Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 06-02-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Aan het einde van de winter lopen verschillende tuinplanten al uit en komen prachtig in bloei. Denk bijvoorbeeld aan de Winterakoniet en de Camelia.

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus oftewel het sneeuwklokje. Een zeer bijzondere winterbloeier die wel wat extra aandacht verdient!

Latijnse naam Galanthus

Nederlandse naam: Sneeuwklokje

Kenmerken Galanthus

Al vroeg in het nieuwe jaar komt het sneeuwklokje in bloei en deze bloeiperiode loopt door tot in april. Het bolgewas wordt maximaal 25 centimeter hoog. De bloembollen van het sneeuwklokje vermenigvuldigen zichzelf. Daardoor staan ze in fraaie polletjes bij elkaar, maar vermeerderen ze zichzelf dus ook razendsnel. Elk jaar wordt de pol groter en het is dan ook aan te raden sneeuwklokjes de ruimte te geven in de tuin.

Herkomst van het Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje vinden we terug in bijna heel Europa en het westen van Azië. Er zijn oorspronkelijk dan ook maar liefst 20 verschillende soorten. Inmiddels zijn er meer dan 500 cultivarissen bekend.

Standplaats Galanthus

Het sneeuwklokje groeit het beste op een plek in de border waar deze ongestoord kan groeien. In het voorjaar heeft het sneeuwklokje zon nodig, maar de rest van het jaar geniet een schaduwrijke plaats de voorkeur. Het meest voor de hand liggend is dan ook het sneeuwklokje aan te planten onder een bladverliezende heester.

Onderhoud van het Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje behoeft eigenlijk geen enkel onderhoud. Het loof zorgt ervoor dat de bol vol komt te zitten met voeding en zich kan vermeerderen. Laat dit dan ook zitten aan de plant. Om te zorgen voor een snelle verspreiding in jouw tuin kun je de pollen delen. Haal hiervoor de volledige pol uit de grond en trek deze voorzichtig uit elkaar. Vervolgens kunnen ze terug de grond in. Om uitdroging te voorkomen doe je er verstandig aan om dit direct na de bloei van de plant te doen.

Lees ook:

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder
Tuinplant december - Witte Kornoelje

Tuinplant december - Witte Kornoelje

07-12-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba. Een schitterende, decoratieve plant in de winter.

Lees verder
Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

01-12-2018

Wilt u in december tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in december en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
De juiste sierbestrating voor uw tuin

De juiste sierbestrating voor uw tuin

30-11-2018

Waar dient u op te letten bij de aanschaf van sierbestrating? Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan u uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!