Tuinplant juli - Helenium

Tuinplant juli - Helenium

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 06-07-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In juli, als het hoogzomer is, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. In deze maand komen een aantal van mijn favoriete planten in bloei. Echinacea Purpurea en Verbena Bonariensis zijn bijvoorbeeld twee prachtige planten die bovendien veel vlinders, hommels en bijen aantrekken.

Speciale aandacht deze maand voor het zonnekruid oftewel de Helenium ‘Moerheim Beauty’. Een bijzonder fraaie plant uit de composietenfamilie. De plant is ontdekt door de Koninklijke Kwekerij Moerheim uit Dedemsvaart en dankt daar dan ook haar naam aan.

Helenium 'Moerheim Beauty'

Nederlandse naam: Zonnekruid

Kenmerken van Helenium 'Moerheim Beauty'

De Helenium is een vaste plant die jaarlijks in de zomer in bloei komt. In het voorjaar loopt de plant uit nadat deze bovengrond volledig is afgestorven. De bloeiperiode loopt vanaf begin juli tot ver in de herfst.

Zonnekruid maakt Margriet-achtige bloemen aan. Kenmerkend is het bolstaande hart waaraan de bloembladen ontstaan. Deze zijn in de kern vuurrood en verkleuren naar oranje/geel aan het einde van het blad.

Helenium kan een hoogte tussen de 60 en 80 cm bereiken. De plant heeft daarbij geen extra ondersteuning nodig.

Herkomst van Zonnekruid

Diverse Helenium soorten kennen hun oorsprong in Noord-Amerika. Daar groeien de planten talrijk langs rivieroevers en natte graslanden. Helenium ‘Moerheim Beauty’ is een kruising die in Nederland is ontdekt. Soorten die voorkomen in Noord-Amerika zijn:

Standplaats van Helenium 'Moerheim Beauty'

Helenium is in Nederland een zeer gemakkelijke plant. De voorkeur voor rivieroevers en natte graslanden sluit perfect aan bij het Nederlandse klimaat.

De plant verdraagt een standplaats in de halfzon. Toch komt Zonnekruid, zoals de naam al doet vermoeden, het beste tot recht op een plek in de volle zon.

Zonnekruid groeit op alle grondsoorten mits voorzien van voldoende voeding en goed drainerend.

Onderhoud van Helenium 'Moerheim Beauty'

Helenium is een onderhoudsvriendelijke borderplant. Uitgezonderd het sproeien volstaat tweemaal per jaar tuinonderhoud om een mooie plant te behouden.

In het voorjaar worden de planten vlak boven de grond afgeknipt. De afgestorven delen van de plant kunnen gedurende de winter onaangeroerd blijven. Deze dienen als bescherming tegen de vorst. Nadat de voorjaarsbeurt is gegeven dient de border bemest te worden.

Planten die een aantal jaar oud zijn kunnen als verjongingskuur vervolgens gesplitst worden. U kunt dit het beste eens in de drie jaar doen. Dit zorgt voor een vitale plant. Bijkomend voordeel is dat u weer mooie planten heeft voor ergens anders in de border of om andere tuinbezitters blij mee te maken!

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!