Tuinplant augustus - Verbena

Tuinplant augustus - Verbena

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 10-08-2018
Laatst aangepast op: 02-08-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin. 

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In augustus staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. In deze maand staan tal van tuinplanten schitterend in bloei. Met name bloeiende siergrassen en kruidachtige planten domineren de border in deze maanden.

Speciale aandacht deze maand voor de Ijzerhard oftewel de Verbena bonariensis. Een bijzonder fraaie, tweejarige plant die hoog boven de andere borderplanten uit toornt. Verbena Bonariensis is een zeer populaire vlinderplant en dus een must have in een bijen en vlindertuin.

Verbena bonariensis

Nederlandse naam: Ijzerhard

Kenmerken van Verbena bonariensis

Verbena bonariensis wordt vaak ten onrechte aangeduid als een vaste plant. In feite is het een tweejarige plant die, mits enige bescherming, de winter wel kan overleven. Doordat de plant zich zeer rijkelijk uitzaait zal de plant zich wel jarenlang handhaven in de border.

In het voorjaar loopt de plant uit en maakt deze zeer lange, sterke en rechtopstaande stengels aan. Vanaf juli komen er aan de grijsgroene stengels die minimaal 100 cm lang zijn kleine paarse bloempjes. Deze bloemetjes zitten in een klein trosje bij elkaar. Elke plant maakt meerdere stengels aan die voor een schitterende aanblik van de border zorgen.

Herkomst van Ijzerhard

Er zijn veel verschillende soorten Verbena. Ijzerhard of specifiek Verbena Bonariensis is afkomstig uit Patagonië in Zuid Amerika. Toch kent de plant een lange geschiedenis op het Europese continent. Al in de tijd van de Romeinen werden diverse soorten Ijzerhard gebruikt vanwege de heilzame werking van de plant.

Standplaats van Verbena bonariensis

Hoewel Verbena bonariensis goed tegen droogte kan verlangt deze een enigszins vochtige standplaats in de tuin. Let wel op dat de plant in de winterperiode niet te nat blijft staan. Te natte grond en vorst zijn een dodelijke combinatie voor de tweejarige plant en haar jonge zaailingen.

Daarnaast heeft de plant behoefte aan een humusrijke grond. Zorg bij het aanleggen van de tuin of bij aanplanten dus voor extra voeding in de vorm van compost die door de bestaande grond gewerkt kan worden.

Onderhoud van Verbena bonariensis

Tijdens het tuinonderhoud vroeg in het voorjaar kunnen de stengels van het vorige jaar worden weggeknipt. Ik adviseer u bij de meeste planten ze in de winter te laten staan. Ze zijn decoratief en verfraaien uw border zeker als er rijp of sneeuw op ligt.

Later in het voorjaar als de tuin weer tot leven komt kunt u een teveel aan zaailingen handmatig verwijderen. U kunt deze, mits voorzichtig uit de grond gehaald, elders uitplanten.

Lees ook:

Tuinplant oktober - Herfstaster

Tuinplant oktober - Herfstaster

12-10-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstaster. Een schitterende bloeiende plant in de herfst.

Lees verder
Tuinonderhoud oktober

Tuinonderhoud oktober

01-10-2018

Wilt u in oktober tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in oktober en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Laat een fraai tuinontwerp maken

Laat een fraai tuinontwerp maken

28-09-2018

Wilt u een tuinontwerp laten maken? Lees hier hoe de tuinarchitect van Gras en Groen Hoveniers te werk gaat.

Lees verder
De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

21-09-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste herfstbloeiers.

Lees verder
Tuinplant september - Kniphofia

Tuinplant september - Kniphofia

07-09-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Helenium. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie.

Lees verder
Tuinonderhoud september

Tuinonderhoud september

01-09-2018

Wilt u in september tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in september en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinonderhoud laten uitvoeren

Tuinonderhoud laten uitvoeren

31-08-2018

Wilt u tuinonderhoud laten uitvoeren? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder
De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

24-08-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinplanten die vogels aantrekken

Lees verder
Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

09-08-2018

Het najaar leent zich bij uitstek om veranderingen in de tuin door te voeren of zelfs compleet te laten aanleggen. Toch lijken we dit en masse te zijn vergeten.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!