Tuinplanten

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Geplaatst: 06/02/2019 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Aan het einde van de winter lopen verschillende tuinplanten al uit en komen prachtig in bloei. Denk bijvoorbeeld aan de Winterakoniet en de Camelia.

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus oftewel het sneeuwklokje. Een zeer bijzondere winterbloeier die wel wat extra aandacht verdient!

Latijnse naam Galanthus

Nederlandse naam: Sneeuwklokje

Kenmerken Galanthus

Al vroeg in het nieuwe jaar komt het sneeuwklokje in bloei en deze bloeiperiode loopt door tot in april. Het bolgewas wordt maximaal 25 centimeter hoog. De bloembollen van het sneeuwklokje vermenigvuldigen zichzelf. Daardoor staan ze in fraaie polletjes bij elkaar, maar vermeerderen ze zichzelf dus ook razendsnel. Elk jaar wordt de pol groter en het is dan ook aan te raden sneeuwklokjes de ruimte te geven in de tuin.

Herkomst van het Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje vinden we terug in bijna heel Europa en het westen van Azië. Er zijn oorspronkelijk dan ook maar liefst 20 verschillende soorten. Inmiddels zijn er meer dan 500 cultivarissen bekend.

Standplaats Galanthus

Het sneeuwklokje groeit het beste op een plek in de border waar deze ongestoord kan groeien. In het voorjaar heeft het sneeuwklokje zon nodig, maar de rest van het jaar geniet een schaduwrijke plaats de voorkeur. Het meest voor de hand liggend is dan ook het sneeuwklokje aan te planten onder een bladverliezende heester.

Onderhoud van het Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje behoeft eigenlijk geen enkel tuinonderhoud. Het loof zorgt ervoor dat de bol vol komt te zitten met voeding en zich kan vermeerderen. Laat dit dan ook zitten aan de plant. Om te zorgen voor een snelle verspreiding in jouw tuin kun je de pollen delen. Haal hiervoor de volledige pol uit de grond en trek deze voorzichtig uit elkaar. Vervolgens kunnen ze terug de grond in. Om uitdroging te voorkomen doe je er verstandig aan om dit direct na de bloei van de plant te doen.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties