Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 09-01-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor jouw tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook in de koude en donkere wintermaand januari zijn er opvallende verschijningen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaars die in bloei staan of de sneeuwklokjes die mogelijk al tevoorschijn komen.

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum oftewel de Winterjasmijn. Een prachtige winterbloeier die het als klimplant uitstekend doet in de Nederlandse tuin.

Jasminum nudiflorum

Nederlandse naam: Winterjasmijn

Kenmerken Winterjasmijn

Winterjasmijn is een sterke, winterbloeiende Jasmijnsoort en bovendien een uitstekende klimmer. Jasminum nodiflorum is een heester uit de Oleaceae familie en daarmee nauw verwant aan bijvoorbeeld de bekende olijfboom. De plant kan circa 3 meter hoog worden en bloeit van december tot en met februari. Tijdens de bloei zit er nog geen blad aan de struik. Winterjasmijn maakt pas blad aan nadat de plant uit uitgebloeid.

Herkomst Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn is van origine afkomstig uit de westelijke provincies van China. Op hoogtes tussen de 800 en 4500 meter is de plant te vinden op rotsachtige hellingen.

Standplaats Winterjasmijn

Om verwildering van de plant tegen te gaan is het aan te bevelen de plant als een klimmer langs een muur te leiden. Dit kan zowel een zonnige als een schaduwrijke plek zijn in de tuin. Winterjasmijn geeft bovendien de voorkeur aan een waterdoorlatende bodem.

Onderhoud Jasminum nudiflorum

Zoals gezegd dient de Jasminum nodiflorum begeleiding te krijgen tijdens de groei. Wanneer u dit niet doet, zal de plant doorhangen en verwilderen. Takken die op de grond liggen, schieten immers makkelijk wortel. Het tuinonderhoud voor de Winterjasmijn is er dan ook op gericht om het verwilderen van de struik tegen te gaan.

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!