Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 09-01-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor jouw tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook in de koude en donkere wintermaand januari zijn er opvallende verschijningen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaars die in bloei staan of de sneeuwklokjes die mogelijk al tevoorschijn komen.

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum oftewel de Winterjasmijn. Een prachtige winterbloeier die het als klimplant uitstekend doet in de Nederlandse tuin.

Jasminum nudiflorum

Nederlandse naam: Winterjasmijn

Kenmerken Winterjasmijn

Winterjasmijn is een sterke, winterbloeiende Jasmijnsoort en bovendien een uitstekende klimmer. Jasminum nodiflorum is een heester uit de Oleaceae familie en daarmee nauw verwant aan bijvoorbeeld de bekende olijfboom. De plant kan circa 3 meter hoog worden en bloeit van december tot en met februari. Tijdens de bloei zit er nog geen blad aan de struik. Winterjasmijn maakt pas blad aan nadat de plant uit uitgebloeid.

Herkomst Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn is van origine afkomstig uit de westelijke provincies van China. Op hoogtes tussen de 800 en 4500 meter is de plant te vinden op rotsachtige hellingen.

Standplaats Winterjasmijn

Om verwildering van de plant tegen te gaan is het aan te bevelen de plant als een klimmer langs een muur te leiden. Dit kan zowel een zonnige als een schaduwrijke plek zijn in de tuin. Winterjasmijn geeft bovendien de voorkeur aan een waterdoorlatende bodem.

Onderhoud Jasminum nudiflorum

Zoals gezegd dient de Jasminum nodiflorum begeleiding te krijgen tijdens de groei. Wanneer u dit niet doet, zal de plant doorhangen en verwilderen. Takken die op de grond liggen, schieten immers makkelijk wortel. Het tuinonderhoud voor de Winterjasmijn is er dan ook op gericht om het verwilderen van de struik tegen te gaan.

Lees ook:

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder
Tuinplant december - Witte Kornoelje

Tuinplant december - Witte Kornoelje

07-12-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba. Een schitterende, decoratieve plant in de winter.

Lees verder
Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

01-12-2018

Wilt u in december tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in december en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
De juiste sierbestrating voor uw tuin

De juiste sierbestrating voor uw tuin

30-11-2018

Waar dient u op te letten bij de aanschaf van sierbestrating? Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan u uit!

Lees verder
De top 10 mooiste heesters

De top 10 mooiste heesters

23-11-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste heesters.

Lees verder
Tuinplant maand november - Beshulst

Tuinplant maand november - Beshulst

09-11-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst. Een schitterende heester met een hoge sierwaarde in de winter!

Lees verder
Tuinonderhoud november

Tuinonderhoud november

01-11-2018

Wilt u in november tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in november en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bodemgesteldheid in uw tuin

Bodemgesteldheid in uw tuin

26-10-2018

De bodemgesteldheid is van grote invloed op de groei van beplanting in uw tuin. Lees hier wat Gras en Groen Hoveniers hieraan doet.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!