus aan het eind evan het voorjaar worden gedaan.

Jaarlijks een kleine hoeveelheid compost verspreiden aan de voet van de plant zal de Skimmia in topconditie houden. Mocht je twijfelen of de grond nog voldoende vruchtbaar is controleer de plant dan eventueel op bladverkleuringen.

Lees ook:

De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

21-09-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste herfstbloeiers.

Lees verder
Tuinplant september - Kniphofia

Tuinplant september - Kniphofia

07-09-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Helenium. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie.

Lees verder
Tuinonderhoud september

Tuinonderhoud september

01-09-2018

Wilt u in september tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in september en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinonderhoud laten uitvoeren

Tuinonderhoud laten uitvoeren

31-08-2018

Wilt u tuinonderhoud laten uitvoeren? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder
De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

24-08-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinplanten die vogels aantrekken

Lees verder
Tuinplant augustus - Verbena

Tuinplant augustus - Verbena

10-08-2018

Speciale aandacht deze maand voor de verbena bonariensis. Een bijzonder fraai bloeiende tuinplant.

Lees verder
Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

09-08-2018

Het najaar leent zich bij uitstek om veranderingen in de tuin door te voeren of zelfs compleet te laten aanleggen. Toch lijken we dit en masse te zijn vergeten.

Lees verder
Tuinonderhoud augustus

Tuinonderhoud augustus

01-08-2018

Wilt u in augustus tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in augustus en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

27-07-2018

Wilt u een tuinhuis of overkapping laten plaatsen? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!