Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 06-02-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Aan het einde van de winter lopen verschillende tuinplanten al uit en komen prachtig in bloei. Denk bijvoorbeeld aan de Winterakoniet en de Camelia.

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus oftewel het sneeuwklokje. Een zeer bijzondere winterbloeier die wel wat extra aandacht verdient!

Latijnse naam Galanthus

Nederlandse naam: Sneeuwklokje

Kenmerken Galanthus

Al vroeg in het nieuwe jaar komt het sneeuwklokje in bloei en deze bloeiperiode loopt door tot in april. Het bolgewas wordt maximaal 25 centimeter hoog. De bloembollen van het sneeuwklokje vermenigvuldigen zichzelf. Daardoor staan ze in fraaie polletjes bij elkaar, maar vermeerderen ze zichzelf dus ook razendsnel. Elk jaar wordt de pol groter en het is dan ook aan te raden sneeuwklokjes de ruimte te geven in de tuin.

Herkomst van het Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje vinden we terug in bijna heel Europa en het westen van Azië. Er zijn oorspronkelijk dan ook maar liefst 20 verschillende soorten. Inmiddels zijn er meer dan 500 cultivarissen bekend.

Standplaats Galanthus

Het sneeuwklokje groeit het beste op een plek in de border waar deze ongestoord kan groeien. In het voorjaar heeft het sneeuwklokje zon nodig, maar de rest van het jaar geniet een schaduwrijke plaats de voorkeur. Het meest voor de hand liggend is dan ook het sneeuwklokje aan te planten onder een bladverliezende heester.

Onderhoud van het Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje behoeft eigenlijk geen enkel onderhoud. Het loof zorgt ervoor dat de bol vol komt te zitten met voeding en zich kan vermeerderen. Laat dit dan ook zitten aan de plant. Om te zorgen voor een snelle verspreiding in jouw tuin kun je de pollen delen. Haal hiervoor de volledige pol uit de grond en trek deze voorzichtig uit elkaar. Vervolgens kunnen ze terug de grond in. Om uitdroging te voorkomen doe je er verstandig aan om dit direct na de bloei van de plant te doen.

Lees ook:

De top 10 mooiste waterplanten

De top 10 mooiste waterplanten

17-04-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste waterplanten.

Lees verder
Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

10-04-2019

Tuinplant van de maand april - Vergeet-mij-nietje. Speciale aandacht deze maand voor de Myosotis.

Lees verder
Tuinonderhoud april

Tuinonderhoud april

01-04-2019

Wilt u in april tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in april en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!