Tuinplant december - Witte Kornoelje

Tuinplant december - Witte Kornoelje

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 07-12-2018
Laatst aangepast op: 19-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In december is het echt winter aan het worden en . De meeste planten hebben hun blad laten vallen. Toch zijn er nog voldoende planten die hun sierwaarde in de tuin bewijzen. Groenblijvende planten zoals de Viburnum Davidii en de Helleborus staan in bloei en vergeet de pracht van een goed verlichte (kerst-)boom niet.

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba oftewel de Witte Kornoelje. Een bijzondere verschijning in de border van de tuin. Bloeiend in de zomer, opvallend door de bladverkleuring in de winter en zeer bijzonder door het rode hout in de winter!

Cornus alba

Nederlandse naam: Witte Kornoelje

Kenmerken van Cornus alba

De Cornus alba is een heester die een hoogte van 3 meter kan bereiken. In de periode mei-juni ontstaan er kleine stervormige bloemen. Deze zullen zich langzaam ontwikkelen tot kleine witte bessen die in kleine trossen aan de struik hangen.

In het najaar krijgt het blad een rode kleur. Pas als het blad van de struik is krijgt de plant de sierwaarde waarvoor deze vaak wordt aangeplant in de tuin. Het koraal rode hout is een blikvanger tijdens een periode waarin de meeste tuinplanten hun blad hebben laten vallen.

Herkomst van Witte Kornoelje

De Cornus alba is een uit Siberië afkomstige heester. De Cornus familie bestaat uit maar liefst 85 verschillende soorten heesters. Deze kennen een verspreidingsgebied in gematigde en subtropische streken.

Standplaats van Cornus alba

Witte Kornoelje geeft de voorkeur aan een zure en vochthoudende, en humusrijke grond. Om zandgronden dient het om die reden de aanbeveling om compost door de grond te werken om de groeiomstandigheden te verbeteren.

De Cornus alba kan zowel op een zonnige plek als in de halfschaduw worden aangeplant. Het fraaiste is om de plant iets dieper in de border te plaatsen, maar zorg er wel voor dat de plant zichtbaar is in de winter. Plant ervoor dus geen wintergroene planten aan.

Onderhoud van Cornus alba

Wanneer u het onderhoud aan de Witte Kornoelje gaat uitvoeren dient u goed voor ogen te hebben wat voor u de hoogste sierwaarde geeft. Zijn het de koraalrode takken in de winter of de witte bloemen en besjes in het voorjaar?

Wie de plant heeft aangeplant vanwege het koraal rode hout dient de struik jaarlijks kort te snoeien in het voorjaar. Het zijn namelijk de jonge uitlopers die voor de fraaie kleur zorgen.

Wie ook wil genieten van de bloemen en bessen kan er het beste voor kiezen om jaarlijks een kwart of een derde van de takken weg te nemen. Deze lopen dan uit en geven de mooie kleur terwijl het oude schot in bloei komt.

Lees ook:

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder
Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

01-12-2018

Wilt u in december tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in december en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
De juiste sierbestrating voor uw tuin

De juiste sierbestrating voor uw tuin

30-11-2018

Waar dient u op te letten bij de aanschaf van sierbestrating? Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan u uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!